Haberler

Kobi Zirvesi

Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Yeni anayasada devletin artık iş adamlarını, girişimciliği, vatandaşı hayatın merkezine koyması lazım." dedi.

Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Yeni anayasada devletin artık iş adamlarını, girişimciliği, vatandaşı hayatın merkezine koyması lazım." dedi.

Özdebir, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından düzenlenen KOBİ Zirvesinde "Girişimcilerin Finansmana Erişiminin Kolaylaştırılması" başlıklı panelde yeni anayasa çalışmalarına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

İş aleminin sağlıklı çalışabilmesi için Türkiye'deki hukuk sisteminin iyileştirilmesi gerektiğini anlatan Özdebir, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Bireyin devlet karşısındaki haklarının yasal çerçeveyle sağlamlaştırılması gerektiğini kaydeden Özdebir, şöyle konuştu:

"Bir iş adamı olarak bana göre, anayasa üç bölümden oluşmalı. Birinci bölüm; yönetim ve nasıl idare edileceği. Parlamenter sistemle mi başkanlık sistemiyle mi, başka şeyle mi? Ama asıl bizi ilgilendiren ve tartışmalarda dile getirilemeyen diğer bölümler de önemli. Bölümlerin kurgusu güzel yapılmalı. İkinci bölüm; devletin yeri nereye kadar? Bir KOBİ olarak, bir vatandaş olarak benim haklarım nedir? Bunun çerçevesinin iyi kurgulanması lazım. KOBİ'lerimizin, girişimci ekosistemimizin gelişebilmesi için devletin artık bunları hayatın merkezine koyması lazım.

Üçüncü bölüm ise; devletin karşısında benim haklarımı koruyacak olan yargı… Yargı benim hak ve menfaatlerimi koruyabilmek için nasıl dizayn ediliyor ve güvenceleri nedir? Vatandaş olarak anayasanın bu iki bölümüne dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum."

"Dünyayı gözlemleyerek işimizi kolaylaştıracak şeyleri uygulamamız gerekli"

Özdebir, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ'lerden oluştuğunu belirterek, KOBİ'lerin yüksek katma değer ligine yükselmesi için regülasyonların sürekli olarak iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Özdebir, küresel endüstrilerde geçişin hızlandığı Endüstri 4.0 konusunun önem kazandığına vurgu yaptı ve "Rekabetin çetinleştiği ortamda biz de kafalarımızı değiştirerek, dünyayı gözlemleyerek, işimizi kolaylaştıracak şeyleri uygulayarak hareket etmeliyiz. Başka çaremiz yok. Aksi halde bu çetin rekabet ortamında var olma şansımız yok." diye konuştu.

"KOBİ'lerimizin ürettiği ürünleri daha geniş pazarlara sunmaları gerekiyor"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracata ve dünya ihracatından yüzde 1,5 paya ulaşma hedefi bulunduğunu anımsatarak, "Hedeflerimizi gerçekleştirmek için KOBİ'lerimizi ürettiği ürünlerin katma değerini artırmaları ve bu ürünleri daha geniş pazarlara sunmaları gerekiyor. Biz de TİM ailesi olarak bünyemizdeki 60 ihracatçı birliği ile tam destek veriyoruz. Henüz ihracat yapmamış KOBİ'lerimizi de ihracatçı ailesine katmak için çalışıyoruz. Eğitim programları, seminerler, fuar katılım programları ve ticaret heyetleri düzenliyoruz. KOBİ'lerimizin farklı pazarlara açılmasına imkan hazırlıyoruz." diye konuştu.

TİM'in KOBİ'lere TİM Akademi eğitim sistemi aracılığıyla eğitimler verildiğini aktaran Çıkrıkçıoğlu, "KOBİ'lerde Ar-Ge bilincinin artırılmasını ülke ekonomimizin geleceği için oldukça önemli görüyoruz." dedi.

İş hayatında adaletin tesisi için önemi bulunan tahkim konusuna da değinen Çıkrıkçıoğlu, kendisinin genel başkan vekili olarak tahkim merkezinde hizmet verdiğini aktardı. Çıkrıkçıoğlu, "İstanbul Tahkim Merkezi kanunla kuruldu. Geçen yıl faaliyete geçti. Merkez olarak anlaşmazlık halinde iş dünyamızın bunları Tahkim Merkezimize yazmasını istiyoruz. Merkezin alacağı kararlar dünyanın her yerinde geçerlidir." bilgilerini verdi.

"Girişimcinin finansmana eriştikten sonra ticarileşip ticarileşmemesi önemli"

Halkbank KOBİ Pazarlama Daire Başkanı Hüsnü Devrim de girişimcilere verilen kredilerden sonra proje sahiplerinin ticarileşmesinin önemine işaret ederek, "Artık güzel projeleri olan insanlar sadece bankalardan değil her yerden bütçe bulabiliyor. Önemli olan girişimcinin finansmana eriştikten sonra ticarileşip ticarileşmediği. Resmin bu yönüne de bakılması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Devrim, "Verdiğimiz kredileri keyif alarak veriyoruz, geri dönüşler olduğu zaman da seviniyoruz. bankacı olarak katma değer yarattığımızı hissediyoruz." dedi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Girişim Bankacılığı Pazarlama Müdürü İbrahim Coşkuner ise her yıl 295 bin işletme kurulduğunu anımsatarak, bu işletmelerin finansman ihtiyacının bir şekilde karşılanması gerektiğini söyledi.

TEB olarak yeni kurulan işletme sayısındaki artışı takip ederek girişim bankacılığına yöneldiklerini anlatan Coşkuner, "Sermaye ihtiyacı olan yaklaşık 31,4 milyar liranın her yıl ekonomiye kazandırılması gerektiğini gördük. Girişimcileri yeni nesil KOBİ kitlesi olarak görüyorum. Ülkemiz bu kitleyi iyi değerlendirebilir." ifadelerini kullandı.

"Özgün teknoloji çözümleri kullanan işletmeler toplamın yüzde 3,7'sini oluşturuyor"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Ozan Acar, şirketlerdeki yönetim zafiyetlerini iyileştirmenin önemine dikkati çekti.

Şirket yönetimlerinin bilgi teknolojilerini (IT) kullanarak yönetim kalitesini iyileştirebileceğini belirten Acar, "Türkiye'deki tüm şirketler içinde özgün teknoloji çözümlerini kullanan işletmelerin sayısı toplamın yüzde 3,7'si düzeyinde. Teknolojileri yaygınlaştıracak sistemi henüz sağlamadığımızı görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger ve Tacirler Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Buğra Baban da girişimciliğin finansmanına ilişkin görüşlerini paylaştı. Panel plaket takdimleriyle sona erdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türk Ekonomi Bankası Ankara Sanayi Odası Nurettin Özdebir Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title