Haberler

Kobi'lere Nokta Atışı İhracat Fırsatı Başladı

Türkiye'de ilk kez Çukurova Bölgesi'nde uygulanan KOBİ'lerin dış pazarlarda rekabet gücünü artıracak Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TBİM) kurulum çalışmaları tamamlandı. Merkez, Eylül ayından itibaren aktif hizmetine başlayacak. Hizmet öncesi ilk pilot uygulama ise Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) gerçekleştiriliyor.

MTSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, '4 Adımda Nokta Atışı İhracat' isimli pilot saha uygulamaları ile Mersin, Adana ve Tarsus'ta faaliyet gösteren 30'a yakın firmanın Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi olanaklarını kullanarak birebir nokta atışı ihracat yapmaları sağlanacak. Bu sayede hiç ihracat yapmayan firmaların ihracata yönlendirilmesi, ihracat potansiyeli bulunan firmaların ise kapasitelerini artırıp yeni pazarlara girmelerinin sağlanması hedefleniyor. Eylülden itibaren TBİM aracılığıyla hedef pazar analiz raporlarına, hedef müşterilere, rakip analizlerine, üretilen ürüne ilişkin uluslararası alanda uygulanan kotalara, açık ve sonuçlanan ihale bilgilerine ulaşılabileceği gibi birebir dış ticaret danışmanlığı ve eğitimi de MTSO TİBİM uzmanlarından alınabilecek.

PİLOT UYGULAMA BAŞLADI

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) hibe programı kapsamında MTSO Projeler Müdürlüğü tarafından yürütülen Adana, Mersin Bölgesi'nde yer alan firmaların rekabet edebilirliği için Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi kurulumu tamamlandı. Proje çerçevesinde hizmet verecek olan MTSO TBİM, pilot saha çalışmalarına başladı. Çalışma kapsamında '4 Adımda Nokta Atışı İhracat' programı düzenleniyor. Programa katılan yaklaşık 30 firma 3 ay sürecek eğitim ve bire bir danışmanlık programı çerçevesinde 'hedef pazar araştırması ile analiz' ve 'potansiyel müşteri bilgisi ve rakip analizi' yapacak. MTSO çatısı altında TBİM tarafından verilen eğitimler ve danışmanlık hizmeti sonunda katılımcı firmalar kendi faaliyet gösterdikleri sektörlere yönelik belirledikleri hedef pazarda, hedef müşteri bilgilerine ulaşarak nokta atışı ihracat gerçekleştirecek.

Bu eğitimin amacını, 'en kısa sürede, en kolay yolla, sürdürülebilir karlılığın sağlandığı pazarlara girişin sağlanması' sözleriyle açıklayan TBİM uzmanları, bu amaca da istihbarat ile ulaşılabileceğini anlattı. Dünyada hiber rekabetin başladığını vurgulayan TBİM uzmanları, bu rekabete uyum sağlayamayan firmaların yok olacağını belirtti. Hiber rekabet ortamında ise ticari istihbaratın olmazsa olmaz kalemler arasında yer aldığını kaydeden TBİM uzmanları, "Günümüzde firmaların artık yaşamak için bu bilgi türüne ihtiyacı var. Firmaların artık bünyesinde istihbarat birimleri kurması kaçınılmaz. Pazarlar daraldı ve daralmaya da devam ediyor. Firmaların tümü mutlaka yurtdışına açılmak zorunda. İç pazarda karlar düştü ve düşmeye de devam ediyor. Dünyada 222 ülke var ve artık her firmanın dünyalı olması şart. Eğer bir ayağınız da dışarıda olursa içeride yaşanan krizlerden etkilenmezsiniz. Dış ticaretteki başarı da ticari bilgi ve istihbarata bağlı" ifadelerini kullandılar.

Finansal gücün artık tek başına stratejik üstünlük sağlamadığını, iyi bir istihbarata sahip küçük firmaların iş alma noktasında büyük firmaların önüne geçebileceğini vurgulayan TBİM uzmanları, finansal gücün istihbarat ile desteklenmesi gerektiğini söyledi. Başarı için üç kural olduğunu ve bu kuralları, 'kendini bil, rakibini bil, çalıştığın alanını bil' sözleriyle açıklayan uzmanlar, sözlerini şöyle tamamladılar:

"Dünyada çok büyük bir veri var. 'Big data' denilen bu büyük veriden basit stratejiler oluşturmak ise zor. Bu basit stratejiler ancak istihbarat ile oluşabilir. Elimizdeki araçları doğru kullanarak bu büyük veriden ihtiyacımız olan küçük stratejileri oluşturmalıyız. Dünya artık ticari akışlara sektörel bakmıyor. Ürün bazlı yaklaşıyor. Artık kimse ofis mobilyası pazarlarını araştırmıyor. Döner koltuk satacaksa direk gidip döner koltuk pazarlarını araştırıyor. İşte ticari bilgi ve istihbarat da bu noktada devreye girip bizim nokta atışı ihracat yapmamızı destekliyor." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çukurova Türkiye Mersin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title