Haberler

Kobi'ler Toplu Tahvil İhraç Edebilecek

Türkiye'deki yaklaşık 3,5 milyon KOBİ'nin finansmana daha kolay erişmesi amacıyla, KOBİ'ler tarafından gerçekleştirilecek toplu tahvil ihracı için protokol imzalandı.

Borsa İstanbul önderliğinde, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Ziraat Portföy, Ziraat Bankası, Ak Portföy, Akbank, Finans Portföy ve Finansbank iş birliğiyle gerçekleştirilecek toplu tahvil ihracının protokol imza töreni, Borsa İstanbul İstinye yerleşkesinde yapıldı.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun KOBİ'lerin sermaye piyasası araçlarından yararlanmasını hedefleyen eylem planı kapsamında, bağımsız denetimden geçen ve yatırım yapılabilir notu alan KOBİ'lerin ihraç edecekleri tahvillere, portföy yönetim şirketlerinin kuracakları girişim sermayesi yatırım fonları yatırım yapacak.

Bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan ilk ihraçta yaklaşık 100 KOBİ'nin toplamda 300 ile 500 milyon lira arasında ve bir yıldan uzun vadeli kaynağı banka kredi limitlerine ilave olarak ve teminat vermeden sağlaması hedefleniyor.

Borsa İstanbul ve paydaş kurumların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen imza töreni sonrasında açıklama yapan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, burada her bir portföy yönetim şirketini 50 ile 100 KOBİ'yi bir araya getirerek toplu tahvil ihraç etmelerini sağlayacaklarını söyledi.

Son dönemde Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası özel sektör tahvillerinde bir patlama olduğunu anımsatan Yılmaz, geçen yıl 30 milyar dolara yakın ihraç olduğunu, ancak bu ihraçları yapanlar arasında KOBİ niteliğinde şirket bulunmadığını, ihraçların minimum 50 ile 100 milyon lira arasında gerçekleştiğini kaydetti.

KOBİ'lerin finansmana ihtiyacı olduğunu ve özel sektör bonolarını da kullanmak istediğini vurgulayan Yılmaz, ancak mevcut durumda KOBİ'lerin küçük montanlı yapacakları ihraçlarda maliyet ve yatırımcı ilgisi konularının çok kolay olmadığını dile getirdi.

Yılmaz, bu mekanizma ile portföy yönetim şirketlerinin kendi bankalarındaki müşteri portföylerinde küçük montanlı olan ama özel sektör borçlanma aracı ihraç edip finansman temin etmeye çalışan şirketleri bir portföy içinde bir araya getirip, toplamda 300 ile 500 milyon lira arasında bir portföy büyüklüğü oluşturup bunun üzerine girişim sermayesi yatırım fonu üzerinden ihraçlar yaparak finansman temini sağlayacaklarını anlattı.

"Her bir KOBİ 1 ile 5 milyon lira arasında tahvil ihracı yapabilecek"

Borsa İstanbul Kotasyon ve Özel Pazar Grup Müdürü Sertac Fuad Karaağaoğlu ise protokole imza atan bankaların, tespit edecekleri KOBİ'lere bağımsız denetim raporu düzenlettikten sonra bunları portföy yönetim şirketleri vasıtası ile SPK ve Borsa İstanbul'a yönlendireceklerini söyledi.

Burada her bir KOBİ'nin 1 ile 5 milyon lira arasında tahvil ihracı yapabileceği bilgisini veren Karaağaoğlu, onay alan KOBİ'lerin projede yer alan aracı kurumlar vasıtasıyla ihraçları gerçekleştireceğini, girişim sermayesi yatırım fonlarının da ihraç edilen tüm tahvilleri satın alacağını, fon katılım belgelerinin ise nitelikli yatırımcılara satılacağını kaydetti.

Karaağaoğlu, şöyle devam etti:

"Tahvilleri cazip kılan 4 unsur; projede yer alan tüm KOBİ'lerin tek bir havuzda toplanarak yatırımcıların bu havuza yatırım yapmaları riski minimize etmektedir. Portföy havuzunda bağımsız denetçiden sadece olumlu not alan ve yatırım yapılabilir notu alan KOBİ'lerin yer alacak olması yatırımcı ilgisini arttıracaktır. Projede yer almak için çalışmalar yapan KGF portföyün tamamına kefalet verdiği takdirde yatırımcının anapara riski sıfırlanmaktadır. Projede yer almak için çalışmalarına devam eden diğer kuruluş olan KOSGEB bağımsız denetim, derecelendirme, aracılık, SPK, Borsa ve MKK kayıt ücretlerini karşıladığı takdirde KOBİ'lerin maliyeti asgaride kalacaktır."

Akbank KOBİ Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz da şunları ifade etti:

"Bugün gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile KOBİ'ler için yeni bir finansman aracını hayata geçiriyoruz. Girişim Sermayesi Yatırım Fonu sayesinde KOBİ'ler özel sektör tahvili ihraç edebilecek. KOBİ'lerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması için alternatif bir destek daha sunduğumuz için mutluyuz. Bu yeni KOBİ finansman yöntemiyle başlangıçta toplamda 1 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz."

AK Portföy Genel Müdürü Alp Keler ise modelin tasarlanma sürecinde Borsa İstanbul ile kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini kaydederek, "KOBİ'lerin sermayeye erişimlerini kolaylaştıracak olan devrimsel nitelikteki bu ürün, işletmelerin finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesine ciddi katkıda bulunacak" dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul Kemal Yılmaz Türkiye Akbank Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title