Haberler

Kobaniye Olası Bir Kara Harekatını Karşı Bakan Zeybekci'den Olumsuz Görüş (2)

Kampus GİRİŞİNDE PROTESTO Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Akademik Yılı açılışından sonra Denizli'ye hareket eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ilk derse katıldığı Pamukkale Üniversitesinin (PAÜ) kampusu girişinde protesto gösterisi yapıldı.

Kampus GİRİŞİNDE PROTESTO

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Akademik Yılı açılışından sonra Denizli'ye hareket eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ilk derse katıldığı Pamukkale Üniversitesinin (PAÜ) kampusu girişinde protesto gösterisi yapıldı. Üniversite tarafından kampus girişine asılan 'Sayın Bakanımız Nihat Zeybekci, üniversitenize hoş geldiniz' pankartının önünde eylem yapan yaklaşık 60 öğrenci, hükümeti ve IŞİD'i protesto etti. Hükümetin IŞİD katliamına destek verdiğini ileri süren öğrenciler 'IŞİD vuruyor, hükümet koruyor' sloganları attı.

İLK DERS BAKAN ZEYBEKCİ'DEN

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki törene Vali Şükrü Kocatepe, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, protokol üyeleri, işadamları, AK Partililer, üniversitede görevli akademisyenler, Zeybekci'nin eşi Ayşen Zeybekci ve az sayıda öğrenci katıldı. İlk dersi veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, PAÜ'ye ikinci kampus alanı yapılacağını müjdeledi.

Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile refah seviyesi farkını büyük oranda kapattığı görüşünü savunan Zeybekci, "Dünya Bankası tarafından gönderilmeyen bir bakanım. Bu birlik ve beraberlikle oldu. Türkiye son 12 yılda çok önemli başarılar elde etti. Gökten ışınlanmadı bu imkanlar. Birikim, oluşum ve kuluçka dönemi vardı. İnandık ve başardık. Vakıflar Bankası, Halk Bankası ve Ziraat Bankası'nı 'sat' denilen, ekonomik olarak dışarıya bağımlı olan Türkiye'yi güçlü bir ülke haline getirdik" dedi.

Türkiye'nin dünyanın en güçlü 17'inci ekonomisi haline geldiğini kaydeden Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüksek gelir seviyesinin üstlerine çıkan bir Türkiye'yiz artık. AB ile aradaki refah farkını büyük oranda kapadık. 12 yıldır dünyanın en hızlı büyüyen beş ülkesinden birisiyiz. Yılda ortalama 5.8 oranında büyüyoruz. İstihdamda büyük bir rekora imza attık. Krizin çıktığı 2008 yılından bu yana AB'de istihdam sayısı beş milyon iken, Türkiye tek başına altı milyon yeni vatandaşını iş sahibi yaptı. Global krize rağmen istihdamı arttırmada dünya da birinci olduk. Son bir yılda 1 milyon 300 bin vatandaşımızı yeni iş sahibi yaptık. Üniversitedeki gençlere söylüyorum; Çok çalışmamız lazım. Ben tütün tarlasında yedi yaşında çalışmaya başladım. Beygirlerle çift sürerek, orakla ekin biçerek geldim bu günlere. Genç kardeşlerim; mazeretiniz olmasın. Bu toprakların çocukları başka toprakların çocuklarından daha zekidir. Çünkü, daha iyi hamuru ve çamurumuz var. Kendiniz, aileniz ve ülkeniz için okuyun ve çok çalışın."

"ARTIK FASONCU OLMAYACAĞIZ"

Cari açıkta yüzde 5.5 seviyesiyle yılı bitireceklerini, konuyu doğru yerinden yakaladıklarını söyleyen, cari açıkta 20 milyar dolar iyileşme sağlandığını belirten Ekonomi Bakanı Zeybekci, bunu özelleştirmeden gelen parayla değil, ekonominin içinden yaratılan kaynakla başardıklarını kaydetti. Bakan Nihat Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gezi olayları, 17 Aralık 25 Aralık, 10 Ağustos'ta oynanan oyunlar oldu. Çünkü Türkiye çok olmuştu. Yaratılmaya çalışılan olumsuz havalar oldu. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları, tıpış tıpış bizim söylediğimiz noktalara geldi. Olumsuz söylemlerine son verdiler. Kısacası, yaratılmaya çalışılan tüm olumsuzluklar bozuldu. Her şey iyi gidiyor. Almanya Ekonomi Bakanı'na da söyledim; biz sizinle her konuda ortak olduk ama ekonomik ortak olamadık dedim. Bundan sonraki süreçte ekonomik menfaatlerimize bakacağız. Ekonomik ilişkimiz varsa dostuz, müttefikiz. İlişki ekonomik değilse sağlıklı değildir. Çünkü, dünya böyle düşünüyor. Başkalarının yönettiği dünyada artık fasoncu değiliz. 16 imparatorluk kurmuş olan bu insanların genetiğine aykırıdır fasoncu olmak."

"BU FAİZLERDEN TÜRKİYE ÇOK ÇEKTİ"

Mevcut faiz oranlarıyla yatırım yapılamayacağını söyleyen Zeybekci, faizlerin düşmesi için finans çevreleri tarafından istedikleri şekilde desteklenmediklerini söyledi. Zeybekci, "Faiz ne kadar düşerse yatırım o kadar olur. Üretimi ve istihdamı destekleyen, yatırım için insana cesaret veren faiz oranları yok. Bu faizlerden Türkiye çok çekti. Yüzde yedi bin faizleri gördük. Çekilmeli faiz oranları, daha aşağılara çekilmelidir. Vatandaştan aldığımız vergi gelirinin yüzde 15'ini faize vermek istemiyoruz. Ekonomi Bakanı olarak faizi düşürmek benim elimde değil sadece. Bu konuda etkili bir kamuoyu oluşturulmalıdır" diye konuştu.

"KOBANİ DİYE TÜRKİYE'DE HUZURU BOZDULAR"

Konuşmasının son bölümünü Suriye'deki gelişmelere ayıran Zeybekci, "Kuzey Irak ve Suriye'deki gelişmelerden Türkiye'nin zerre kadar sorumluluğu yok. İki milyon Suriyeli Türkiye'de. Kobani diye Türkiye'de huzuru bozdular. Kobanili 200 bin Kürt kardeşimizi barındırıyoruz. Vahşetin sürdüğü Kobani'de tek sivil vatandaş yok. Aç sınırları diyorlar. Burası dağ başı mı? 'Türkiye karadan girsin deniliyor'. Sen girsene? Senin askerin kıymetli de bizimki kıymetsiz mi? Ben Mehmet'in annesine nasıl izah edeceğim bir tek şehit verildiğinde durumu" dedi.

Türkiye'nin kara harekatı yapsın diyenlere seslenen Zeybekci, "Türkiye, artık birilerinin yönettiği Türkiye değil. Devasa bir ülkeyiz. Kan ve kültür bağımız olan coğrafyada Türkiye ne yapacaksa kendisi karar verecektir" diye konuştu.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Bakan Zeybekci'ye ilk dersin anısına daha önce birlikte çekildikleri bir fotoğraf ile Hanedan İbriği hediye etti. - Zeybekci

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Adnan Menderes Üniversitesi Denizli Türkiye Aydın Politika Güncel Haberler

title