Haberler

Kobani Koridoru' İçin İnce Hesaplar! Peşmergeye İzni Türkiye Verecek

Kobani'yi işgal etmek isteyen IŞİD'i püskürtmek için Türkiye üzerinden gönderilmesi planlanan Peşmerge güçleri için ince hesaplar yapılıyor.

Türkiye, Kobani'yi savunan grupların IŞİD'e karşı başarılı olması için Peşmerge kuvvetlerine geçiş koridoru açmaya hazırlanıyor. Geçişlerin henüz başlamadığını açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Gerek güvenlik gerekse istihbaratımızla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Peşmerge'nin güzergahı ve sayısı belli değil. Öyle gözüküyor ki PYD, Peşmerge'yi istemiyor. PYD ve Peşmerge'nin aralarında anlaşma yapması gerekiyor. Ayrıca bizden kara operasyonu istendi, biz 'hayır' dedik" şeklinde konuştu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Peşmerge güçlerinin 48 saat içinde Kobani'ye ulaştırılması için talimat verdiğini açıkladı.

GÜZERGAHLAR MASADA

Önümüzdeki gün içerisinde gerçekleşecek geçişler için iki seçenek bulunuyor. Birinci seçeneğe göre, Peşmerge önce bir tarafı PYD, diğer tarafı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin kontrolünde bulunan Fişhabur sınır kapısından Kamışlı kentine geçiş yapacak. Buradan Mardin'in Nusaybin ilçesine, ardından Şanlıurfa-Suruç üzerinden Kobani'ye geçecek. İkinci seçeneğe göre, Erbil'den hava yolu ile Şanlıurfa'ya gelecek olan Peşmerge kuvvetleri Suruç'a ardından da Kobani'ye gidecek.

SİLAHLI GEÇİŞE İZİN YOK

Kobani'ye geçiş sırasında Peşmerge silahlı olamayacak. Bunun için Peşmerge'nin askeri teçhizatı MİT tarafından kontrol altına alınacak. Sınırdan geçişin ardından Peşmerge'ye iade edilecek.

MİT ORGANİZE EDECEK

Genelkurmay'dan yapılan 'muhatap biz değiliz' açıklaması Ankara'da, Peşmerge'nin geçişinin MİT tarafından organize edildiği ve edilmeye devam edileceği şeklinde yorumlandı.

ERBİL'DE TOPLANTI

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, askeri ve idari yetkililerler, Erbil'de bir araya geldi. Görüşmelerde Kobani'ye Peşmerge gönderilmesiyle ilgili detaylar ele alınıyor. Erbil'de bulunan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürdistan Parlamentosu'na ziyaret etti ve "Rojavalı partiler olarak aramızdaki anlaşmazlıkları bitireceğiz" dedi. Bu arada IŞİD militanları, Peşmerge güçlerinin Türkiye'den giriş yapmasının beklendiği PYD'nin kontrolündeki sınırı ele geçirmek için saldırı başlattı.

Buket GÜVEN - ANKARA

Askerin bakanıyım haberim var

Peşmerge'nin Türkiye'den Kobani'ye geçişinde Genelkurmay Başkanlığı'nın haberinin olmadığı iddiasına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz cevap verdi. Bakan Yılmaz, "Benim haberim var. Ben askerin bakanıyım" cevabını verdi. Genelkurmay Basın Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü, "Bu konunun muhatabı biz değiliz. Açıklama Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldığı için konuya ilişkin soruların Dışişleri Bakanlığı'na sorulması gerekir" demişti.

Kaynak: NetGazete.com / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Kobani Erbil Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title