Haberler

Koalisyon Güçlerinin Aden Çıkartması

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 7 Nisan'da Aden'e gerçekleştirmeyi planladığı çıkartmanın lojistik sebeplerden ötürü 27 gün ertelendiği bildirildi.

İsmini vermek istemeyen diplomatik kaynaklar, koalisyon güçlerinin Aden'e bağlı Burayka ilçesindeki Haysa sahil bölgesine gerçekleştirdiği çıkartmanın 7 Nisan'da planlandığını ancak halk komiteleri ile Husi Ensarullah hareketi arasında devam eden çatışmalar nedeniyle bunun 28 gün gecikmeli olarak uygulamaya koyulduğunu ifade etti.

AA muhabirine konuşan, Yemen ordusuna bağlı askeri araştırmalar merkezinde araştırmacı Tuğgeneral Salih el-Esbahi, çıkartmanın, Halk Direnişi güçlerinin Aden Havalimanı bölgesindeki çatışmalarda başarılı olmasının ardından gerçekleştiğini kaydetti.

Esbahi, "Havalimanı Aden Körfezi'nde yer aldığı için buraya hakim olmadan denizden çıkartma yapmak tehlikeliydi. Çıkartmanın yapıldığı sırada burası kara ve deniz kuvvetlerine hücum edilecek askeri bir üs olarak kullanılabilirdi" dedi.

-Çıkartmanın amacı

Operasyonun siyasi ve askeri olmak üzere 2 amacı bulunduğunu savunan kaynaklar, askeri amacın, koalisyon güçlerinin hareket noktası olacak güvenli bir bölge oluşturmak, siyasi amacın ise Yemen hükümetine Suudi Arabistan yerine ülkeyi yöneteceği bir yer tesis etmek olduğunu ifade etti.

Aden'in taraflar arasındaki mücadelede sahip olduğu öneme işaret eden Esbahi ise "Aden'in askeri açıdan sahil şeridi, çöl ve dağlık bölge olmak üzere 3 kısma ayrıldığını, çöl ya da dağlık bölgeden yapılacak herhangi bir çıkartmanın ancak Aden'in ele geçirilmesinden sonra gerçekleşeceğini" kaydetti.

Esbahi, diğer illerle bağlantısı olan Aden'i ele geçiren grubun denizden gelecek ağır silahlarla bu illere karadan saldırıya geçebileceğini savundu.

-Operasyonun hareket noktası

Aden Limanı etrafında cereyan eden operasyonun temel hareket noktasını ise Aden'e yakınlığı, Husilere muhalif bir halk tabanını barındırması ve operasyon sırasında koordineyi sağlayacak Fransız ve ABD askeri üslerine sahip olması nedeniyle Cibuti oluşturdu.

Kızıldeniz'deki ülkelerden biri olan Eritre ise Yemen'deki anayasal meşruiyete destek verdiğini açıklayarak diplomatik alanda rol oynasa da Husilere destek verdiği yönünde suçlamalara maruz kalması nedeniyle operasyonda hareket noktası olarak seçilmedi.

Emekli Tuğgeneral Muhsin Hasruf, Eritre'deki Massava ve Assab limanlarının Yemen'e yakın olmasına rağmen bu ülkenin İran'la ilişkilerinden dolayı mücadelenin dışında tutulması gerektiğine işaret etti.

Eritre'de İran'ın varlığının şüphe götürmez bir gerçek olduğunu hatırlatan Esbahi de buna delil olarak Eritre Cumhurbaşkanı Isaias Afewerki'nin 2008'de İran'a Afrika boynuzu bölgesinde askeri üs kuması çağrısını gösterdi.

Esbahi, Arap Denizi'nde bulunan ABD filosunun geçen hafta Babu'l Mendeb Boğazı'na gitmekte olan 9 İran gemisine engel olmasına rağmen İran ile Eritre arasındaki koordinasyon nedeniyle koalisyon güçlerinin Eritre'yi savaşın dışında tutmayı amaçladığını ifade etti.

-Operasyona katılan güçler

ABD ve Fransa Cibuti'deki üsleri aracılığıyla operasyona destek veriyor. ABD'nin desteği, hava sahasının denetimi ve El Kaide militanlarının izlenmesiyle sınırlıyken Fransa çıkartmada Kızıldeniz'deki tüm imkanlarını seferber ediyor.

2002'den bu yana Cibuti'deki Lemonnier Campı askeri üssünde faaliyet gösteren ABD'nin burada 900 ila bin 900 askerinin olduğu belirtiliyor. Fransa'nın askeri üssü ise 100 yıllık tarihiyle Afrika'daki en eski Fransız üslerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kaynaklar, çıkartma için Fransız üssüne 150 Birleşik Arap Emirliği (BAE) askerinin geldiğini ve bu askerlerin çoğunun 1993'teki savaşta Yemen'den kaçarak BAE'e sığınan kişilerden oluştuğunu kaydediyor.

Koalisyon güçlerine ait 30 askerin, hücum botlarıyla Aden'deki Haysa sahil bölgesine "keşif amacıyla" çıkartma yaptığı bildirilmiş, söz konusu birliğin, Cibuti üzerinden Aden'e geldikleri ifade edilmişti.

Suudi Arabistan öncülüğünde oluşturulan koalisyon, Husilerin Yemen'de başkent Sana ile çok sayıda önemli bölgeyi ele geçirdikten sonra stretejik öneme sahip Aden'e yönelmelerinin ardından Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" operasyonunu başlatmıştı. Koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, 26 Nisan'da operasyonun ilk aşamasının tamamlandığını ve Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığını ifade etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Aden Limanı Yemen İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title