Haberler

KMO Denizli Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Duysal:

Ömer Duysal, doğal kaynaklardan yararlanırken doğanın ve yaşam alanlarının korunması, kamu yararının gözetilmesi gerektiğini bildirdi.

Kimya Mühendisleri Odası Denizli Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Duysal, doğal kaynaklardan yararlanırken doğanın ve yaşam alanlarının korunması, kamu yararının gözetilmesi gerektiğini bildirdi.

Duysal, yaptığı yazılı açıklamada, Kütahya'daki Eti Gümüş A. Ş'ye ait gümüş madeninin atık barajının setlerinden birinin çökmesi sonucu bölgenin çevre felaketiyle karşı karşıya kaldığını, olayın "yaşam alanlarının kontrolsüz biçimde sermayenin işletme alanı haline getirilmesinin ve kar uğruna canlı yaşamının tehlikeye atılmasının en çarpıcı örneği" olduğunu savundu.

Kütahya Gümüşköy'de yaşanan olayın dünyada ilk olmadığı gibi son da olmayacağını belirten Duysal, şöyle devam etti:

"Gümüşköy'de çöken yıllarca ülkemizde uygulanan çevre politikalarıdır. Başta Çevre ve Orman Bakanı olmak üzere, hükümetin siyasi sorumluluğu vardır. Hiçbir önlem almayan işletmenin yetkilileri ile onları denetlemeyen kamu görevlilerinin cezai sorumluluğu vardır. Kütahya Cumhuriyet Savcılığı'nca sorumlular hakkında Türk Ceza Kanunu ve çevre kanunu hükümleri kapsamında, çevrenin kasten kirletilmesi ve görevi ihmal suçlamasıyla soruşturma başlatılmalıdır. "

Açıklamasında, bazı illerde bulunan maden atık depolama tesislerinin çevre kirliliği yarattığını da iddia eden Duysal, şunları kaydetti:

"Bergama-Ovacık Altın Madeni İşletmesi'nde bu atık depolama tesisinden iki tane bulunmaktadır. Ovacık köyü ile bitişik olan siyanürlü, ağır metal bulaşıklı atıkların depolandığı havuzlar, Bakırçay Ovası'nı ve bölgeyi tehdit etmektedir. Kamu yararına olmadığına ilişkin verilen onlarca yargı kararına rağmen, Ovacık Altın Madeni çalışmaya devam etmektedir. Ayrıca prosesinde siyanür kullanılan Uşak-Kışladağ Altın Madeni, hazırlıkları hızla sürdürülen İzmir'in su havzasını tehdit eden Efemçukuru Altın Madeni, Karşıyaka'nın tepesine kurulmaya çalışılan Altıntepe Altın Madeni de benzer riski taşıyan işletmelerdir. Doğal kaynaklardan yararlanmada, doğanın ve yaşam alanlarının korunması, kamu yararı gözetilmesi zorunludur. Önceki hükümetler gibi, AKP hükümetinin uyguladığı çevre politikaları da sağlıklı çevrede yaşama hakkını ve canlı yaşamını tehdit altında bırakmaktadır. "

Duysal, doğayı tahrip etmeden, doğal varlıkları ve kaynakları bütünüyle tüketmeden, doğanın kendini yenileyebilmesini gözeten, insan ve diğer bütün canlıların yaşamını merkeze alan ekonomik büyümenin esas alınmasını, çevre sağlığı ve canlı yaşamı için riskler yaratan politikalarından vazgeçilmesini istediklerini belirtti.

- DENİZLİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title