Haberler

"KKTC'ye Su Temin Projesi" Yarın Ankara'da Masaya Yatırılacak

Güncelleme:

"Asrın projesi" olarak nitelendirilen "KKTC'ye Su Temin Projesi" yarın Ankara'da masaya yatırılacak.

Türkiye'den KKTC'ye deniz altından borularla getirilen "asrın projesi" olarak nitelendirilen "KKTC'ye Su Temin Projesi" yarın Ankara'da masaya yatırılacak. Suyun yönetimi konusunda KKTC tarafından hazırlanan ileri istişare önerileri, Ankara'da yapılacak görüşmelerin ardından netleşecek.

"MEKTUBU BÜYÜKELÇİLİĞE İLETTİK"

KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu geçtiğimiz hafta KKTC Hükümeti'nin su konusundaki görüş ve önerilerini içeren bir mektubu Türkiye'deki yetkililere ulaştırmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği'ne ilettiklerini kaydetmişti. KKTC Hükümeti temsilen, Maliye Bakanı Birikim Özgür, KKTC Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, KKTC Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile KKTC Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren bu çerçevede temaslarda bulunacak. Tarafların uzlaşması halinde ortaya çıkacak olan hükümetler arası anlaşma, imza aşamasına gelecek.

"MODELE SON ŞEKLİNİ VERECEĞİZ"

Ankara ziyareti öncesi Ercan Havalimanı'nda açıklama yapan KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür, "Özel işletmenin verimliliği ile kamunun gücünün birlikte değerlendirilebileceği yasalarla uyumlu" olarak nitelendirdiği modele son şeklini vereceklerini söyledi. Su konusunda bugüne kadar yaşanan sürece ilişki bilgi veren Maliye Bakanı Birikim Özgür, projenin artık son aşamaya geldiğini vurguladı.

24-25 ARALIK'TA ANLAŞMANIN AYRINTILARI KONUŞULDU

Suyun dağıtımı konusunda kamu-özel ortaklığı şeklinde geliştirilen modelin detaylarına ilişkin iki ülke arasındaki istişarenin sürdüğünü kaydeden Birikim Özgür, CTP-UBP hükümetinin 7 Nisan 2015'te Türkiye'nin KKTC'ye sunduğu hükümetler arası anlaşma taslağı üzerindeki çalışmayı tamamlamasının ardından, iki ülke teknik heyetlerinin 24-25 Aralık'ta anlaşmanın detaylarını konuştuğunu hatırlattı.

Maliye Bakanı, ortaya çıkan metni imzalayacak olan KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu'nun Türkiye'ye ileri istişare maksatlı öneriler sunma ihtiyacı hissettiğini anımsatarak, hazırlanan önerilerin geçen hafta Türkiye'ye sunulduğunu, yarın ve Salı günü yapılacak teknik heyet toplantılarında Türkiye'nin önerilere vereceği cevabı ele alacaklarını söyledi.

"BÖYLECE ANLAŞMANIN SON SAFHASINA GELECEĞİZ"

Özgür, şöyle konuştu: "Böylece anlaşmanın son safhasına gelmiş olacağız. Bizim bu süreçte KKTC tarafı olarak hiç kuşkusuz ülkemizde çok uzun yıllar boyunca halkımızın her bir Kıbrıs Türkü'nün yaşamını doğrudan etkileyecek bir hususta tüm detayları incelikle ele alma ve hiçbir hataya da imkan tanımayacak şekilde en düzgün modeli ortaya çıkarma gibi bir hassasiyetimiz vardır ve bu noktada da çok yoğun tartışmalar ülkemizde zaten uzunca bir süredir yaşanmaktadır.

Bu dinamizmin Kıbrıs Türk halkını var ettiğini ve kendi beyni gücümüzle kendi ülkemizde finansman yönü de dâhil olmak üzere en uygun modellerin uygulanabilmesi adına biz üzerimize düşeni yapmış bulunuyoruz" Bakan Özgür, bu noktada belediyelerin önemine dikkat çekti.

Özgür, "Yeni modelde belediyelerimizin hem suyun yönetiminde hem yürütülecek olan teknik şartname hazırlığı ve ihale süreçlerinde, hem de ihalenin ardından belirli bir süre bir işletmeci tarafından yürütülecek olan dağıtım faaliyetleri esnasında bu dağıtım faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili karar mekanizması içerisinde yer alabilmesi adına ve bilhassa finansman mali giderler yönünden belediyelerimizin karşı karşıya kalabileceği bir takım risklerin bertaraf edilebilmesi adına biz yoğun bir çalışma yürüttük.

Son önerilerimiz de bu minvalde bir içeriğe sahiptir" dedi. Türkiye ve KKTC'nin bu modelin iyi bir şekilde işlemesini istediğini kaydeden Maliye Bakanı, "İşletmecinin siyaset tarafından engellenmeyeceği, verimli çalışabileceği koşulların oluşturulmasını aynı zamanda da kamunun gücünü en etkin şekilde hissettirebileceği bir yapının ortaya çıkabilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Birikim Özgür, "Özel işletmenin verimliliği ile kamunun gücünün birlikte değerlendirilebileceği, yasalarımızla uyumlu bir model ortaya çıksın diye biz üzerimize düşeni yaptık ve gelinen aşamada artık 8-9 Şubat görüşmeleri ile birlikte hükümetler arası anlaşma son şeklini almış olacak ve önümüzdeki günlerde iki ülke tarafından çok büyük ihtimalle imzalanmış olacak" dedi.

"SU BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE ÇEŞMELERDEN AKMAYA BAŞLAYACAK"

Maliye Bakanı, Kıbrıs Türk tarihinin en büyük projesi olarak nitelendirdiği projenin artık son aşamaya geldiğini, birkaç hafta içinde suyun çeşmelerden akmaya başlayacağını söyledi. Özgür, Bizi çok ciddi bir iş yükü bekliyor. Bunun bilincindeyiz. Teknik şartname hazırlanacak. Belediyelerle birlikte nerelerde ne gibi alt yapı yatırımlarının hayata geçirilmesi konusu kararlaştırılacak. Bir ihale süreci hayata geçirilecek. Bütün bunlar bizim hükümetimizin tarafından yürütülebilecek esaslı işlerdir diye bakıyoruz" diye konuştu.


Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Lefkoşa Büyükelçiliği Özgür Özel Kıbrıs Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (21)

GUZEL TURKIYEM.:

butun gelırınızı bız verıyorduk sehıtlerı verdık hala ana vatana kufur edıynuz varmı ey kıbrıs halkı bedava yasamak bırazda sız ler bızımgıbı yasayın uzerınıze dusenı yapın

20
1
yanıtYanıtla
krcMobil-ANDROID:

alışmışlar beleşe alçak herifler siz hertürlü lüksün içinde kumar bar cazino yaşayın sonrada ana vatanınıza kafa tutun yok öyle orayı vilayet yapmayan siyasilere yazıklarolsun

18
0
yanıtYanıtla
ihsan:

sagolası bunu bılmeyen dunya kadar ınsan var memleketımızde.

yanıt12
yanıt0
KIBRISLI ASIL TURK:

BEN BIR KIBRISLI TURK OLARAK SUYU TURKIYENIN IDARE ETMESI LAZIM ELDE EDILEN GELIRLERLE ALT YAPILARI GELISTIRSIN CUNKU O SU TURKIYENIN IMKANLARI ILE ADAYA GELDI, CUNKU SU KKTC HUKUMETININ ELINDE KALSA RUMA IYI IYET CERCEVESINDE SU VERIRLER, TURK ASKERI KIBRISTA EDEBIYEN KALACAK, OSMANLI VAKIF MALLARI GERI ALINACAK OYLE IYI NIYETLE KALAN INIDA KAYBETMEYE NIYETIMIZ YOKTUR, KIBRIS TURKIYENINDIR OSMANLININDIR. GECMISI UNUTMADIK

16
2
yanıtYanıtla
BALSALAR:

la bu haber eskidi hala sakiz gibi getirip duruyonuz eyyy haber, , , , , , , , , , , , , , hem bu borularla KIBRISa degil oradan israile gidecek su diye gerçek yazarsan birazcik ak-koyunlar aydinlanmis olur, , , , , , , , , , ,

3
8
yanıtYanıtla
misafir:

Su ana kadarki butun tartisma Tc den gelen suyun rantini yeme isini yandas sirketlere birakmak isteyen tayyib ile devletten baska kimseyle is yapmak istemeyen kibrisin anlasmazligidir. Kibris bizi korumak isterken tayyibistan her zamanki gibi yandaslarini korumak istemistir

3
6
yanıtYanıtla
gerçek:

dünyanın en salak projesi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . bunun yerine kıbrısa deniz suyu arıtma tesisi kursalar daha mantıklı değilmi?

4
4
yanıtYanıtla
fffffffff:

bu su kıbrısamı yoksa israile mi gidiyor bilen varmı. .

4
3
yanıtYanıtla
erol ergülMobil-ANDROID:

su an Kıbrıs ta Lefkoşa ortaköy de. alayda askerim.. su ciddi anlamda burada sıkıntı. hazır su bulursak içiyor bazen 2- 3 gün yudum yudum su iciyoruz. ancak bize hiçbir kıymet vermeyen bu kibrisa su değil mümkünse güneş dahi gosterilmemeli. bu kadar basit ve net

7
0
yanıtYanıtla
KOYUNDAN TİKSİNEN ADAM ...:

projenin 2. ayagı suyun tel aviv''e taşınması İSRAİL GİTTİKÇE GELİŞİYOR SONUNDA FIRAT SUYUNA KAVUŞACAK İSRAİL BOPçular SAYESİNDE . . . .

4
3
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title