Haberler

KKTC'nin Gazi Birliği 28. Tümen'de Görev Devir Teslimi

Kıbrıs Barış Harekatı'nın Birinci Aşamasında Lapta ve Alsancak Muharebelerine Katılan İkinci Aşamada da Gazimağusa ve Paşaköy'ün Ele Geçirilmesini Sağlayan 28'inci Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı'nın Emir Komutasında Nöbet Değişimi Yapıldı.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın birinci aşamasında Lapta ve Alsancak muharebelerine katılan ikinci aşamada da Gazimağusa ve Paşaköy'ün ele geçirilmesini sağlayan 28'inci Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı'nın emir komutasında nöbet değişimi yapıldı.

Tümen Komutanlığı'nı bir yıl süreyle yaptıktan sonra bu yılki atamalarda Türkiye Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı'na atanan Tümgeneral Sabri Demirezen, Tümen'in emir ve komutasını Tümgeneral İsmail Serdar Savaş'a devretti.

Dün akşam Paşaköy'deki 28'inci Tümen Komutanlığı'nda yapılan töreni, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Eröz, 39'uncu Tümen Komutanlığı'nın eski ve yeni komutanları Tümgeneral Hüsmen Akdeniz ile Tümgeneral Mehmet Taş, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, bazı bakan,

siyasi parti başkanları ile askeri ve sivil erkan izledi.

Törende ayrıca, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile KTBK Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu tarafından görevi devreden Tümgeneral Sabri Demirezen'e hizmet anısı şildi verildi. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Tümgeneral Demirezen'e şildi verdiği sırada yaptığı kısa konuşmada, bir yıl gibi kısa süre görev yapan Demirezen'in adeta "rüzgar gibi gelip geçtiğini" söyledi. Cumhurbaşkanı Talat, Demirezen'in; geçmişte bazı sıkıntıların yaşandığı çok hassas bir bölgede, hiçbir sıkıntı yaşanmadan başarıyla

görev yaptığını da kaydetti. Demirezen'in Kıbrıs Türkü'nün güvenliğinin sağlanması konusunda önemli bir görevi yerine getirdiğini vurgulayan Talat, "Yeni görevinde de başarılarının devam edeceğini biliyorum. Yeni görevinde de ilişkilerimiz sürecek" dedi.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da, KTBK'nin tarihin hiçbir döneminde mücadele azmini yitirmeyen Kıbrıs Türkü'nün güvenliğini sağlamanın gururunu yaşadığını söyledi.

Tümgeneral Sabri Demirezen, 28'inci Mekanize Piyade Tümeni'nin Barış Harekatı'nda üstlendiği görevleri ve başarılarını vurgulayarak, böyle bir tümene komutanlık yapmış olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduğunu söyledi. Demirezen, hizmet süresi içerisinde tümen birliklerinin mesai gözetmeksizin kendisine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirdiğini, Atatürkçü düşüncenin ışığı üstün disiplin ve moral gücü ile yoğrulduğunu belirtti.

Tümgeneral İsmail Serdar Savaş konuşmasında, Rumlar'ın Kıbrıs Türkü'nü yok etmesini önlemek için adaya çıkan 28'inci Mekanize Piyade Tümeni'nin 33 yıldır KTBK Komutanlığı'nın bir unsuru olarak görevini sarsılmaz bir iradeyle yerine getirdiğini belirtti. Savaş, "Adadaki varlığımızın nedeni; 'Türkün Türk'ten başka dostu yoktur' anlayışı içerisinde Kıbrıs Türkü'nün güvenliğinin, barışın idamesinin ve ülkemizin bölgedeki menfaatlerinin korunmasıdır" şeklinde konuştu.

28'inci Mekanize Piyade Tümeni, karargahı Erzurum'da olmak üzere, 9'uncu Kolordu'ya bağlı olarak 1911 yılında kuruldu. 1. Dünya Savaşı'nda Ruslarla yapılan savaşta Köprüköy-Azap muharebelerine, Erzurum ve Kemah Boğazı savunmalarına katılan Tümen, 1916 yılında Alay statüsüne indirilmiş, 23 yıl sonra 1939 da ikinci kez tümen seviyesine çıkarıldı. 1939-1960 yılları arasında Edirne'de konuşlandırılan 28'inci Tümen, 1960 yılında Ankara'da 4'üncü Kolordu kuruluşuna girdi. 1974'e kadar Ankara'da konuşlu kalan

28'inci Mekanize Piyade Tümeni, Barış Harekatı'nda Lapta-Alsancak muharebelerine katıldı ayrıca Barış Harekatı'nın ikinci aşamasında Gazimağusa'yı ele geçirdi.

Harekat süresinde tümen personelinden, 5 subay, 3 astsubay, 58 erbaş ve er şehit oldu, 177 personel yaralandı.

(MG-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla kimdir? Peki, Survivor Damla kaç yaşında, nereli? Bein Sports 1-2-3 CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
title