Haberler

KKTC'nin 31. Kuruluş Yıl Dönümü

Başbakan Yardımcısı Arınç: Kıbrıs’ta iki halkın siyasi eşitliğine ve karşılıklı mutabakata dayalı siyasi bir çözüm istiyoruz.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kıbrıs'ta iki halkın siyasi eşitliğine ve karşılıklı mutabakata dayalı siyasi bir çözüm istediklerini belirterek, bu konuda bir adım önde olma anlayışlarını ve yapıcı tutumlarını muhafaza ettiklerini söyledi.

Arınç, KKTC'nin 31. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, KKTC'nin 31. yılında Kıbrıslı Türk kardeşleriyle birlikte bulunmaktan son derece mutluluk duyduğunu ifade ederek Anavatan'dan selam ve sevgi getirdiğini, oradakilerin de coşkuyu paylaştığını söyledi.

Yarım asırlık hak ve mücadelesinde nice badireler atlatan, nice zorluklara göğüs geren Kıbrıs Türkünün sabır ve dirayetinin, Türk halkının gurur kaynağı olduğunu anlatan Arınç, Kıbrıs Türk halkının tüm zorluklara rağmen toplumsal varlığını koruduğunu, kendi devletini kurduğunu ve sahip çıktığını ifade etti.

"Bugün KKTC demokrasisi, hukuk düzeni ve tüm kurumlarıyla örnek bir devlettir" diyen Arınç, Anadolu'dan Akdeniz'e baktıklarında Kıbrıslı Türk kardeşlerinin ortak sahibi oldukları adada huzur ve refah içinde yaşadıklarını görmenin, hiç kuşkusuz Kıbrıs davasının ulaştığı en güzel mertebe olduğunu vurguladı.

Dr. Fazıl Küçük başta olmak üzere Kıbrıs Türk halkının var olma mücadelesinde emeği geçenleri rahmetle ve şükranla yad eden Arınç, halka sağladığı kazanımlar unutulmayacak Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı da rahmet ve minnetle andı.

Arınç, Kıbrıs Türk halkının iradesiyle kendi geleceğini belirleme hakkından hiçbir şekilde ödün vermeyeceğini, zorlu ama onurlu mücadelesini sürdürme kararlılığını bundan 31 yıl önce tüm dünyaya kanıtladığını ve büyük kıvançla 15 Kasım 1983'te KKTC'yi ilan ederek tarihi mücadelesini taçlandırdığını anlattı.

Bülent Arınç, adada 2008'de başlayan, 2011'de kesintiye uğramasına rağmen 11 Şubat 2014'te Ortak Açıklama metniyle yeniden başlayan kapsamlı çözüm sürecinde, Kıbrıs Türkü'nün hakkını ve eşitliğini, güvenliğini güvence altına alacak adil ve kalıcı bir anlaşma için her türlü çabanın gösterildiğini, Türkiye'nin de sürecin başarıya ulaşabilmesi için anavatan ve garantör olarak her türlü desteği verdiğini söyledi.

-"Kıbrıs Türkü'nün doğal kaynaklardaki asli haklarının korunması için her türlü desteği sağlayacağız"-

"BM kapsamındaki müzakere sürecine odaklanılmasını beklediğimiz bir dönemde Rum yönetimi ada etrafında doğal kaynaklar üzerinde tek taraflı yeni bir sondaj faaliyetine girişmiştir" diyen Arınç, şunları kaydetti:

"Rum tarafının adanın tek sahibiymiş gibi hareket etmesine izin verilmesi tabiatıyla mümkün değildir. Kıbrıs Türkü'nün de doğal kaynaklarda asli hakları bulunmaktadır ve bunlara sahip çıkacaktır. Ülkemiz de garantörlük sorumluluğu içinde Kıbrıs Türkü'nün bu kaynaklar üzerinde asil haklarını korunması için gerekli her türlü desteği sağlayacaktır."

Arınç, ihtiyaç olanın yeni bir gerginlik değil, çözüm ve işbirliği için gerekli ortamın yaratılması olduğuna işaret ederek, sorunun sadece Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin çabalarıyla çözüme kavuşturulamayacağının da aşikar olduğunu söyledi.

-"Rum tarafının masaya dönmesini ve çözüme ulaşmak için samimi çaba sarf etmesini arzuluyoruz"-

BM Genel Sekreteri'nin, yeni özel danışman atayarak süreci sonuca götürecek adımların atılmasını hedeflediği bir zamanda, yeni bir sondaj faaliyetine girişenin Rum tarafı olduğuna dikkati çeken Arınç, "Rum yönetiminin en kısa zamanda bu yanlış yoldan vazgeçip adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradeleri ve siyasi eşitliği temelinde oluşturulacak yeni ortaklık konusunda net bir tutum ortaya koymasını, müzakere masasına geri dönmesini ve BM sürecinde çözüme ulaşmak için samimi çaba sarf etmesini arzuladıklarını" ifadelerini kullandı. .

-"Türkiye çözümden yana"-

"Türkiye çözümden yanadır ve çözüme yönelik her türlü iyi niyetli yaklaşıma destek vermeyi sürdürecektir" diyen Arınç, siyasi çözüm beklenirken KKTC'nin tüm faaliyetlerini çözüme endeksleyip her şeyin ertelenmesini öngören yaklaşımları kabul etmediklerini belirtti.

KKTC'yi güçlendirecek ve yoluna güvenle devam etmesini sağlayacak çalışmalara, büyük projelere devam edeceklerini vurgulayan Arınç, bu anlayışla başlatılan Türkiye'den KKTC'ye getirilecek hayat suyu projesinin çok yakında tamamlanacağını ifade etti.

Bülent Arınç, suyun Kıbrıs sorunu içinde öngörülecek her türlü çözümde Türk tarafının elini güçlendirecek bir unsur olduğunu sözlerine ekledi. - Lefkoşa

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Arınç Fazıl Küçük Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title