Haberler

KKTC'de "Demokrasiye Destek Mitingi"

KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da "Darbeye Karşı Demokrasiye Destek Mitingi" düzenlendi.

KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da "Darbeye Karşı Demokrasiye Destek Mitingi" düzenlendi.

Demokrasiye Destek Platformu'nun, darbe girişimini kınamak ve Türkiye halkının yanında olduğunu göstermek amacıyla Lefkoşa'daki Sarayönü Meydanı'nda düzenlediği "Demokrasiye Destek Mitingi"ne KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, KKTC'nin 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Yaklaşık 10 bin kişinin yer aldığı belirtilen miting, İstiklal Marşı okunmasının ardından FETÖ'nün darbe girişiminde şehit olanlar için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Yaklaşık 140 derneğin desteklediği Demokrasi Mitingi'nde Türkiye, KKTC ve Azerbaycan bayraklarının dalgalandığı görüldü.

Sanatçı Metin Şentürk de destek verdiği mitingde "Kıbrıs Türk Halkı demokrasi diyor, irade diyor", Dik dur eğilme, yavru vatan seninle", "Daha fazla demokrasi için el ele", "Darbelere hayır, demokrasiye evet" pankartları açıldı.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını okudu.

Erdoğan, mesajında, 15 Temmuz darbe girişiminin KKTC'de yaşayanları da üzdüğünü, derinden yaraladığını bildiğini aktararak şunları kaydetti:

"Tarihimizdeki bu en alçak, en hain, en sinsi darbe girişimi aynı zamanda bir terör saldırısı ve işgal teşebbüsüdür. Milletimiz, inancıyla, yüreğiyle, cesaretiyle istiklaline ve istikbaline sahip çıkarak, darbeye teşebbüs eden Fetullahçı Terör Örgütü'nün üniformalı teröristlerine geçit vermedi. O gece canları pahasına sokaklara ve meydanlara koşan silahların, tankların, helikopterlerin, uçakların karşısına korkusuzca dikilen milletimiz, tüm dünyaya örnek olacak bir duruş sergilemiştir. Demokrasinin hak ve özgürlüklerin hukuk devletinin nasıl korunacağını görmek isteyenler, 15 Temmuz gecesi Türkiye'de yaşananlara bakmalıdır. KKTC'de yaşayan siz kardeşlerimin kalpleri ve dualarıyla o geceden beri bizlerin yanında olduğunu çok iyi biliyoruz. Ülkemizin FETÖ ve uzantılarıyla mücadelesinde de Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimizin gereken desteği en güçlü derecede vereceklerine inanıyorum. Demokrasiye Destek Mitingi'ni KKTC ve Türkiye'de yaşayan milletimizin maziden atiye uzanan birliğinin ve beraberliğinin ortak geleceğinin bir sembolü olarak görüyorum."

Muhalefete ve medyaya teşekkür

Türkeş, mitingde yaptığı konuşmada, alanda açılan Türkiye ve KKTC bayraklarını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Kıbrıs Türkü'nün çok çile çektiğini ancak Kıbrıs Türkü'nün demokrasiyi en iyi bilen halk olduğunu vurguladı.

Dünyada KKTC gibi bir ülkenin emsalinin az olduğunu belirten Türkeş, KKTC'nin esaretten çıkan bir halk tarafından en demokratik şekilde kurulduğunu ve demokrasinin yerleştiğini ifade etti.

Türkiye'de 15 Temmuz'da bir darbe girişimi olduğunu aktaran Türkeş, bu girişimin sapkın bir dini grubun bir dikta rejimi kurmak üzere terör kalkışması ve yönetime el koymaya kalkışması olarak değerlendirdi. Türkeş, aklı ve vicdanı olanın, başkalarının aklıyla kendi halkını tehlikeye atmasının söz konusu olmadığını ve cezalarını çekeceklerini söyledi.

Türkiye'deki darbe girişimine karşı iktidarı ve muhalefetiyle tüm kesimlerin dik duruş sergilediğini, demokrasiye destek verdiğini vurgulayan Türkeş, muhalefete ve Türk medyasına teşekkür etti.

Medyanın hiç korkmadan ve boyun eğmeden demokrasiye sahip çıktığına işaret eden Türkeş, bu süreçte demokrasiyi savunan, destekleyen herkesin övgüyü hak ettiğini dile getirdi.

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünün 15 Temmuz'da ete ve kemiğe büründüğünü ifade eden Türkeş, en büyük övgüyü ise Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın çağrısıyla tanklara, toplara, uçak ve helikopterlere karşı çıplak eliyle yollara, meydanlara çıkan Türk milletinin hak ettiğini dile getirdi.

Tuğrul Türkeş, her babayiğidin çıplak elle tankların önüne çıkamayacağını belirterek Türkiye'deki demokrasi nöbetlerinin sürdüğünü ve pazar günü İstanbul'da bu nöbetlerin birlik bütünlük içerisinde demokrasi ve bağımsızlık vurgulanarak sonlandırılacağını kaydetti.

"Kıbrıs Türk halkı Türkiye'nin her zaman güçlü olmasını istiyor"

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün de Kıbrıs Türk halkının 1974'te Yunan darbesini gördüğünü ve çok acılar çektiğini, yıllarca direndiğini ve Türkiye'nin desteğiyle bugün egemenliğini sürdürdüğünü belirterek bugün Türkiye'nin de demokrasisine, devletine sahip çıktığını, Kıbrıs Türk halkının da şimdi daima yanında olan Türkiye'ye destek verdiğini söyledi.

FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu ve ülkedeki her türlü faaliyetinin yasaklandığını ifade eden Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının Türkiye'nin her zaman güçlü olmasını istediğini, Türkiye'deki birliğin ve gücün Kıbrıs Türk halkına da güç verdiğini dile getirdi.

"Bu yol aydınlıktır, gelecek büyük Türk milletinindir" diyen Özgürgün, en büyük gücün demokrasi ve halkın egemenliği olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Özgürgün Tuğrul Türkeş Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title