Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı Türkiye ve Avrupa Birliği Vize Serbestisini Değerlendirdi

Kktc Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye ve Avrupa Birliliği arasındaki vize serbestisi konusunda, mevcut uluslararası konuşlarda, Türkiye'nin tanıma veya tanımamanın tüm gereklerini yerine getiremediğini söyledi.

Kktc Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye ve Avrupa Birliliği arasındaki vize serbestisi konusunda, mevcut uluslararası konuşlarda, Türkiye'nin tanıma veya tanımamanın tüm gereklerini yerine getiremediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, bir kabulü esnasında, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye için hazırladığı "Vize Serbestisi Yol Haritası üzerinde üçüncü ilerleme raporu" hakkında yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde bazı "kaçınılmazların" gündeme geleceğini öteden beri dile getirdiğini belirtti.

"Bu uluslararası koşullarda Türkiye, KKTC'yi tanıdım dese de tanımanın tüm gereklerini; Kıbrıs cumhuriyetini tanımadım dese de tanımamanın gereklerini yerine getiremiyor"

Türkiye spor takımlarının, KKTC takımları ile maç yapamazken, Güney Kıbrıs'a giderek Güney Kıbrıs takımlarıyla maç yapmasına; Güney Kıbrıs takımlarının Kıbrıs Türk takımlarıyla maç yapmazken Türkiye'de spor oyunlarına katılması ve Türkiye takımları ile maç yapmasına işaret eden Akıncı, "Bu uluslararası koşullarda Türkiye Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini tanıdım dese de tanımanın tüm gereklerini; Rumların yönetimindeki Kıbrıs Cumhuriyetini tanımadım dese de tanımamanın gereklerini yerine getiremiyor" dedi. Türkiye'nin "Kıbrıs Cumhuriyetini" diplomatik tanımasının çok farklı koşulları bulunduğunu, öncelikle Türkiye'nin tanıma yönünde karar alması gerektiğini, ancak Birleşik Federal Kıbrıs kurulmadıkça da böyle bir kararın söz konusu olmayacağından kuşku duymadığını belirten Akıncı, "Ancak varlığını dolaylı da olsa tanımak durumunda kalıyor" dedi. Türkiye'nin Avrupa Birliği vatandaşlarına Türkiye'ye vizesiz girme açılımı konusunda da Akıncı, Türkiye'nin hali hazırda Kıbrıs Cumhuriyeti pasaport sahiplerine belli bir ücret karşılığında vize verdiğini, dolayısıyla tanımadığı bir ülkenin pasaportunu dolaylı da olsa geçerli saydığına, yeni uygulama hayata geçtiğinde de sadece vize işleminin ortadan kaldırılacağına işaret etti.

Kıbrıs Türk tarafının devre dışı bırakıldığı yorumları... "alakası yok"

İçerisinde Kıbrıs Rum kesimi ile ilişkileri ilgilendiren maddelerin de bulunduğu Vize Serbestisi Yol Haritası süreci hakkında, Kıbrıs Türk tarafının devre dışı bırakıldığı yöndeki iddiaları "alakası yok" ve "abartılı yorum" şeklinde değerlendiren Akıncı, Kıbrıs Türk halkının seçimle başa getirdiği temsilcisi olmadan Kıbrıs sorununun çözülemeyeceğini belirtti.Kıbrıs Türklerinin tam anlamıyla devrede olduğunu, Türkiye'nin de bu süreci desteklediğini, çünkü Türkiye'nin de çözüm istediğini kaydeden Akıncı, Kıbrıs'ta ortak yararda bir çözüme 2016 yılı içerisinde ulaşma temennisini tekrarladı.

Avrupa birliğini kararı Rum basınında

Öte yandan AB Komisyonu'nun dün Türkiye vatandaşlarına AB üyesi ve "Schengen'e" dahil olan ülkelere seyahatlerinde vize zorunluluğunun kaldırılması yönünde aldığı tavsiye kararı Rum basınında geniş yer buldu.

Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Politis gazetesi "Beş Ciddi Zorluk – Komisyon'dan Türk Vatandaşlarına Vize İçin Yeşil Işık, Ancak… - Hükümet Raporu Değerlendiriyor" başlıkları altında verdiği haberinde, AB Komisyonu'nun dün aldığı kararda, Türk vatandaşlarına "Schengen" üyesi ülkelere girişlerinde vize uygulamasının kaldırılması yönünde Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'na (AP) tavsiye kararı almasına geniş yer verdi. Gazete, Komisyon'un tavsiye kararında, Türkiye'nin öngörülen 72 şartı yerine getirmesi durumunda Türk vatandaşlarına "Schengen" üyesi ülkelere girişlerinde uygulanan vizenin kaldırılmasını önerdiğini belirtirken, Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 maddeden en zorlu beş tanesini henüz yerine getirmediğine vurgu yaptı. Haberde, Türk basınının, Komisyon'un kararını "tarihi gün" şeklinde nitelendirdiğini ancak vizelerin kalkması için beş hayati koşulun daha yerine getirilmesi gerektiğine ve Komisyon'un önerisinin üye ülkeleri ve AP'ı bağlamadığına değinmediği savunuldu. Gazete, AB Komisyonu Başkan Yardımcılarından Frans Timmermans'ın yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yerine getirmesi gereken kriterlerden geriye kalan beş tanesine vurgu yaparak Türkiye'ye hiçbir "indirim" yapma niyetleri olmadığını vurguladığını aktardı. Türkiye'nin yerine getirmesi gereken beş kriterden birinin Türkiye'nin aralarında "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" de bulunduğu AB ülkelerinin mahkemeleriyle işbirliği yapması anlaşması olduğuna dikkat çeken gazete, bir diğer kriter olan "terörle mücadele yasasının düzenlenmesi" talebinin ise Türk kamuoyunda tartışıldığını kaydetti. Gazete, tüm kriterler yerine getirilse dahi Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılmasının ancak 2017 yılının başında mümkün olabileceğini iddia etti. Komisyon'un tavsiye kararının Türkiye'de hükümette yaşanan krizle gölgelendiğini belirten gazete, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlıktan çekilmesi durumunda AB liderlerinin Türkiye karşısındaki tutumunun daha temkinli olacağı iddiasında bulundu.

Rum sözcü "Komisyon'un kararının vizelerin kaldırılması sürecinin sadece başlangıcını teşkil ediyor"

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis'in dün konuya ilişkin açıklamasında "Komisyon'un kararının vizelerin kaldırılması sürecinin sadece başlangıcını teşkil ettiğini" söylediğini aktardı. Habere göre Hristodulidis, hükümet olarak bundan sonra atacakları adımın Komisyon'un raporunu iyice incelemek ve konu Avrupa Konseyi'nde ele alındığında görüş belirtmek şeklinde olacağını vurguladı. Henüz sürecin başında bulunulduğunu da iddia eden Hristodulidis, "yetkili çalışma grupları, bakanlar ve gerek duyulursa Avrupa Konseyi düzeyinde görüşmelerin gerçekleştirileceğini" belirtti. - Lefkoşa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Mustafa Akıncı Güney Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title