Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Orgeneral Abdullah Recep'i Kabul Etti

Kktc Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) temsilen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak üzere KKTC'ye gelen Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'i kabul etti. Orgeneral Recep'e, Cumhurbaşkanı'nı ziyarette KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş eşlik etti.

Recep burada yaptığı konuşmada, Türkiye Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i temsilen KKTC'ye geldiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Akıncı'ya Özel'in selamlarını iletti. Recep, 20 Temmuz 1974'te adaya getirilen huzurun 41. Yıl dönümünün kutlandığını belirterek, bu huzur ortamının sadece Kıbrıs Türk halkına değil tüm adaya getirildiğini işaret etti. Kıbrıs Türk halkının kanı ve canı pahasına bunu başardığını ifade eden Recep, bu huzur ortamının adada sonsuza dek sürmesini temenni etti. Recep, "TSK olarak geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de bu güven ortamının ve Kıbrıs Türk halkının en büyük güvencesi olma azim ve kararlılığımızı sürdüreceğiz" diyerek, adada kanlarını akıtan, canlarını veren şehitleri rahmetle andı gazilere şükranlarını sundu, halkın bayramını kutladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Genel Kurmay Başkanı Özel'e sevgilerini saygılarını göndererek, bugün, 20 Temmuz gününü yeniden yaşadıklarını kaydetti. "Tarihi hep 20 Temmuz gününden başlatmak isteyenler var ancak 20 Temmuz aslında bir sonuç. Onun 5 gün öncesi var, 15 Temmuz olmasa 20 Temmuz da olmazdı" diyen Akıncı, 15 Temmuz'un; faşist Yunan cuntasının Enosis amaçlı darbesinin tarihi olduğunu ve adada büyük bir trajedi yarattığını hatırlattı. Akıncı, Yunan cuntasının kendi toplumuna da büyük zararlar verdiğini bu zararların ancak 20 Temmuz ile dengelenebildiğini vurgulayarak: "20 Temmuz bugün aslında iki kesimli iki toplumlu federal bir çözümün altyapısını da oluşturdu" dedi.

Akıncı şöyle devam etti:

"Eksik kalan yönü henüz tüm uluslararası camianın da kabul edeceği bir çerçevenin tarafların da rızasıyla oluşturulamamış olmasıdır. 10 yıl önce o noktaya Annan Planı'nda çok yaklaştık. Ama ne yazık ki Rum liderliğinin toplumuna liderlik yapamaması ya da yanlış yönlendirmesi ile o fırsat ne yazık ki yitirildi. Şimdi yeni bir dönemdeyiz, yeni bir fırsat daha var. Temenni ediyoruz ki bu 20 Temmuz'un eksik kalan yanını da yani tüm uluslararası camianın da onay vereceği iki toplumun da hak ve hukukunu koruyacak Kıbrıs Türk halkını bir daha 74 öncesinin belirsizliğine karanlık dönemine götürmeyecek eşitlik ve güvenlik içerisinde yaşayabileceğimiz yeni bir yapıyı oluşturmaktır, gayretlerimiz bu yöndedir." Akıncı, bu topraklarda canını kanını veren tüm şehitleri rahmetle, gazileri şükranla andı, bu topraklarda bir daha 15 ve 20 Temmuzların yaşanmamasını temenni etti. Konuşmaların ardından Orgeneral Recep, Cumhurbaşkanı Akıncı'ya Genel Kurmay Başkanı Özel'in mesajını ve şildini sundu. Akıncı da aynı şekilde Recep'e plaket verdi. - Lefkoşa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Akıncı Serdar Savaş Necdet Özel Türkiye Politika Güncel Haberler

title