Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Gelişmeleri ve Niyetleri Görelim

Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde dün bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Meclisi'nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararına Türk tarafının tepki göstermesi, Rum Lider Anastasiadis kapıyı vurarak toplantıyı terk etmesi...

Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde dün bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Meclisi'nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararına Türk tarafının tepki göstermesi, Rum Lider Anastasiadis kapıyı vurarak toplantıyı terk etmesi ile sonlandı. Dünkü gergin biten liderler görüşmesi sonrası BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin açıklamasına değinen Akıncı, "Gerçeğin yarısını anlattı öbür yarısını söylemedi" dedi. Dünkü liderler toplantısı esnasında Eide'nin, Kıbrıs Türk halkının ENOSİS'in okullarda anılması yöndeki karardan dolayı Kıbrıs Türk tarafında kaygıların oluştuğunu ve bu kaygıların bertaraf edilmesi için bir şeyler yapılması gerektiği şeklinde bir şeyler söylerken Anastasiadis'in bağırarak "ben artık bir şey söylemiyorum" dedikten sonra masadan kalkıp toplantı odasından çıktıktan sonra oda kapısını vurarak kapattığını anlatan Akıncı, "Rum lider tarafından toplantı bu şekilde terk edilince orda yapacak bir şey yoktu. Toplantının bu hale gelmesinden sonra oradan ayrıldık" dedi. Anastasiadis'in, odadan çıkmasını toplantıya verilen bir ara şeklinde yorumlamasına atfen de Akıncı, "Ara toplantılara böyle mi verilir. Şimdiye kadar toplantılarımıza bu şekilde ara vermedik. Rum lider sigara içmek istediğinde sigara paketini gösterir biz de ara veririz. Böyle bir şey olmadı" şeklinde konuştu.

Gerçeğin yarısını niye sakladığının Eide'ye sorulması gerektiğini ifade eden Akıncı, "Eide gerçeklerin bir kısmını söyleyip diğer kısmını saklayarak kendine ait güveni sorgulatır hale gelmemeli" dedi. Anastasiadis'in dünkü liderler toplantısında, ENOSİS'in anma kararının alınan yanlış bir karar olduğunu dile getirdiğini kaydeden Akıncı, "Bunu toplumuna da söylemesi gerekir ve gereğini yapması gerekir" dedi. ENOSİS'in okullarda anılan günler arasına alınması önerisi Rum Meclisinde onaylanırken Anastasiadis'in partisi DİSİ'nin çekimser kalarak Rum Ulusal Halk Cephesi(ELAM)'ın peşinden sürüklendiği ve kararın geçmesine neden olduğunu kaydeden Akıncı, bunun düzeltilmesi beklentisi içerisinde olduklarını Eide'ye ilettiklerini anlattı. Cumhurbaşkanı Akıncı, Eide'in Kıbrıs Rum Lider Anastasiadis ile görüştükten sonra 23 Şubat Perşembe gününe planlanan liderler toplantısının yapılabileceğini açıkladığını, ancak Kıbrıs Türk tarafının beklentisinin bu yönde olmadığını kaydetti.

Akıncı, "Bizim beklentimiz, daha da sarsılan güven ortamının tamir edilmesidir. Bu konuda bazı adımların atılmasıdır" dedi. Kıbrıs'ta yapılması gerekenin zaten az olan karşılıklı güveni yeniden tesis edecek adımlar atmak olduğunu kaydeden Akıncı, " Bu atılan adım (az olan güveni) bir o kadar daha sarsmıştır, inatla bu konunun üzerine gidip düzetmemek (az olan güveni) daha da kötüleştirecek" dedi. KKTC'de Meclis'e KKTC'nin Türkiye'ye ilhakını içeren bir önergenin getirilmesi durumunda ilk karşı çıkacak olanın kendisi olacağını kaydeden Akıncı, benzeri bir tavrın Kıbrıs Rum Yönetimi Liderinin de sergilemesi gerektiğini ifade etti. Akıncı, "Barış kültürünün en çok aşılanması gereken okullarda, ENOSİS plebisitinin kutsanacak bir şey olduğu algısını yaratmaya çalışmaktan daha tehlikeli bir şey olamaz. Bu küçümsenecek bir şey değildir" dedi.

"Gelişmeleri ve niyetleri görelim…"

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 23 Şubat Perşembe günü için planlanan görüşmeye katılıp katılmayacağı yöndeki bir soruya karşılık ise Akıncı, "Perşembeye kadar bir hafta daha zaman var, gelişmeleri adım adım görelim, her adımı değerlendirelim, niyetleri görelim" dedi. Kıbrıs Türk tarafının federal bir çözüm hedefinden vazgeçmediğini kaydeden Akıncı, gelecek kuşakların barış içerisinde yaşaması, toplumların gelecek belirsizliğinden kurtulması hedefinin devam ettiğini belirtti. Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yapılan görüşmelere saygı temelinde yaklaştıklarını, bu saygının muhataplar tarafından da sergilenmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, "Asıl sorun unutulmamalı. Tüm bunlar neden yaşanıyor. 67 yıl sonra, müzakerelerin en yoğun noktasında, ELAM gibi bir partinin peşinden sürüklenip bu durumu yaratan biz mi olduk? Herkes elini vicdanına koyarak değerlendirme yapsın ve adanın geleceği için samimiyetle çalışsın" şeklinde konuştu. Müzakerelerin, harita konusunun görüşülme noktasına getirilmesi yanında, beşli konferansa kadar getirilmesinde Kıbrıs Türk tarafının büyük katkı koyduğunu kaydeden Akıncı, "Yaptığımız bunca zahmete, emeğe verilecek olan karşılık bu olmamalıydı" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nikos Anastasiadis Mustafa Akıncı Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title