Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Ban Ki Moon ile Görüştü

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde sürece verdiği desteği yineledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre Ban Ki Moon, akşam saatlerinde KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'yı telefonla aradı. Ban'ın sürece verdiği desteği yinelediği görüşmede, Akıncı'nın da Mont Pelerin'de yaşananlarla ilgili bilgi verdiği belirtildi. Akıncı'nın Türk tarafının yapıcı tutumuyla attığı olumlu adımları anlattığı ve 2016'da çözüm hedefiyle kararlılığını tekrarladığı kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'e, "2016'da çözüm" ortak kararlılıklarını sürdürüp, çözüme ulaşmak için ellerinden geleni yapmaları çağrısında bulundu. Bu tarihi fırsatın gerginliklerin damgasını vurduğu bir bölgede ve dünyada yitirilmesine izin verilmemesi gerektiğini belirten Ban, tüm taraflardan müzakerelerin yeniden başlamasını daha da zorlaştıracak açıklama ve hareketlerden uzak durmalarını istedi. Ban Ki Moon, ayrıca ilgili tüm taraflara, özellikle garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'ye müzakereler ve Kıbrıs'ın geleceği açısından oldukça kritik olan önümüzdeki günlerde liderlere ellerinden gelen desteği verme çağrısında bulundu.

Ban, Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin sosyal medyadan yayınladığı resmi açıklamasında Kıbrıs çözüm müzakereleri çerçevesinde liderlerin İsviçre'de gerçekleştirdiği görüşmelerle ilgili görüş ve düşüncelerini paylaştı. Görüşmelere ilişkin ayrıntıları Eide'den öğrendiğini kaydeden Ban, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in tüm çabalarına rağmen müzakerelerde arzulanan sonuca ulaşılamadığını ve toprak ayarlamalarındaki kriterler konusunda uzlaşılamadığını kaydetti. Mont Pelerin'deki görüşmelerin müzakereleri son aşamasına götüreceği umudu taşıyan liderlerin hayat kırıklığını paylaştığını ifade eden Ban, liderlerin 21 Kasım akşamı Lefkoşa'da ara bölgede toplanarak "ortak vatan" hayallerine destek veren binlerce Kıbrıslı Türk ve Rum'un bu beklentilerini yerine getirme arzusunun devam ettiğine inancının tam olduğunu belirtti. Ban, "Kıbrıslılar daha azını hak etmiyor" ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Akıncı ve Anastasiadis'in müzakerelerdeki "belirli sıkıntıyı" aşmak için ellerinden geleni yapmalarını ve Mont Pelerin'deki "umut verici" çalışmalarını tamamlamalarını istedi. Ban, "Son 18 ayda başlıklarda önemli mesafeler alarak, daha önce hiç olmadığı kadar ilerleme sağladılar. Devam etmeleri ve bu başarının devamını sağlamaları gerekiyor" dedi.

Kıbrıslıların geleceğinin yine Kıbrıslılar tarafından belirleneceğini kaydeden Ban, liderlere ortak hedeflerine ulaşmada tam destek ve yardımcı olma taahhüdünü yineledi. Ban, sonraki adımları belirlemek amacıyla liderlerle irtibat halinde olacağını belirterek, konuyla ilgili özel danışmanıyla yakın temas içinde olduğunu belirtti. Tüm taraflardan müzakerelerin yeniden başlamasını daha da zorlaştıracak açıklama ve hareketlerden uzak durmalarını isteyen Ban, genel olarak son aşamaya yaklaşan müzakerelerde geçici gerilemelerin yaygın olduğuna işaret etti. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Birleşmiş Milletler Mustafa Akıncı Ban Ki Moon Kıbrıs Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title