Haberler

KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat: Demokrat Parti'nin Desteğini Kaybetmemek İçin Esneklik Göstermediler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ikinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde Rum kesiminin uzlaşmacı tavır sergilememesini Rum lider Nikos Anastasiadis'in Demokrat Parti'nin desteğini kaybetmek istememesi olarak yorumladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ikinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde Rum kesiminin uzlaşmacı tavır sergilememesini Rum lider Nikos Anastasiadis'in Demokrat Parti'nin desteğini kaybetmek istememesi olarak yorumladı.

Rum kesiminin seçime hazırlandığını hatırlatan Talat, "Seçimlerde maksimalist talepler Güney Kıbrıs'ta rağbet görür. Dolayısıyla Anastasiadis de ortağı Demokrat Parti'nin (DİKO) desteğini kaybetmek istemiyor eğer esneklik gösterirse bu desteği kaybedecek ve bundan korkuyor. Bu nedenle de müzakerelerde esneklik göstermemeye çalışıyor" dedi.

KKTC ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son durumu ve İsviçre görüşmelerini değerlendirmek üzere Nişantaşı Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir konferansta konuya ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi. Konferans öncesi sorularımızı yanıtlayan Talat, şunları söyledi:

"Ne yazık ki görüşmeler olumlu sonuçlanmadı çünkü oradan beklenen beşli konferans tarihinin belirlenmesi, beşli konferansta garantiler konusunun ele alınması ve aynı zamanda ona paralel olarak da harita konularının tamamlanması bekleniyordu. Bunun için de toprak kriterleri belirlenecekti. Toprak kriterleri belirlendikten sonra da bu tarih belirlenmiş olacaktı. Maalesef bu olmadı, taraflar başarıya ulaşamadı. Şu an itibariyle görüşmelere ara verildi. Bu safha başarısız tamamlandı ama hala yıl sonuna kadar zamanımız var. Umuyoruz ki, Kıbrıs Rum tarafı aşırı taleplerini geri çekerek görüşmelere yeni bir imkan, yeni bir pencere açar."

Süreci tıkayan en önemli sebebin Rum kesinin geriye dönecek Rumların sayısında hiçbir esneklik göstermemesi olduğunu belirten Talat, şöyle devam etti:

"BM'nin açıklaması iki tarafın da yapıcı olduğu yönünde oldu. Zaten oraya giderken öyleydiler. Bugüne kadar yürütülen müzakerelerde iki taraf da esneklik gösterdi bu da bir gerçek ama nihai sonuç önemli. Nihai sonuçta Kıbrıs Rum tarafının özellikle geriye dönecek Kıbrıslı Rumlar konusunda esneklik göstermemesi süreci tıkadı. Örneğin 70-90 bin arası diye başlanılan görüşmelerde bu rakamı 5-10 bin bile aşağıya çekmediler. Halbuki Kıbrıs Türk tarafı birçok esneklik gösterdi. Özellikle toprak konusunda ve kriterlerin belirlenmesi konusunda esneklik gösterildi. Ama ne yazık ki bize gelen bilgilere göre Rum tarafı yeterli esnekliği gösteremedi. 2017 Şubatında Güneyde seçimler var. Yetişmeme ihtimali yüksek. Eğer Anastasiadis tekrar aday olmayı öngörüyorsa ortağının desteğini kazanmak için bu süreci sonlandırmayacaktır."

Talat, "İki taraf da artık çözüm istiyor. Kıbrıslı Rumlar da bu yolun çıkar yol olmadığını gördü. Kıbrıslı Türkler zaten biliyorlardı. Görünen o ki artık iki halk da çözüm istiyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Nikos Anastasiadis Mehmet Ali Talat Demokrat Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title