Haberler

Kızlar Okumaz" Diyenlere İnat "Azmin" Adı Oldu

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Ayşe Demir'in ders çalışma görüntüleri Ayşe Demir ile röportaj Ayşe Demir'in anne ve babasından detaylar Baba Mehmet Ali Demir ile röportaj "Kızlar okumaz" diyenlere inat "azmin" adı oldu Konya'da "kızlar okumaz" denilerek ilkokulu bitirince okula gönderilmeyen Ayşe Demir, 13 yıl aradan sonra başladığı eğitim hayatında ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirerek burslu kazandığı üniversitede yüksek lisans yapıyor Demir: "Okumak benim için bir tutku, bir aşktı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Ayşe Demir'in ders çalışma görüntüleri

Ayşe Demir ile röportaj

Ayşe Demir'in anne ve babasından detaylar

Baba Mehmet Ali Demir ile röportaj "Kızlar okumaz" diyenlere inat "azmin" adı oldu

Konya'da "kızlar okumaz" denilerek ilkokulu bitirince okula gönderilmeyen Ayşe Demir, 13 yıl aradan sonra başladığı eğitim hayatında ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirerek burslu kazandığı üniversitede yüksek lisans yapıyor

Demir: "Okumak benim için bir tutku, bir aşktı. İstediğimi elde edememenin verdiği sıkıntı beni buralara taşıdı"

"Bana 'Bu yaştan sonra ne olacaksın? Boşuna okuyor, çabalıyorsun. Boş işlerle uğraşma' diyenler şimdi yaptıklarımı 'azmin zaferi' olarak adlandırıyor"

METİN BOLAT - Konya'da "kızlar okumaz" denilmesine kızdığı için 13 yıl aradan sonra eğitim hayatına yeniden başlayan Ayşe Demir, ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirerek burslu kazandığı üniversitede yüksek lisans yapıyor.

Fadime (66) ile Mehmet Ali Demir (38), üç çocuklarından Ayşe'yi, çevre baskısı nedeniyle "kızlar okumaz" diyerek ilkokuldan sonra okula göndermedi.

İki erkek kardeşi üniversite mezunu olan Ayşe Demir, 13 yıl aradan sonra 24 yaşında eğitim hayatına kaldığı yerden yeniden başladı. Ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirerek bir üniversitenin Türkçe öğretmenliği bölümünü burslu kazanan Demir, buradan başarılı şekilde mezun oldu.

Demir, aynı üniversitede Sosyal Bilimler Fakültesi Türkçe Öğretim Programında yüksek lisans yapıyor.

Sabaha kadar kitaplarını seyretti

AA muhabirine başarısını anlatan Demir, ilkokul öğretmeninin henüz ikinci sınıftayken babasına, "Bu kız çok başarısız. Bir şey bilmiyor" dediğini ve o yıl sene tekrarı yaptığını söyledi.

İlkokulu bitirdikten sonra kız çocuğu olduğu için okuldan alındığını ifade eden Demir, sokakta elinde kitapla dolaşan öğrencileri gördüğünde onlar gözden kaybolana kadar hayran şekilde izlediğini vurguladı.

"Okula başladığım ilk gün kitaplarımı görünce o kadar çok sevindim ki... O günü unutmuyorum. Sabaha kadar kitaplarımı seyrettim." diyen Demir, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdiğini kaydetti.

"Azmin zaferi" olarak adlandırılıyor

Ailesinin Konya dışında bir üniversite istememesi üzerine kentteki bir üniversitenin Türkçe öğretmenliği bölümünü burslu kazandığını aktaran Demir, şöyle devam etti:

"Çok zor şartlarda üniversiteye gidip geldim. Dört saatim yolda geçiyordu ama her şeye rağmen başarıyla üniversiteyi bitirdim. Şimdi yüksek lisans yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bir ay ücretli öğretmenlik bile yaptım. İdealim iyi bir öğretmen olabilmek. Başarı öykülerinin altında mutlaka bir nedenin olduğunu gördüm. Benimki de kız çocuklarının okutulmaması düşüncesi oldu. Ailem sonradan destek vermese başaramazdım. Okumak benim için bir tutku, bir aşktı. İstediğimi elde edememenin verdiği sıkıntı beni buralara taşıdı. Bana 'Bu yaştan sonra ne olacaksın? Boşuna okuyor, çabalıyorsun. Boş işlerle uğraşma' diyenler şimdi yaptıklarımı 'azmin zaferi' olarak adlandırıyor."

Demir, hedefe yönelmenin çok önemli olduğunu, şimdi herkesin "yapamaz" dediği şeyleri başarmanın sevincini yaşadığını bildirdi.

"En iyi yatırım insanadır"

Baba Mehmet Ali Demir de zamanında "kız çocukları okursa iyi olmaz" gibi söylemlerden etkilendiğine vurgu yaptı.

Zamanında yaptıkları hatayı sonradan da olsa kızlarının gayretiyle düzeltme fırsatı bulduklarını anlatan Demir, "Çok gururlanıyor, seviniyoruz. En iyi yatırım insanadır. Dünyalar senin olsa hepsi boş. İnsana yatırım hiçbir zaman zayi olmaz. Karanlık ile aydınlık bir olmaz. Okuyan her zaman aydınlıktır." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mehmet Ali Demir Ayşe Demir Konya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title