Haberler

Kızlar Manastırı Restorasyonunda Sona Doğru

Trabzon'un Boztepe Mahallesi'nde iki teras üzerinde inşa edilen Kızlar Manastırı'nın kapsamlı restorasyon ve rölöve çalışmalarında sona yaklaşıldığı belirtildi.

Trabzon'un Boztepe Mahallesi'nde iki teras üzerinde inşa edilen Kızlar Manastırı'nın kapsamlı restorasyon ve rölöve çalışmalarında sona yaklaşıldığı belirtildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin tarih, sanat, uygarlık ve kültür kenti olduğunu söyledi.

Turizmde de Trabzon'un potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu, "Bu kapsamda kentimizdeki tarihi mekanları restore ederek turizmin hizmetine sunmak için çalışıyoruz. Bu çerçevede de bir süre önce Boztepe Mahallesi'nde, şehre hakim mevkide yer alan tarihi Kızlar Manastırı'nın restorasyonuna başlanmıştı." dedi.

Gümrükçüoğlu, restorasyon projesinin Büyükşehir Belediyesince yaptırıldığını belirterek, "Tarihi Kızlar Manastırı'nın restorasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Yüklenici firma da çalışmalarını hızla sürdürüyor. Manastırın restorasyon ve rölöve çalışmalarında sona yaklaşıldı. Restorasyon tamamlandığında manastır ülke ve bölge turizmine çok önemli katkılar sağlayacak." diye konuştu.

Kızlar Manastırı'nın yöredeki turizm açısından önemli olduğuna işaret eden Gümrükçüoğlu, "Restorasyonunun tamamlanmasıyla turizme kazandırılacak Kızlar Manastırı, Trabzon ile yörenin kültür, sanat ve turizm hayatına önemli canlılık katacak. Manastır, bir tarih ve kültür kenti olan Trabzon turizmde de yükselen değer olmaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Gümrükçüoğlu, Kızlar Manastırı'nın bölgede dikkati çekeceğini ifade ederek, manastırın yeni halinin kente gelecek gelecek turistler için çekim merkezi olacağını belirtti.

Aslına uygun restore edilen manastırdaki restorasyon ile yapıdaki tarihi kaya kilisesi ve örneğine nadir rastlanan fresklerin gün yüzüne çıkarılacağını aktaran Gümrükçüoğlu, "Kızlar Manastırı, restorasyonun ardından yerli ve yabancı turistlerin en önemli uğrak yerlerinden birisi olacak. Bu kapsamda da restorasyon çalışmaları mahalle sakinlerini ve esnafı çok sevindiriyor. Manastırın, restorasyonun ardından bölge turizmine çok önemli katkılar sağlayacak." sözlerine yer verdi.

Kızlar Manastırı

Boztepe yamacının şehre en hakim mevkisinde 1349-1390 yılları arasında 3. Alexios zamanında kurulan manastır, birkaç defa onarılarak son şeklini 19. yüzyılda aldı.

Manastırın içerisinde kaya kilisesi ve onun girişinde şapel ile birkaç hücre, kilisesinin içerisinde de 3. Alexios ve eşi Theodora'ya ait freksler bulunuyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Boztepe Trabzon Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title