Haberler

Kızına Böbrek Verebilmek İçin Günde 10 Bin Adım?

Kızına böbrek verebilmek için günde 10 bin adım?

Köln, 24 Mart (DHA) - Almanya'nın Köln kentinde yaşayan ve her an şeker hastası olabilme riski bulunan DHA muhabiri Hakan Aytaş (45), kızı Sıla'ya (11) böbreğini verebilmek için günde 10 bin adım yürüyerek, birkaç ayda 7 kilo verdi. Aytaş'ın kızı için yaptıkları Alman basınında da yer buldu.

Doğuştan böbrek hastası olan Sıla'nın böbrekleri geçtiğimiz yıl fonksiyonlarını tamamen yitirdi. Yaklaşık 7 ay boyunca, haftada üç gün diyalize bağlanan Sıla'ya, Köln Üniversitesi Kliniği'nde başarılı bir ameliyatla böbrek nakli yapıldı. Şu anda kızının ve kendisinin sağlığının yerinde olduğunu belirten Hakan Aytaş, çevrenin ve medyanın ilgisine ise şaşırdığını söyledi.

'YAŞAMLARI ÇOK ZOR'

Böbrek hastalarının zor bir yaşam sürdüğünü söyleyen Aytaş, 'Haftada üç gün diyalize gitmek ve saatlerce makineye bağlı kalmak hem hastanın hem de ailesinin yaşam kalitesini çok düşürüyor. Böbrek hastaları sıkı bir perhiz yapmak zorundalar. Et ve et ürünlerini az tüketebilirler. Çikolata, patates kızartması, kivi ve muz gibi pek çok şeyi tüketmemeleri veya çok az tüketmeleri tavsiye ediliyor. Kızımla beraber biz de perhiz yapıyorduk. Canı ister diye ona yasak olan hiçbir şeyi biz de yemiyorduk. Özellikle bir çocuğun perhiz yapması çok güç. Öte yandan diyaliz uzun vadede vücudun, özellikle damarların yıpranmasına yol açıyor. Keşke herkes organ bağışı konusunda duyarlı olsa da hastalar bu sıkıntıları yaşamasalar' dedi.

'ŞEKER HASTASI OLAMAMAK İÇİN ZAYIFLADIM'

Kızının böbrek hastası olduğunu öğrendikleri anda böbrek nakline karar verdiklerini belirten Hakan Aytaş, 'Fakat bu hiçte kolay olmadı. Benim ailemde şeker hastaları var. Ben de risk taşıyordum. Yaklaşık bir buçuk yıl önce ev doktorumuza gitmiştim. Doktorum bana, karaciğer değerlerimin yüksek olduğunu, şekerin değerinin ise sınırda olduğunu söyledi. Her an şeker hastası olabileceğimi belirtti. Şeker hastası olursam kızıma böbrek veremezdim; bunu biliyordum. Bu yüzden kilo vermek için bir yıl boyunca, her gün Ren Nehri kıyısında günde 10 bin adım yürüdüm. Bir kaç ayda 7 kilo zayıfladım. Hem karaciğer hem de şeker değerleri normale döndü' diye konuştu.

'UZUN VE KARMAŞIK BİR SÜREÇ'

Hakan Aytaş ayrıca Almanya'da böbrek nakli için karmaşık bir prosedür gerektiğini dile getirdi. Aytaş şunları söyledi 'Önce tepeden tırnağa bir sağlık kontrolünden geçiyorsunuz. Daha sonra psikologlarla görüşüyorsunuz. Bedensel ve ruhsal sağlınız yerindeyse etik komisyonunun karşısına çıkıyorsunuz. Komisyondaki psikolog, doktor ve hukukçu üyeler size böbreğinizi neden bağışladığınızı soruyorlar. Bunun yanı sıra sayısız soru yöneltiliyor. Komisyon onay verirse ameliyat gerçekleşiyor. Normal şartlarda böbreğini veren bir hafta, alan ise üç hafta hastanede kalıyor.'

'İNSANLAR SEMPATİYLE BAKIYOR'

Aytaş, böbreğini kızına verdikten sonra çevredeki insanların kendisine sempatiyle baktıklarını söyledi. Hakan Aytaş, 'Kızınız bile olsa küçük bir çocuk için yaptığınız fedakarlık insanları duygulandırıyor. Hiç tanımadığımız insanlar bile, bana ve kızıma sağlık dileklerinde bulundular. Çok sayıda kişi hastaneye ziyaretimize geldi, telefon edenler, mesaj gönderenler oldu. İnsanların bu duyarlılığı ümit verici. Türk ve Alman medyası büyük ilgi gösterdi. Almanya'nın en çok okunan gazetesi Bild bizimle ilgili geniş bir haber yaptı. Türk medyasında da haberler yapıldı' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title