Haberler

Kızıltepe Devlet Hastanesinde "Organ Bağışı" Etkinliği

Güncelleme:

Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi konferans salonunda organ bağışının önemine dikkat çekmek için "Organ Bağışı" etkinliği düzenlendi.

Kızıltepe Devlet Hastanesi konferans salonunda organ bağışının önemine dikkat çekmek için "organ bağışı" etkinliği düzenlendi.Etkinliğe kardeş türküler müzik grubundan Vedat Yıldırım, Kızıltepe Devlet Hastanesi Baştabibi KBB Uzmanı Dr. Aydın Cevheroğlu, hastane çalışanları ve daha önce nakil yoluyla sağlığına kavuşan hastalar katılarak organ bağışına destek verdiler.Kardeş türküler müzik gurubundan Vedat Yıldırım Türkçe, Kürtçe ve Arapça söylediği şarkılarla katılanları coşturup kampanyaya destek verdi.Konu ile açıklama yapan Kızıltepe Devlet Hastanesi Baştabibi KBB Uzmanı Dr. Aydın Cevheroğlu katılımdan dolayı herkese teşekkür ettiğini bu yoğun katılım nedeniyle duygulandığını belirtti.

Organ bağışı konusunda insanların çekinceli davrandığını ifade eden Cevheroğlu şunları söyledi: " Nüfusumuzun yüzde 90'ı Müslüman olmasına rağmen bir organımızı bağışladığımız zaman sanki öbür dünyaya eksik olarak gidecekmiş gibi bir algı oluşuyor insanlar hep kaygı duymuşlar. Bu çok açık olarak aslında 1980'den itibaren diyanetin yayınlamış olduğu bir kanun tasarısına göre organ bağışının özendirilmesi için ve hakketen orada Kuranı Kerimde maide suresinin 32. Ayetinde şöyle deniliyor. Bir insana hayat veren kişi bütün insanlara hayat vermiş gibi sevap işlemiş oluyor. Böyle olan bir şeyi herkesin canı gönülden desteklemesi lazımdır. 1989'larda yaklaşık yüz bin böbrek nakli yapılırken şu anda tüm dünyada yaklaşık bir milyonun üzerinde böbrek nakilleri bunu takiben karaciğer nakli ve 1967'den itibaren kalp nakilleri yapılmaya başlandı. ve hepimizin gurur duyduğu artık Türkiye'de Antalya'da artık 10'lara yaklaşan yüz nakilleri yapılmaya başlandı. Bunlar bizi gururlandırıyor bunların olması ve teşvik edilmesi ve herkesin bu konuda duyarlı olmasını hakketen toprağa gidecek mezara gidecek organlarımızın bazı insanlara hayat vermesi hepimizi öbür düyada bile mutlu edecektir. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. "2004 yılında kızının kendisine bağışladığı karaciğer sayesinde tekrar hayata dönen Ahmet Koçhan ise Kürtçe olarak şunları söyledi: " Sedye üzerinde İzmir'e gittim karaciğer nakli yapıldı. 10 senedir yeniden doğdum yeniden yaşamış gibi oldum. İzmire gittiğim zaman doktorlar benden ümitlerini kesmişti. Çok şükür şuanda iyiyim. Organ nakli konusunda herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum."Kardeş Türküler ekibinden Vedat Yıldırm'da Kızıltepe Devlet Hastanesinde organ bağışı ile ilgili bir kampanyanın olduğunu bu kampanyaya katılmak için geldiğini belirtti.Organ bağışının çok önemli olduğunu belirten Yıldırım şöyle konuştu: " organ bağışı toplamda kamusallaşmamış bir mesele ama aslında bu mesele ile ilgili bilgi aldığınızda ne kadar önemli bir yapabildiğinizin hayrına varıyorsunuz. Nihayetinde hepimiz bir şekilde öleceğiz. Aslında bu ölüm başka hayatların yeniden yeşermesine yol açabilir. Öldükten sonrada bencil olmanın bir anlamı yok. aslında bu çok insani bir mesele çok insana ulaşmak lazım o yüzden kampanlara çok önemlidir. " diye konuştu.Daha sonra etkinliğe katılanlar organ bağışında bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Kızıltepe Devlet Hastanesi Aydın Cevheroğlu Kardeş Türküler Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title