Haberler

Kızıltepe'de 22 Kişinin Öldürülmesi Davası

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yıllarında 22 kişinin öldürülmesine ilişkin dönemin Diyarbakır Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu ve Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan Vekili Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 4'ü asker 9 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yıllarında 22 kişinin öldürülmesine ilişkin dönemin Diyarbakır Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu ve Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan Vekili Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 4'ü asker 9 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Güvenlik gerekçesiyle Mardin'den Ankara'ya taşınan ve Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına tutuksuz sanık Ünal Alkan ve taraf avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, gizli tanık "Aydos"un duruşma için hazır edildiğini fakat kimliğinin yanında olmamasından dolayı dinlenemeyeceğini belirterek "Tanık Koruma Şubesi ekipleri gizlilik kararını getirmemişler, kimliği de yanında yok. Aydos, aynı zamanda Ergenekon davasında da gizli tanık. Elde kimlik olmadığı için o olup olmadığını bilmiyoruz, o yüzden dinlemeyeceğiz." dedi.

Sanık avukatlarından Murat Bülent Hattatoğlu da gizli tanık "Aydos"un açık kimliğiyle ifade vermesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Yiğitsoy, gizli tanığın dinlenemeyeceğini belirtti.

Mardin'de bulunan müştekiler Habip Demir, Haddure Ünal ve Şehmuz Süer, sesli görüntülü sistem üzerinden beyanda bulundu.

Müştekilerden Şehmuz Süer, 1993'de köylerinin boşaltıldığı ve bu yüzden çok büyük zararı olduğu için şikayetçi olduğunu belirtti.

Kendilerine zulüm yapıldığını ve zorluklar yaşatıldığını savunan Süer, sanıklardan davacı olduğunu bildirerek davaya katılma talebinde bulundu.

Müşteki Haddure Ünal da eşi Süleyman Ünal'ın korucular tarafından öldürdüğünü öne sürerek davaya katılma talebinde bulundu ve sanıklardan şikayetçi olduğunu bildirdi.

Müşteki Habip Demir ise ağabeyi Memduh Demir'in 1995'te çobanlık yaparken terör örgütü PKK ile çıkan çatışmada arada kaldığını, Albay Hatipoğlu'nun da çatışmadan sonra ağabeyini gözaltına aldırdığını ileri sürdü.

Ağabeyi Memduh'un gözaltına alındıktan sonra kaybolduğunu savunan Demir, "Sanıklardan şikayetçiyim ve davaya katılmak istiyorum." dedi.

Sanık avukatı Hattatoğlu, yargılamanın iddianame çerçevesinde yapılaması gerektiğini ifade ederek katılma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

Müşteki avukatı Erdal Kuzu ise müştekilerinin dava konusu olaylardan zarar gördüklerini belirterek katılma taleplerinin kabulüne karar verilmesi gerektiğini düşündüklerini bildirdi.

Müşteki Şehmuz Süer'in katılma talebinin reddine karar veren mahkeme heyeti, gizli tanık "Aydos"un gelecek celse hazır edilmesine, gizli tanık "Oğuz"un ise kimliği deşifre olduğu için ikamet ettiği Mardin'in Derik ilçesinde ifadesinin alınmasına hükmederek duruşmayı erteledi.

İddianame

İddianamede, Kızıltepe'de 1992-1996 arasında 22 kişinin öldürülmesine ilişkin, sanıklar dönemin Diyarbakır Jandarma Komutanı Albay Hatipoğlu ve dönemin Kızıltepe Jandarma Komutan Vekili Uğur, "silahlı örgüt kurma veya yönetme" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından, diğer sanıklar dönemin Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, eski Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman ve Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılıçaslan ile İsmet Kandemir'in ise "silahlı örgüte üye olmak" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor.

Mardin'de 2014'te açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Ünal Diyarbakır Kızıltepe Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title