Haberler

Kızılırmak Deltası'nın Unesco Geçici Listesine Alınması

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, UNESCO geçici listesine alınan Kızılırmak Deltası'nın kalıcı listeye girmesini amaçladıklarını söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, UNESCO geçici listesine alınan Kızılırmak Deltası'nın kalıcı listeye girmesini amaçladıklarını söyledi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof Dr. Öcal Oğuz, Yılmaz'ı makamında ziyaret etti.

Yılmaz, Kızılırmak Deltası'nın canlı ve bitki türü bakımından zenginliğinin çok önemli olduğunu dile getirdi.

Deltanın UNESCO'ya girmesi için çalışmalara başladıkları günden itibaren büyük yol kat ettiklerine dikkati çeken Yılmaz, "Çalışmalarımızın ilk meyvelerini geçici listeye girerek aldık. Şimdi hedefimiz kalıcı listede yer almak. UNESCO'dan verilecek her türlü ödevi yerine getirerek kalıcı listeye girmeyi amaçlıyoruz. Deltanın gerçekten doğal bir miras olduğunu önce Samsun'a, daha sonra ülkemize fark ettirdik." dedi.

Dünyanın sayılı doğal yaşam alanları arasında bulunan Kızılırmak Deltası'nda yapılan çalışmaların dünya genelinde dikkat çektiğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kızılırmak Deltası'nda yaptığımız çalışmalarla tüm dikkatleri buraya çekmeyi başardık. Bölgenin tanıtımı için birçok çalışma yapıldı. Delta içerisinde yaptığımız yatırımlarla yerli ve yabancı turistlerin daha keyifli vakit geçirmelerini sağlamayı amaçladık. Ulaşım problemini tamamen ortadan kaldırdık. Doğal yaşamı koruyacak şekilde hareket ederek, projelerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz."

Oğuz da Kızılırmak Deltası'nın UNESCO'ya dahil edilmesi için Büyükşehir Belediyesinin gösterdiği çabanın takdire şayan olduğunu ifade etti.

Kızılırmak Deltası

Samsun'un Bafra ilçesinde Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Türkiye'de bulunan 400 civarında kuş türünden 352'si görülebiliyor. Delta, 12 ay boyunca farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Yusuf Ziya Yılmaz Kızılırmak Türkiye Samsun Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title