Haberler

Kızılırmak Deltası'ndaki Manda Sayısı Arttı

Kızılırmak Deltası'nda, 2008'de 8 bin olan manda sayısının 13 bine ulaştığı bildirildi Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Muruz: "Anaç manda desteğiyle 'bitti, bitiyor' denilen mandacılık yeniden canlanmaya başladı"

Bafra ilçesindeki Kızılırmak Deltası'nda, 2008 yılında 8 bin olan manda sayısının, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle 13 bine ulaştığı bildirildi.

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Habip Muruz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, manda denince akla Türkiye'de kaymak, İtalya'da ise mozzarella peynirinin geldiğini söyledi.

İtalya'da mandaya "siyah altın" denildiğini vurgulayan Muruz, şöyle konuştu:

"Türkiye'de manda yetiştiriciliği Samsun, Sinop, Tokat, Çorum, Amasya, Sivas, Yozgat, Afyon, İstanbul, Muş ve Diyarbakır'da yoğun olarak yapılmaktadır. 1970 yılında manda sayısı 1 milyon 178 bin civarındayken 1997'de bu sayı 194 bine ve son yıllarda 80 bine kadar düştü. 2008 yılında ilk kez uygulanmaya başlanan anaç manda desteğiyle 'bitti, bitiyor' denilen mandacılık yeniden canlanmaya başladı. Mandacılık Türkiye'de adeta yeniden hayat buldu."

Muruz, Samsun'un 15 bin mandayla Türkiye'de manda yetiştiriciliği bakımından ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Manda varlığının büyük bölümünün Kızılırmak Deltası'nda yer aldığını ifade eden Muruz, şöyle devam etti:

"Kızılırmak Deltası bir dönem Türkiye'nin en büyük manda nüfusuna sahip bölgesiydi. 2008 yılında bu bölgedeki manda sayısı 8 bine kadar düşmüştü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yavru başına verdiği destek sayesinde manda sayısı yeniden artmaya başladı ve 6 yılda 5 bin artış gösterdi."

Muruz, manda sütünün üreticiye büyük gelir sağlandığına dikkati çekti.

Manda sütünden yapılan kaymak, peynir, yoğurt ve dondurmanın da büyük talebi olduğunu aktaran Muruz, "Ayrıca manda eti, sığır eti ile karşılaştırıldığında daha az kolesterol ve daha çok mineral içerdiği için talep ediliyor. Mandaya verilen destek devam ettiği sürece artış sürecek ve manda varlığı üreticilere büyük kazanç sağlayacaktır" diye konuştu. - Samsun

Kaynak: AA / Yerel

Kızılırmak Türkiye Samsun Bafra Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title