Haberler

Kızıl Kmerler'in Liderlerinin Yargılanması

PHNOM Kamboçya'da Kızıl Kmerler'in liderlerinin yargılandığı mahkemenin uluslararası üyelerinden yargıç Mark Harmon, dönemin askeri liderlerinden Aom An'ın da insanlığa karşı suç işlediğini açıkladı.

PHNOM Kamboçya'da Kızıl Kmerler'in liderlerinin yargılandığı mahkemenin uluslararası üyelerinden yargıç Mark Harmon, dönemin askeri liderlerinden Aom An'ın da insanlığa karşı suç işlediğini açıkladı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, Kızıl Kmer rejimi zamanında bölge komutanı Aom An'ın soruşturma yargıcı Mark Harmon tarafından iki güvenlik merkezi ile bir infaz merkezinde insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle suçlandığı belirtildi. Aom An'ın yargılanabilmesi için mahkemenin kıdemli diğer üç yargıcının da suçlamaları kabul etmesi gerekiyor.

Mahkeme 3 hafta önce de Im Chaem ve Meas Muth adlı kişileri benzer şekilde suçlamıştı. Ancak yargıçlar arasındaki fikir ayrılığı nedeniyle bu kişiler henüz mahkeme karşısına çıkarılamadı.

Kamboçya Başbakanı Hun Sen de Kızıl Kmerler'in yargılandığı davalarda mahkemenin daha fazla kişiyi yargılamasının ülkede huzursuzluğa sebebiyet vererek, sivil savaşa neden olacağı uyarısında bulunmuştu.

1960'lı yılların sonlarında Kamboçya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak kurulan Kızıl Kmerler, 1975'te başkent Phnom Penh'e saldırı düzenleyerek iktidarı ele geçirmişti. Milyonlarca kişinin zorla köylere yerleştirilerek kolektif çiftliklerde çalışmaya zorlandığı, rejim düşmanlarının aileleriyle katledildiği, yoksulluk nedeniyle açlık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Kızıl Kmer iktidarı sırasında, yaklaşık 3 milyon kişi yaşamını yitirmişti.

20. yüzyılın en kanlı rejimlerinden biri kabul edilen, Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmer iktidarı, Vietnam birlikleriyle Vietnam yanlısı Kamboçyalı komünistlerin 1979'da ülkeyi işgal etmesiyle son bulmuştu. Çin'e kaçan Pol Pot liderliğinde Kamboçya'nın ücra köşelerine çekilen Kızıl Kmerler, 1992'de imzalanan anlaşmaya kadar gerilla savaşını sürdürmüştü. Kızıl Kmerler, Pol Pot'un 1998'de ölümünden sonra dağılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Mark Harmon Kamboçya Vietnam Pol Pot Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title