Haberler

Kıyı Ege ve Ege Tiyatroları İzmir'de Buluştu

Güncelleme:

İzmir Kültür Sanat Merkezi'nde yapılan toplantıya Edirne'den Fethiye'ye, Seferihisar'dan Denizli'ye, Balıkesir'den Muğla'ya, Aydın'dan Manisa'ya, Ayvalık'tan Salihli'ye, Kuşadası'ndan Milas'a, Turgutlu'dan Çeşme'ye, Narlıdere'den Bayraklıya, Marmaris'ten Karşıyaka'ya, Bornova'dan Çiğli'ye, Aliağa'dan Menemen'e kırk kadar tiyatro ekibi dayanışma için yan yana geldi...

Karadeniz'e Kıyısı Olan Kent Tiyatroları Birliği Derneği ve Akdeniz Tiyatrolar Birliği'nden sonra ülkede ki üçüncü lokal birliktelik olacak olan, Kıyı Ege ve Ege Tiyatroları Buluşması bölgedeki sanatsal ve nesnel sorunların çözümündeki güç birliği adına önemli bir adım oldu. Belediye tiyatroları, özel tiyatrolar, dernek tiyatroları ve sanat tiyatrolarının bir araya geldiği toplantıyı Yazar/Şair Eşref Karadağ ve Uluslar arası Aktivist Sanatçılar Derneği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan'da takip etti.

"Birlikteysek güçlüyüz" sloganı ile tiyatro adına çok önemli konulara değinilen buluşmaya Ege bölgesi kapsamından birçok Özel ve belediye tiyatroları katıldı. Balıkesir ilini temsilen Balıkesir Sanat Merkezi-BSM Oyuncuları oradaydı. Balıkesir Sanat Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Onur Ayan ekibinden bazı üyeleriyle birlikte buluşmaya iştirak ederek tiyatronun ve tiyatrocuların içinde bulunduğu durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Buluşmanın açılış konuşmasını Menemen Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Metin Güler yaparken sırasıyla çeşitli illerden gelen tiyatrocular Kıyı Ege ve Ege bölgesi içerisindeki tiyatroların içinde bulundukları sorunlar ve çözüm önerileri hakkında görüşlerini dile getirdiler. Buluşmada genel olarak tiyatrocuların bilhassa büyük zahmetlerle insanlara tiyatro ve sanat bilincini aşılamaya çalışan özel tiyatroların yaşadıkları sıkıntılar üzerinde duruldu. "Birlikteysek güçlüyüz" sloganından da anlaşıldığı üzere bir dayanışma içerisinde olunduğu sürece hemen her sorunun üstesinden gelineceği hususunda hemfikir olan tiyatrocular bu amaçlar doğrultusunda Kıyı Ege ve Ege bölgesi dâhilindeki gerek özel gerekse belediye tiyatrolarının dâhil olduğu bir tüzel kişilik, bir platform veya bir tiyatrolar birliği oluşturulması konusunda da kısmen bir karara vardılar.

Bu sayede, oluşacak tiyatrolar birliği dâhilindeki tiyatroların sorunlarına daha kolay, kesin ve hızlı çözümler getirileceği düşünüldü. Çok önemli noktalara parmak basılan buluşmada Balıkesir Sanat Merkezi'den gelen ortak bir arşiv, bir havuz oluşturulması, dekor, müzik, kostüm, sahne gibi konularda tiyatro ekiplerinin birbirlerine destek sağlaması fikri buluşmanın en kayda değer kararlarından birini oluşturdu. Diğer tiyatro ekiplerinin de bu gibi alışveriş düşüncesinde hemfikir olması Kıyı Ege ve Ege Tiyatroları kapsamında bir topluluk oluşacağı inancını güçlendirdi.Kıyı Ege ve Ege Tiyatrolarının dayanışmasını, ortaklaşmasını hedefleyen bir güç birliği için bir araya gelen tiyatro ekipleri bu birlikteliğin reel çözümlere ev sahipliği yapacağı inancında olduklarını dile getirdiler. İki oturumdan oluşan buluşmanın ilk bölümü ekiplerin tanışması ve bu güç birliğinin oluşma nedenlerinin dillendirilmesiyle geçti.

Kısa bir aradan sonra başlayan ikinci oturumda ise uzun birliktelik ve gerçek dayanışma için nesnel ve objektif çözümler,öneriler toplandı. Herkesin ortak kullanabileceği bilgi, tekst, dekor, kostüm, aksesuar havuzundan tutun da belediyelerin tiyatro politikalarına, sosyal medyanın gücünün kullanımından Ege'de her yıl başka bir kentte düzenlenecek büyük festivallere, İlkesel duruş belirlemeden turnelerin çoğaltılmasına, sosyal sorumluluk projelerinden oyuncu sendikasına kadar bir çok öneri sunuldu, soruna değinildi. Ayrıca bu bölgesel birliğin, ulusal tiyatro birliklerine bir alternatif olmayacağı aksine güç katacağı, ivme kazandıracağı üzerinde ortak görüşler sunuldu. Oturumun sonunda ise her ilden bir yürütme kurulu üyesi ve bir genel koordinatör seçildi. Balıkesir Sanat Merkezi olarak bir kez daha Türkiye genelinde böyle bir pltaformda Balıkesir'in adını duyurmaktan dolayı mutluyuz.Biz sanat merkezi olarak bireysel çabalarımızla Balıkesir'i kültürel ve sanatsal her türlü platformda temsil etmeye devam edeceğiz.

Seçilen Yürütme Kurulu;
Erdoğan Eğmen (Edirne temsilcisi) Abdülkadir Katra (Çanakkale temsilcisi) Ali Gün (Balıkesir temsilcisi) Ahmet Nuri Aydın (Manisa temsilcisi)
Orhan Demir (İzmir temsilcisi) Orkun Oğuz (İzmir temsilcisi) Hasan Hüseyin Elmas (Afyon temsilcisi) Murat Nukar (Kütahya temsilcisi)
Ali Aslan (Aydın temsilcisi) Hakan Kurt (Denizli temsilcisi)
Utkan Özüpak (Muğla temsilcisi) Metin Güler (Genel koordinatör)

KIYI EGE ve EGE TİYATROLARI

İzmir İKSM Buluşmasına katılım sağlayan ekipler;
Edirne Sanat Tiyatrosu
Edirne Öykü Sanat Merkezi
Edirne Belediye Tiyatrosu
Edirne Halk Eğitimi Merkezi Tiyatrosu
Edirne Gençlik Merkezi Tiyatro Topluluğu
Edirne HOTEAD Tiyatrosu
Edirne FAKAD Tiyatrosu
Gelibolu Sanat Tiyatrosu(temsilci)
Uzunköprü Kültür Sanat Tiyatrosu(temsilci)
Balıkesir Sanat Merkezi
Ayvalık Sanat Derneği/Tiyatro Objektif
Salihli Belediyesi Şehir Tiyatrosu
Turgutlu Belediye Tiyatrosu
Oyun Çocuk Tiyatrosu
Manisa Afsem Tiyatro
Kuşadası Elifname Tiyatrosu
Aydın Belediyesi Şehir Tiyatrosu
ASEM Sanat Tiyatrosu
Muğla Sahne Tiy.Derneği Tiyatrosu
Milas Belediyesi Şehir Tiyatrosu
Marmaris Kültür Merkezi Tiyatro Fiskos
Fethiye Belediyesi Şehir Tiyatrosu
Denizli Belediyesi Genç Denizli Tiyatro Kulübü
İzmir Aliağa Belediye Tiyatrosu
Menemen Belediye Tiyatrosu(MEBET)
Çiğli Belediyesi Kent Tiyatrosu
Karşıyaka Belediye Tiyatrosu
Bayraklı Belediye Tiyatrosu
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatroları
Narlıdere Belediye Tiyatrosu
Seferihisar Belediye Tiyatrosu
Narlıdere Umut Tiyatrosu
Yeni Sanat Merkezi Tiyatrosu
Çeşme Pir Sultan Abdal Derneği Tiyatrosu
Buhasder Tiyatrosu
Tiyatrom
Karşıyaka Düş Oyuncuları
İKSM Tiyatro Dayanışması(5 ekip)......
ayrıca;
Eşref Karadağ (Şair/Yazar/OYÇED Üyesi)
Ümit Yaşar IŞIKHAN (Aktivist Sanatçılar Derneği Başkanı)
aramızdaydı...
Etkinliği çok sayıda tiyatro oyuncusu ve emekçisi de takip etti.

ilk buluşmaya gelemeyen ama bundan sonraki sürece katılım sağlayacaklarını dile getiren veya mesajlarını ileten ekipler ise;
Kütahya Sanat Tiyatrosu
Afyon Belediyesi Şehir Tiyatrosu
Çanakkale Sanat Tiyatrosu
Manisa Belediyesi Şehir Tiyatrosu
Denizli Tiyatro Cezve
Çine Belediye Tiyatrosu
Manisa Yeşil Sahne
Burhaniye Belediyesi Kent Tiyatrosu
Nazilli Düşler Sahnesi
Güzelbahçe Belediye Tiyatrosu.....

Elbette azalacak ya da çoğalacağız.
Ama mutlu olduğumuz tek şey;
dün tek başımızaydık, şimdi iki bile olsak dünden daha fazlayız....
BİRLİKTEYSEK;GÜÇLÜYÜZ...

Kıyı Ege ve Ege Tiyatroları 22 Şubat 2014 tarihinde 2.buluşmasını yapacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Balıkesir İzmir Ege Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title