Haberler

"İstiklal Marşı ve Çanakkale Şehitlerini Anma" Etkinliği

Güncelleme:

Şubede, TBMM İstiklal Marşı'nın kabulünün 93'üncü, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99'uncu yıl dönümleri dolayısıyla anma etkinliği yapıldı.

Kütahya İlinden Yetişenler Derneği (KİYD) İstanbul Şubesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) İstiklal Marşı'nın kabulünün 93'üncü, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99'uncu yıl dönümleri dolayısıyla anma etkinliği gerçekleştirildi.

Şubeden yapılan yazılı açıklamaya göre, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, görüntüler eşliğinde Çanakkale ruhuna vurgu yapan Emekli Yüzbaşı Tahsin Kaynak, o dönem yaşanmış hikayelerden örnekler vererek, metrekareye 6 bin merminin düştüğü bu savaşın çok çetin şartlarda geçtiğini anlattı.

Çanakkale'nin bir destan olduğunu belirten Kaynak, "Çanakkale, bir hilal uğruna şehit olanların, Birleşik Devletlere Çanakkale Boğazı'nın geçilemeyeceğini öğreten vatan evlatlarının destanıdır. 99 yıl önce vatanımızın bedelini ödemek üzere binlerce vatan evladı Çanakkale'ye koştu. Bu zaferi anlatmak ve şehitlerimizi anmak, boynumuzun borcudur. Çünkü vatan topraklarımızın diyeti ağır ödenmiştir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Unutmayalım ki şehitler vurulduklarında değil, unutulduklarında ölür" ifadesini kullandı.

KİYD İstanbul Şube Başkanı Metin Bedir ise Mehmet Akif Ersoy'un, Milli Mücadele'yi anlatan bir şiir yazılması istendiğinde, para ödülü olduğu için buna katılmak istemediğini hatırlattı.

Onun, "İstiklal Marşı"nı yazdıktan sonra, "Bu şiiri, Türk Ordusuna ve Türk milletine hediye ettim" dediğini aktaran Bedir, TBMM'de 724 şiir arasından seçilerek kabul edilmesi ve Mehmet Akif Ersoy'un yaşadığı zorluklara ilişkin bilgi verdi.

Kütahya Valiliği ve Dumlupınar Üniversitesinin (DPÜ) sembolü olan "Meçhul Şehit Sancaktar"ın hikayesini de paylaşan Bedir, "Mustafa Kemal Atatürk, 'Kütahya, Türk tarihinin beşiğidir' demiştir. Dumlupınar ve Cevizdere şehitlerinin kanlarıyla sulanmış toprakların çocukları olarak bizler, KİYD İstanbul Şubesinde bu tür programları yapıyoruz" diye konuştu.

Daha sonra Kurtuluş Savaşı gazilerinden İbrahim Şamlıoğlu'nun torunu Azmi Şamlıoğlu, dedesinden kalan istiklal madalyasını katılımcılara gösterdi.

Bedir ile üniversite öğrencileri Hakan Ayhan Dağıstanlı, Büşra Meltem Uysal ve Tamer Altınkaya'nın şiirler okuduğu etkinlikte, şehitler için Fatih Kalıpçı tarafından Kur'an-ı Kerim'den ayetler okundu ve dualar edildi.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale İstanbul Türkiye Yerel Haberler

title