Haberler

Kiviye Arı Dopingi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : "Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması" projesi detayları Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Altınordu açıklama Kivide arı verimi Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yılmaz: "Yapılan çalışmalar göstermiştir ki arı ile tozlaşmanın gerçekleştirildiği kivi bahçelerinde meyveler daha iri, daha kaliteli ve gösterişli olmaktadır" Ordu ve Giresun'daki bazı kurumlar tarafından hazırlanan proje kapsamında Karadeniz'de fındığa alternatif olarak yetiştirilen kiviye arıların fayda sağladığı belirlendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

"Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması" projesi detayları

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Altınordu açıklama Kivide arı verimi

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yılmaz:

"Yapılan çalışmalar göstermiştir ki arı ile tozlaşmanın gerçekleştirildiği kivi bahçelerinde meyveler daha iri, daha kaliteli ve gösterişli olmaktadır"

Ordu ve Giresun'daki bazı kurumlar tarafından hazırlanan proje kapsamında Karadeniz'de fındığa alternatif olarak yetiştirilen kiviye arıların fayda sağladığı belirlendi.

Ordu ve Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık il müdürlükleri ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle "Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması" projesi hazırlandı.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Altınordu ilçesinde projenin uygulandığı kivi bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, proje kapsamında Ordu ve Giresun'da ikişer farklı noktada deneme alanları belirlendiğini ve bu alanlara arı kolonileri yerleştirildiğini belirtti.

Deneme bahçelerinde bulunan kivilerden bir kısmının arı girişine müsaade edilmeyecek şekilde etrafının kapatıldığını, diğer tüm kivilerin ise etrafı açık bırakılmak suretiyle bal arılarının tozlaşmadaki önemi ve etkisinin ortaya konulmaya çalışıldığını anlatan Yılmaz, sonuç itibarıyla iki alan arasındaki farkın kısa sürede ortaya çıktığını söyledi.

Yılmaz, arıların girmesine izin verilen kivi bahçelerinde meyvelerin daha iyi olgunlaştığını, izin verilmediği bahçelerde ise dökülmelerin olduğunun tespit edildiğini kaydederek, "Böylece arıların ulaşabildiği kivilerle ulaşamadığı kiviler arasındaki fark açıkça ortaya çıktı. Yaptığımız incelemelerde kafes içerisindeki kivilerin çok küçük kaldığını, bir kısım kivilerin ise tozlaşmayı tamamlayamadığı ve döllenme gerçekleşmediğinden döküldüğüne şahitlik ettik. Arıların gezerek polinasyona katkı verdikleri kivi bitkilerinde ise son derece sağlıklı ve güzel kiviler oluşmuş durumda." diye konuştu.

Arıların hem bal hem de polen, propolis gibi çok değerli ürünlerin üretimini yapmak suretiyle insanlığa çok ciddi faydalar sağladığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bazı ülkelerde bitkisel üretim yapan üreticiler, arılarını kendi bahçesine bıraksın diye arıcılara ücret ödemektedir. Ülkemizde ise tam tersi durum söz konusudur. Yani bitkisel üretim yapan üreticilerimizin bahçelerinde arılarını konaklatmak isteyen arıcılarımızdan para talep edilmekte, alınan belli ücret karşılığında arıların kendi arazilerinde konaklamasına müsaade edilmektedir. Oysaki arıların polinasyondaki önemini dikkate alırsak bu durumun tam tersi olması gerekirdi. Tabii ülkemizde henüz bu konu tam olarak anlaşılabilmiş değil."

Yılmaz, kivi üreticilerine bahçelerinde arıların dolaşmasına izin vermelerini tavsiye ederek, "Yapılan çalışmalar göstermiştir ki arıyla tozlaşmanın gerçekleştirildiği kivi bahçelerinde meyveler daha iri, daha kaliteli ve gösterişli olmaktadır. Kivide çekirdek sayısının fazla olması tozlaşmanın iyi olduğunu göstermektedir ki tam tozlaşmanın gerçekleştiği kivilerde meyveyi ortadan kestiğimizde çok sayıda çekirdek olduğunu göreceğiz. Üreticilerimiz, kivi bahçelerinde özellikle çiçeklenme döneminde arı beklettikleri takdirde verim artışı sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

Yılmaz, projenin ülke tarımı adına hayırlı olmasını dileyerek, çalışmanın sonucunda rekoltenin artıp artmayacağını ise ilerleyen süreçte göreceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Yılmaz Altınordu Giresun Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title