Haberler

Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, " Türkiye enerji piyasasının 13 yılda yakaladığı liberalleşme ve istikrar, ülkemizin yatırımcıları açısından güvenilir bir liman olduğunu gösteriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, " Türkiye enerji piyasasının 13 yılda yakaladığı liberalleşme ve istikrar, ülkemizin yatırımcıları açısından güvenilir bir liman olduğunu gösteriyor. Türkiye'de rüzgar enerjisine yabancı yatırımcıların çok daha ilgi duyacağını biliyoruz" dedi.

Yıldız, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nin organize ettiği Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi'ne video konferans aracılığıyla katılarak, organizasyonun sektör açısından hayırlı olmasını ve gerek Türkiye gerekse katılımcı ülkeler açısından verimli geçmesini diledi.

Enerji arzının sürekliliğini sağlamanın, enerjiyi en etkin ve verimli şekilde kullanma temeline dayanan sürdürülebilir, uygulanabilir ve uzun vadede doğru enerji politikalarının oluşturulabilmesiyle mümkün olduğunu aktaran Yıldız, Türkiye'nin yenilenebilir enerjiden maksimum seviyede yararlanabilmesinde rüzgar enerjisinin önemini vurguladı.

Yıldız, bu anlamda rüzgar enerjisinin Türkiye için güvenilir ve sürdürülebilirliği olan bir enerji çeşidi olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Rüzgar enerjisi kurulu gücümüz, 13 yıl önceki 19 megavattan bugün 4 bin megavatlara ulaşan bir seyir izliyor. Ülkemizde rüzgar enerjisine 15 milyar lira yatırım yapıldı. 2014 yılı en fazla rüzgar kurulum gücünün devreye girdiği yıl oldu. Sadece geçtiğimiz yıl içinde kurulu gücümüze 800 megavattan fazla rüzgar santrali ekledik. 2014 yılında rüzgar enerjisi yatırımlarında ülkemiz Avrupa'da 5. dünyada 10. sırada yer aldı. Devreye giren rüzgar santralleriyle geçtiğimiz yıl 850 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yapıldı."

Kurulu güç içinde rüzgarın payının ilk defa yüzde 5'i geçtiğini aktaran Yıldız, bazı günlerde elektrik tüketiminin yüzde 10'unu rüzgardan karşılar hale geldiklerini anlattı.

Taner Yıldız, yaklaşık 4 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacının rüzgar santrallerinden karşılandığını dile getirerek, rüzgar enerjisinin gerek verimlilik açısından gerek çevreci bir kaynak olması sebebiyle özel bir önemi hak ettiğini söyledi.

Rüzgar santrali çiftliklerinin, tükettikleri enerjinin 17 ila 39 kat fazlasını ürettiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"1 megavat elektriğin fosil yakıtlar yerine rüzgar türbinleriyle elde edilmesi dünyayı bir yıl içinde 1.500 ton karbondioksit, 6,5 ton sülfür dioksit ve 3,2 ton nitrojen oksitten kurtarıyor. 2023 hedefimiz 20 bin megavat kurulu güce ulaşmaktır. Bunu özel sektörler, yatırımcılarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrar, beraberinde enerji sektörüne olan yatırımcının ilgisini de artırmıştır. Biz kamu olarak sektöre gereken desteği vermeye devam edeceğiz. Kamunun himayesinde özel sektörün yatırımları gerçekleştirilmesi gerekiyor. Türkiye enerji piyasasının 13 yılda yakaladığı liberalleşme ve istikrar, ülkemizin yatırımcıları açısından güvenilir bir liman olduğunu gösteriyor. Türkiye'de rüzgar enerjisine yabancı yatırımcıların çok daha ilgi duyacağını biliyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Taner Yıldız Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title