Haberler

Kit Komisyonu

TCDD Genel Müdürlüğü ile bağlı ortaklıkları TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ 2011 yılı hesapları ibra edildi

TBMM KİT Komisyonu'nda, Türkiye Cumhuyeti Devlet Demiryolları (TCDD)  Genel Müdürlüğü ile bağlı ortaklıkları Türkiye Vagon Sanayi A.Ş .(TÜVASAŞ), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi A.Ş.'nin (TÜDEMSAŞ) 2011 yılı hesapları ibra edildi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, komisyonda yaptığı sunumda, Cumhuriyetin kurulduğu 1923'te 4 bin 136 kilometre demiryolu ağına sahip olan Türkiye'de, 1923–1950 yılları arasında 3 bin 764 kilometre, 1951–2004 yılları arasında ise 945 kilometre yeni yol ağı yapıldığını söyledi.

1950 yılından sonra yavaşlayan demiryolunun devlet politikası olarak ele alınmasıyla son 8 yılda bin 94 kilometre yeni demiryolu yapıldığını ifade eden Karaman, 3 bin 400 kilometre yüksek hızlı ve konvansiyonel tren hattının inşaatı halen devam ettiğini kaydetti.

Karaman, demiryolunun devlet politikası olarak benimsenmesiyle birlikte birbirini tamamlayan çalışmalar eş zamanlı olarak başlatıldığını bildirdi.

Dokuzuncu Kalkınma Planında yüksek hızlı tren hatlarının yaygınlaştırılarak, Ankara merkez olmak üzere İstanbul-Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Ankara-Konya ve Ankara-Bursa koridorlarını kapsayan çekirdek yüksek hızlı tren ağının oluşturulması öncelik olarak belirlendiğini anımsatan Karaman,  2016 yılına kadar 15 büyük ilin Yüksek Hızlı Trenle birbirine bağlanmasının planlandığını kaydetti.

"Yatırım ödeneği 19 kat arttı"

Demiryoluna 2003 yılında 251 milyon lira olan yatırım ödeneğinin, 2013 yılında 19 kat artarak 4,7 milyar lira ulaştığını ifade eden Karaman, "2023 yılının Türkiye'sinde kesintisiz ve entegre hızlı tren yolcu hizmetleri, kapıdan kapıya yük hizmetleri ve etkin kent içi ulaşım altyapısı sağlayarak ulaştırma sistemleri içerisindeki yolcu ve yük taşımacılığındaki pazar payının yaklaşık 3 kat artırılması hedefini koyan Türkiye'nin bu hedeflere ulaşmak adına hayata geçirdiği, devam eden ve planlanan bir çok projeyle kendisini göstermektedir" diye konuştu.

Türkiye'deki hızlı tren hatları hakkında bilgi veren Karaman, Türkiye'nin dünyada 8. ve Avrupa'da 6. hızlı tren işletmecisi haline geldiğini söyledi.

Bugüne kadar tamamlanan ve yapımı devam eden yüksek hızlı demiryolunun, Türkiye'nin 2023 hedeflerindeki çekirdek ağın da altlığını oluşturduğunu belirten Karaman, hedeflenen hızlı ve konvansiyonel demiryolunun yapımının sürdüğünü söyledi.

Karaman, yüksek hızlı, hızlı ve konvansiyonel demiryolu yapımlarının yanı sıra mevcut hatların elektrikli ve sinyalli hale getirilmesine başlandığını anlattı.

-"Hemzemin geçit kaza sayısı 44'e düştü"

Yeni yapılan hatlarda araç geçişlerini alt ve üst geçit yoluyla sağlayarak hemzemin geçitlere yer vermediklerini dile getiren Karaman, "Bu çalışmalar sonucunda yıllık 361 olan hemzemin geçit kaza sayısı 2012 yılında 44'e düştü. Hemzemin geçitlerin standardizasyonunu da kapsayan Ar-Ge proje ve yönetmelik çalışmaları devam ediyor" dedi.

Açılan Yüksek Hızlı Tren hatlarında yolcu taşımacılığı yapmak için 250 km/saat hıza uygun işletmecilik yapılabilen 12 yüksek hızlı tren seti temin edildiğini ifade eden Karaman, şöyle konuştu:

"Ayrıca saatte 300 kilometre hız yapabilecek 1+6 adet çok yüksek hızlı tren setinin ihalesi tamamlanarak 31 Mayıs 2013 tarihinde sözleşmesi imzalandı. Bu setlerden 1 adedi Kasım 2013 sonu itibariyle teslim alınacak. Diğer 6 setin teslim tarihi ise 2016. İslam Kalkınma Bankası kredisi ve yerli katkı payıyla ortak finanse edilen 80 adet elektrikli lokomotifin, lisans haklarını da içerecek şekilde, Rotem Firmasıyla birlikte Eskişehir'de üretilmesi için 25 Şubat 2011 tarihinde işe başlandı. İlk 2 lokomotif Türkiye'ye gelmiş olup, test çalışmaları devam ediyor. 2015 yılında tamamı teslim alınacak. 20 adet yeni nesil dizel anahat lokomotifin imali TÜLOMSAŞ'a sipariş edilmiştir. Söz konusu lokomotifler bu yıl servise girmeye başlayacak."

Kısa ve orta mesafeli taşımacılıkta yolculara daha hızlı ve konforlu bir hizmet sunmak, işletme maliyetini düşürmek ve yolcu taşımacılığındaki payı artırmak amacıyla 24 adet ilk yerli dizel tren seti olan 'Anadolu'nun TÜVASAŞ'da üretimine başlandığını bildiren Karaman, 2012 yılında 16 adet üretilerek servise verildiğini, kalan 8 adetin ise 2013'te üretilerek TCDD'ye teslim edileceğini kaydetti.

Kent içi ulaşımda yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak metro standardında hizmet verilmesi amacıyla İstanbul'da MARMARAY, Ankara'da BAŞKENTRAY, İzmir'de EGERAY, Gaziantep'te GAZİRAY projeleri başlatıldığını vurgulayan Karaman, "Marmaray Projesi (Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme) 29 Ekim 2013 tarihinde tamamlanarak işletmeye alınacak olup, TCDD tarafından işletilecek. Gebze-Pendik arası 29 Ekim 2013'de işletmeye açılacak. Pendik-Söğütlüçeşme ve Kazlıçeşme-Halkalı hat ve istasyon iyileştirme çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

-Başkentray'da yeni ihale çalışması başladı

Başkentray Projesinin 1. etabı olan kuzey hattın yapımı tamamlanarak işletmeye alındığını, 25 Nisan 2012' de gerçekleştirilen 2. etap ihalesi, istekli firmaların mahkemelere ve KİK' e yapılan itirazları neticesinde, ihale tarihinden itibaren 385 gün sonra KİK tarafından iptal edildiğini anımsatan Karaman, ikinci etabın yeniden ihale edilmesi için çalışmalara başlanıldığını kaydetti.

-"18 lojistik merkez planlanıyor"

Türkiye'de küresel ölçekte rekabet gücünü artırmak amacıyla ilk etapta 18 adet lojistik merkez planlandığını anlatan Karaman, "Bu merkezler; İstanbul (Halkalı ve Yeşilbayır), İzmit (Köseköy), Samsun (Gelemen), Eskişehir (Hasanbey), Kayseri (Boğazköprü), Balıkesir (Gökköy), Mersin (Yenice), Uşak, Erzurum (Palandöken), Konya (Kayacık), Denizli (Kaklık), Bilecik (Bozüyük), Kahramanmaraş (Türkoğlu), Mardin, Kars, Sivas, Şırnak (Habur) lojistik merkezleridir. Bunlardan, Samsun, Uşak, Denizli (Kaklık), Köseköy ve Halkalı işletmeye açılmış, Eskişehir, Balıkesir, Bozüyük, Mardin, Erzurum, Mersin (Yenice) lojistik merkezlerinde inşaat işleri devam etmektedir. Diğer lojistik merkezlerle ilgili proje ve kamulaştırma çalışmaları sürdürülmektedir" dedi.

TCDD'ye ait 7 adet limandan Mersin, Samsun, Bandırma ve İskenderun'un işletme hakları belli sürelerle devredilmek suretiyle özel sektör tarafından işletilmesine başlandığını bildiren Karaman,  Haydarpaşa, İzmir ve Derince Limanlarında ise işletmecilik faaliyetlerinin sürdüğünü söyledi.

2003 yılında 15,9 milyon ton yük taşıması yapıldığını, 2012 yılında 25,7 milyon ton yük taşınarak 2003 yılına göre yük taşıma miktarında yüzde 62 artışın gerçekleştiğini ifade eden Karaman, "Özel sektörün kendi vagonuyla yük taşıması ve vagon kiralaması teşvik edilmiş, bu çerçevede 50 adet firmayla taşımacılık sözleşmesi imzalandı. 3 bin 159 adet özel sektöre ait vagonla hatlarımızda taşıma yapılmakta olup, bu vagonlarla 2012 yılında 6 milyon ton yük taşıması yapılmış; genel taşıma içinde özel sektörün oranı yüzde 24'e ulaştı" diye konuştu.

2003 yılında 77 milyon yolcu taşınırken, 2012 yılında yüzde 64 artışla 120 milyon yolcu taşımasına ulaştığını kaydeden Karaman, yolcu taşımacılığında ise tamamlanan Yüksek Hızlı Tren hatlarında çağdaş ve konforlu bir hizmet sağlandığını ifade etti.

Karaman, 1 Mayıs 2013 tarih ve 6461 sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile sektörün serbestleştirilmesinin sağlandığını sözlerine ekledi.

"2014'ten sonra yük taşımacılığında artış bekliyoruz"

Daha sonra söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, TCDD Genel Müdürlüğünce yapılan lojistik üslerin yer seçiminin yanlış yapıldığını belirterek, seçilen yerlerin organize sanayi bölgeleriyle ilgilerinin olmadığını, bunların yerlerinin değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Son 10 yılda yük taşımacılığına ilişkin doğru yatırım yapılmadığını savunan Akar, yük taşımacılığında artış olmadığını söyledi.

Karaman, TCDD Genel Müdürlüğü olarak demiryollarında iyileştirme ve genişletme çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Yeni projelerde yanlışlık olduğunu düşünmediklerini dile getiren Karaman, Köseköy lojistik köyünün mevcut lojistik merkezinin geliştirilmesi amacıyla planlandığını, bölgedeki sanayi tesislerinin demiryoluna ulaşacak şekilde planlanmadığını belirtti.

TCDD olarak gelen tekliflere açık olduklarının altını çizen Karaman,  yük taşımacılığında istedikleri seviyede olmadıklarını bildirdi. Yük taşımacılığında bir artışın olduğunu anlatan Karaman, TCDD olarak hem demiryollarını yenilediklerini hem de yük taşıdıklarını söyledi. Karaman, 2014 yılından sonra yük taşımacılığında çok büyük bir artış olacağını düşündüklerini ifade etti.

"Gönüllü emeklilik çalışması yapılıyor"

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de 655 sayılı KHK ile teşkilatta ne gibi değişiklikler yapıldığını, kaç personelin açıkta olduğunu sordu. Karaman, TCDD'de hiçbir personelin yerinin değiştirilmediğini, yalnızca gönüllü emeklilikle ilgili çalışma yapıldığını söyledi. Karaman, 1 yıl sonra yeni kurulan şirkete personel kaydırması olabileceğini anlattı.

Komisyonda, TCDD  Genel Müdürlüğü ile bağlı ortaklıkları Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.(TÜLOMSAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi A.Ş.'nin (TÜDEMSAŞ) 2011 yılı hesapları ibra edildi. - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title