Haberler

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı

TBMM Genel Kurulunda, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı bütçe sonrasına ertelendi.

TBMM Genel Kurulunda, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı bütçe sonrasına ertelendi.

Usul tartışmasının artından, Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı'na geçildi.

Geçen hafta 5 maddesi kabul edilen tasarının, "özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları"nı düzenleyen 6. maddesinde, AK Parti milletvekillerinin verdiği önergeyle değişiklik yapıldı.

Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri "özel nitelikli kişisel veri" sayılacak. Özel nitelikli kişisel verilerin ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasak olacak.

Sağlık ve cinsel hayat dışındaki kişisel veriler, kanunlarda öngörülen hallerde ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın işlenebilecek. Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ve finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilecek.

Özel nitelikli kişisel verilerin işlenmesinde ayrıca Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen yeterli önlemlerin alınması şart olacak.

Önergenin gerekçesinde, "istisna kapsamının açıklığa kavuşturulmasının amaçlandığı" ifade edildi.

-Tasarının görüşmeleri ertelendi

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartlarını düzenleyen maddeden dolayı düzenlemenin fişleme yasası olduğunu belirterek, mutlak nitelikli kişisel verilerin kişinin açık rızası olsa bile işlenmemesi gerektiğini savundu.

Değişiklik önergesinin yeterli olmadığını belirten Yüksel, "Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner. Bir an düşünün, bu kurul üç sene önce kurulmuş olsaydı, başında da sizin 'paralel yapı' diye tabir ettiğiniz yapıdan bir kişi olmuş olsaydı, şimdi her birinizi un ufak ederdi. Cinsel yaşamınızdan, kılık kıyafetinizden, mezhebinizden hiçbir şey kalmazdı, bu sıralarda oturamazdınız, halkın içine çıkacak yüzünüz olmazdı, aynı şekilde bizim de olmazdı. Bu iktidar size sonsuza kadar nasip değil, yarın başkası gelir, sizin çıkardığınız kanunla sizi fişler, o zaman da sizin hakkınızı korumak CHP'ye düşer" diye konuştu.

Tasarı'nın 6. maddesinin kabul edilmesinin ardından Başkanvekili Pervin Buldan birleşime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerine oturmaması üzerine tasarının görüşmeleri ertelenerek, "Türkiye ile ABD Arasında Genişletilmiş Bilgi Değişimi Yoluyla Uluslararası Vergi Uyumunun Artırılması Anlaşmasının Onaylanmasına İlişkin Yasa Tasarısı"na geçildi.

Alınan bilgiye göre, Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı, 2016 yılı bütçe görüşmelerinden sonra ele alınacak.

Kaynak: AA / Politika

Cemal Okan Yüksel AK Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title