Haberler

Kış Lastiği Zorunluluğu Önemli Bir Adımdır

Güncelleme:

Kaya, 'Türkiye'de sıcaklık 7 derecenin altında düştüğünde normal lastikler sertleşmeye başlamakta ve dolayısıyla kaymaktadır

Makine Mühendisi Güngör Kaya, kışlastiği kullanımının zorunlu hale getirilmesinin önemine vurgu yaparak, ' Türkiye'de sıcaklık 7 derecenin altında düştüğünde normal lastikler sertleşmeye başlamakta ve dolayısıyla kaymaktadır. Bu da seyahat güvenliği ortadan kalkmasına ve kazalara sebep olmaktadır. Kaza risklerini önemli oranda azaltacak olan kış lastiği kullanımı zorunluluğu önemli bir adımdır' dedi.

Şehiriçi Trafikte de Kış Lastiği Şart

Kış lastiklerinin şehirlerarasıyollarda olduğu gibi şehiriçi trafikte de kullanılması gerektiğine vurgu yapan Kaya, 'Metropol şehirlerde yaşayan pek çok kişi ''fazla uzun yola gitmiyorum, genelde şehir içinde araç kullanıyorum'' diye düşünmekte ve bu düşüncelerine istinaden yazlık lastiklerle kışı geçirmeye çalışmaktadır. Bu yanlıştan artık dönülmeli' dedi.

Kaza Riskini Önemli Oranda Azaltır

Kışın kaza riskinin şehiriçi trafikte de oldukça yüksek olduğunu ifade eden Kaya, 'Kış şartlarına uygun olmayan lastiklerle ister şehiriçi isterse sehirdışı yollar olsun her iki durumda da 7 derecenin altındaki havalarda karlı ve buzlu yollarda seyreden araçlar, trafik kazalarına neden olmaktadır' dedi.

Kaya, kış lastiklerinin kaymayıönleyici özel yapıya sahip olduğunu belirterek, 'Kış lastikleri artı 7 ile eksi 38 derece arasındaki hava sıcaklığında sertleşmez ve donmaz, yumuşaklığınımuhafaza ettiği için yüksek tutuş sağlar. Bu özellikleri ile kaza riskini önemli oranda azaltır. Kış lastiğine verilecek parayı 'boşa harcanmış' gibi görmemeliyiz. Eğer böyle görürsek ve kış lastiği almazsak bu sebepten dolayıoluşabilecek kazalarda bu maliyetin kat kat üzerinde zararı baştan kabul etmişve de kendimizle birlikte aracın içinde olanların can güvenliğini tehlikeye atmış oluruz' diye konuştu.

Zamanında Takılmalı, Zamanında Sökülmeli

Makine Mühendisi Kaya, sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka kış lastiğine geçilmesi gerektiğini belirterek, kış şartlarına uygun üretilen bu lastiklerin karlı ve buzlu yollarda sürüş güvenliğini sağladığını kaydetti. Kaya, Türkiye şartlarında kışlastikleri batıda Kasım, doğudaysa Ekim ayı başında takılmalıdır. Daha erken takmak yumuşak yapılı kış lastiklerinin hızlı aşınmasına ve de aracın daha fazla yakıt yakmasına sebep olmaktadır. Kış lastikleri nisan ayında da sökülmeli ve yerlerine normal lastikler takılmalıdır' dedi.

Kış Lastiği Alırken ve Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli

Kış lastiklerinin, araçların kullanılacağı bölgedeki soğukların başladığı ve devam ettiği aylarda kullanılması gerektiğinin önemine dikkat çeken Kaya, kış lastiği alırken ve kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle açıkladı:

Alınan lastiklerin tümü aynı ayara ve kaliteye sahip olmalıdır. Aksi durumda sağa/sola çekme söz konusu olabilir.

Kış lastiklerinin diş derinliğinin en az 3 mm olması gereklidir. Aksi halde çekişe ve sürüş kalitesine olumsuz katkı sağlar.

Lastiğin ebatları, aracın standart lastiklerinin ebadından daha geniş tabanlı olmamalıdır. Aksi durumda yola tutunma zayıflayacağından kızaklama riski artar.

Aracınız için standart olarak önerilen ebadı kullanınız.

Alacağınız kış lastiğinde teknik olarak kabul edilebilecek yanak kalınlığındaki lastikleri tercih ediniz.

Kış lastikleri, yanaklarında bulunan M+S (çamur + kar) işaretinin yanı sıra dağ ve kar tanesi figürüyle de ayırt edilebilir.

Kış lastikleri suyu daha iyi tahliye ederek suda kızaklama riskini azaltır. Kar üzerinde yol tutuşu, çekişi ve güvenliği garanti eder. Yaz lastiklerine oranla yağmurda %10, karda %20 daha kısa fren mesafesi sağlar.

Lastik hava basınçları düzenli olarak kontrol edilmeli, gerekli ise yola çıkmadan önce lastikler soğukken bu kontrol yapılmalıdır. Ayrıca ortam hava sıcaklığındaki değişimden kaynaklanan basınç değişimlerini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güngör Kaya Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title