Haberler

Kış Lastiği Kullanımı Artıyor

Güncelleme:

LASED Başkanı Mustafa Karataş, "2011 yılına kadar yüzde 15 seviyelerinde dolaşan kış lastiği kullanımı yüzde 30'lara kadar yükseldi." dedi.

İBRAHİM YILMAZ - Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği (LASED) Başkanı Mustafa Karataş, kış lastiği kullanımının giderek arttığını belirterek, "2011 yılına kadar yüzde 15 seviyelerinde dolaşan kış lastiği kullanımı yüzde 30'lara kadar yükseldi. Biz bu rakamın 2013-2014 yıllarında kış koşulları da dikkate alınarak yüzde 40'lara yani 4-4,5 milyon adetlere kadar çıkacağı düşüncesindeyiz" dedi.

Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yağışlı havaların etkisini göstermeye başladığı bugünlerde kış lastiği kullanımının önemine dikkati çekti.

Emniyetli bir sürüş için 7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında kış lastiği kullanılması gerektiğine işaret eden Karataş, kış lastiği kullanımı için kar yada yağmur yağmasının beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

Karataş, Türkiye lastik yenileme pazarının yaklaşık 14 milyon adet olduğunu belirterek, bunun yaklaşık 3,5 milyon adetlik kısmının ise kış lastiklerinden oluştuğunu dile getirdi.

Kış lastiği kullanımı artıyor

Karataş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kış lastiği uygulamalarına ilişkin genelgesinden sonra tüketicilerin bu konuda bilinçlendiğini ve kullanımda ciddi artışlar yaşandığını ifade ederek, "2011 yılına kadar yüzde 15 seviyelerinde dolaşan kış lastiği kullanımını yüzde 30'lara kadar yükseldi. Biz bu rakamın 2013-2014 yılları arası kış koşulları da dikkate alınarak yüzde 40'lara yani 4-4,5 milyon adetlere kadar çıkacağı düşüncesindeyiz" diye konuştu.

Karataş, Türkiye'de 2 milyar liraya yaklaşan bir yenileme pazarı olduğuna işaret ederek, bunun 900 milyon liralık kısmının kış lastiği pazarından oluştuğunu söyledi.

- M+S tipi lastiklere dikkat

Karataş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kış lastiği genelgesini genel olarak desteklediklerini ancak minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinde sadece M+S (Çamur+Kar) işaretinin yeterli görülmesinin hatalı bir uygulama olduğunu vurguladı.

Söz konusu lastiklerin herhangi bir standardı bulunmadığını kaydeden Karataş, M+S tipi lastiklerin bağımsız test kuruluşları tarafından yapılan fren testlerinde kışın, kış lastiğine göre daha uzun fren mesafesi, yazın da yaz lastiğine göre daha uzun fren mesafesi verdiğine dikkati çekti.

M+S logolu lastiklerin kış lastiği olarak kabul edilmesi konusunda düşünülmesi gerektiğini ifade eden Karataş, şöyle konuştu:

"Almanya'da kış koşullarında bir aracın trafiği aksatması üzerine altındaki lastiklere bakılmaksızın 80 avro ceza kesiliyor, Avusturya'da ise minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinde sadece M+S işaretinin kabul edilmesi durumunda lastik dibi derinliğinin en az 4 milimetre olması isteniyor.

Ülkemizde de minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinde sadece M+S işaretinin olması durumunda lastik diş dibi derinliği konusunda en az 4 milimetre olma zorunluluğu getirilmeli ve tüketicilerimiz mümkün olduğunca kalitesi test edilmiş markaların M+S logolu lastiklerini tercih etmelidir."

"Kış lastiği denetimleri yapılmalı"

Karataş, özellikle hafif ticari taşıtlarda kış lastiği takılırken aracın fabrika çıkışı lastiğinin taşıma kapasitesinin esas alınması gerektiğini ifade etti.

Sigorta mevzuatında düzenleme yapılarak "Kış Lastiği Genelgesi"ne aykırı durumlarda kasko sigorta hasar ödemelerinin tamamen veya kısmen yapılmaması şartı getirilmesini isteyen Karataş, şu ifadeleri kullandı:

"Bununla birlikte Karayolu Trafik Kanunu'na bir an önce kış lastiği tanımı ve uygulamaları girmeli ve bütün araçları kapsamalı. Ayrıca şehirlerarası yollarda yol kenarı denetim istasyonlarınca, şehir içi uygulamaları ise trafik polisi, jandarma ve belediyelerin yetkili ekipleri tarafından kış lastiği denetimleri yapılmalı.

Denetimlere yardımcı olmak amacıyla denetleme personeli kış lastiği konusunda eğitim almalı ve araçlarda kış lastiğinin takılı olduğu ön camlarında kış lastiği logolu stickerla bu araçta kış lastiği takıldığına dair yetkili lastik bayisi tarafından doldurulmuş kış lastiği denetim belgeleri olmalıdır." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title