Haberler

Kış Kapıya Dayandı Bağlarda Üzüm Bitmedi

Sarıgöl Ovası’nın dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümlerinin bağlardan kesimi yoğun bir şekilde devam ediyor.

Sarıgöl Ovası'nın dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümlerinin bağlardan kesimi yoğun bir şekilde devam ediyor. Üzüm kesimlerinin Aralık ayının ortalarına kadar devam edeceği belirtildi.

Sarıgöl'de, Sultaniye üzüm bağlarından yaş üzüm kesimlerinin devam ettiğini ifade eden Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Üzüm bağlarında halen daha 200 ton kadar üzüm kaldı. Üzümlerimiz bağlarda üstleri beyaz naylon kanaviçe ile koruma altında bu zamana kadar bekletiliyor. 2015 yılında Sarıgöl'de 90 bin dekarlık üzüm alanına önce don, ardından haziran ayının başlarında dolu zarar verdi. Bu bağlarımızda zarar büyük oldu. TARSİM zarar bedeli için üreticilerin hesabına 55 milyon TL yatırmaya başladı. Bu arada ilçemizde 2015 yılındaki rekoltemiz 150 bin ton yaş üzüm belirledik. Bağlarımız sıcaklara, toza, dolu, iri yağmurlara, kırağı ve çiğ olaylarına karşı Üzerleri beyaz naylon kanaviçe ile örtü altına alınarak temmuz ayından bu yana korundu. Kesim işleri bitene kadar üzümlerimiz dalında koruma altındadır. Üzüm kesimleri şu an hızlı bir şekilde devam etmekte olup, tahminen aralık ayının ilk haftalarına kadar devam etmesi beklenmektedir." dedi.

ÜZÜMDE KALİTE VE FİYATLARI GÜZEL:

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, don ve dolu zararından arda kalan yaş üzümlerin kalitesinin çok güzel olduğunu bunun yanında yaş üzüm fiyatlarının da yüz güldürdüğünü belirterek, "Sultaniye üzümlerimizin ve diğer dokuz tür çekirdekli sofralık üzümlerin kaliteleri çok güzel oldu. Çünkü bağcılarımız denetimli bağcılık ve bilinçli bağcılık yapıyorlar. Bunun yanında şu an iç piyasa ve ihracat yaş üzümlerin fiyatları 2.80-3 TL arasında satılmakta. Fiyatlar da yüz güldürdü." diye konuştu.

KALICI SİSTEM ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Üzüm bağlarını koruma amaçlı olarak değerlendirilen beyaz naylon kanaviçelerin ömrünün iki yıl olduğunu belirten Ülgen şunları söyledi: "Bu konuda Sarıgöl Ziraat Odası olarak çalışmalarımız var. Sarıgöl üzüm yetiştirmekte olan diğer ilçelerden farklı bir ilçedir. Türkiye'de Sarıgöl gibi üzüm yetiştiren başka bir yer yoktur. Biz ziraat odası olarak, Sığırtmaçlı Mahallesinde üç yıldır bir bağda uygulama başlattık. Bu uygulamamızda üzüm bağlarının üç sırasını sert güneş geçiren plastikle örttük. Bu sistem 10 yıl sürelidir. Sert plastik örtü güneşin yüzde 85'ini geçirmekte. Bizim önermekte olduğumuz koruma amaçlı sistemle üzümlerimiz Kasım ve Aralık sonuna kadar korumalı olacak. Biz bu uygulamamızı İl Tarım Müdürlüğü ve Manisa Bağcılık Araştırma denetimde üç yıldır deniyoruz. Olumlu sonuç aldık. Tarım Bakanlığının da projemize destek vermesini uzmanlarını göndererek gerekli iznin vermesini istiyoruz. Üzüm bağlarının üstlerine kurulması gereken sert plastiklerle koruma sayesinde depolama sorunu ortadan kalkacak. Üzümler adeta soğuk hava depolarındaymış gibi üzüm bağlarında uzun zaman dalında kalacak." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sarıgöl Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title