Haberler

Kış Gecelerinin Geleneksel Eğlencesi: "Aşıklar Gecesi"

Kars yöresinin önemli gelenekleri arasında yer alan aşıklık kültürü, Namık Kemal Kültür Evi'nde düzenlenen ve uzun kış gecelerini ısıtan "Aşıklar Gecesi"yle yaşatılmaya çalışılıyor Belediye Başkanı Karaçanta: "Hemen hemen her akşam Namık Kemal Kültür Evi'mizde misafirimiz var. İş stresiyle buraya gelen hemşehrilerimiz stres de atıyor.

ÇAĞLAR SEFERTAŞ - Kars yöresinin önemli gelenekleri arasında yer alan aşıklık kültürü, Namık Kemal Kültür Evi'nde düzenlenen ve uzun kış gecelerini ısıtan "Aşıklar Gecesi"yle yaşatılmaya çalışılıyor.

Kars Belediye Başkanlığı'nca düzenlenen program kapsamında halk ozanları davetliler için eserlerini seslendirirken, misafirlere tandır ekmeği, çeçil peyniri, sobanın üzerinde kavrulan kestane ve közlenmiş patates ikram ediliyor.

Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşıklık kültürünün kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, geçmişinin çok eskilere dayandığını söyledi.

Belediye olarak bu kültürün yaşatılması için çaba sarf ettiklerini, her akşam gelen misafirler için program düzenlediklerini ifade eden Karaçanta, "Aşıklık kültürüne önem veren bir toplumuz. Eskiden aşıklar, uzun kış gecelerinde insanları bazen şenlendirir bazen de hüzünlendirirmiş" dedi.

Aşıklık kültürünün başkenti Kars'tan çok sayıda aşık yetiştiğini dile getiren Karaçanta, yeni nesillere de bu kültürü aşılamak istediklerine değinerek, şunları kaydetti:

"Hemen hemen her akşam Namık Kemal Kültür Evi'mizde misafirimiz var. İş stresiyle buraya gelen hemşehrilerimiz stres de atıyor. Burada görev alan aşıklarımız birbirinden güzel eserler seslendirerek misafirlerimizin hoş vakit geçirmesini sağlıyor. Özellikle atışma dalında sunulan eserler herkesi güldürüyor ve keyif veriyor. Misafirlerimize sıcak bir ortam sağlıyoruz. Tandır ekmeği, kavrulmuş kestane, közlenmiş patates ve çeçil peynirimizden ikram ediyoruz. Uzun kış günlerini bu şekilde sıcak hale getirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız da bu tarz etkinliklerden çok memnun. Fırsatı olan herkesi aşıklar gecemize bekliyoruz."

"Amacımız kültürü gelecek nesillere  aktarmak"

Halk ozanı Arif Tellioğlu da amaçlarının bu kültürü gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

Aşıklar gecesine katılanların çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu için mutlu olduklarını ifade eden Tellioğlu, "Biz de gençlerimizi görünce çok mutlu oluyoruz. Bizim zamanımızda her şey çok daha farklıydı. İşini bitiren herkes kahvehanede buluşur ve aşık dinlerdi. Biz de kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Bu konuda desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanımız Murtaza Karaçanta'ya teşekkür ediyoruz. Her zaman sanatın ve sanatçının yanında" diye konuştu. - Kars

Kaynak: AA / Yerel

Murtaza Karaçanta Namık Kemal Kars Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title