Haberler

Cevizli Sucuk Orciğe Talep Her Geçen Gün Artıyor

Güncelleme:

Elazığ'da köylerde yapılan ve kış aylarında çerez olarak tüketilen orcik (cevizli sucuk), Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.

Kentte bağ bozumuyla birlikte başlayan orcik yapımı, hava koşullarının uygun olması durumunda ekim ayı sonuna kadar devam ederken, köylüler aldıkları siparişleri yetiştirmek için tatlı bir telaş yaşıyor. Elazığ'da köylerde yapılan ve kış aylarında çerez olarak tüketilen orcik (cevizli sucuk), Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.

MÜTHİŞ BİR ENERJİ DEPOSU

İçerisine giren yağlı tohumlar nedeniyle yüksek oranda protein, E-Vitaminleri ve çok sayıda mineral barındıran Orcik, barındırdığı üzüm şırası ve pekmezi karışımlarıyla besin değerini yükseltiyor. Özellikle enerji gereksinimi fazla olan kişilere (sporcular, gebeler, yoğun işlerde çalışanlar) fazlasıyla öneriliyor.

İNCE ELENİYOR, EMEK İLE İŞLENİYOR

Orcik yapımı için öncelikle bağlardan özenle toplanan farklı aromaya sahip üzümlerin havuzlarda ezilerek suyu çıkarılıyor. Elde edilen üzüm suyu, belirli bir süre kaynatıldıktan sonra yöreye has özel bir toprakla mayalandırılarak süzme ve bir günlük dinlendirme işlemine tabi tutuluyor.

Ertesi gün yeniden kaynatılan şıra, un eklenerek bulamaç kıvamına gelene kadar ısıtılıyor. Elde edilen bulamaca önceden ipe dizilen cevizler batırılıp güneşte kurutuluyor. Bu işlemin 3 kez tekrarlanmasıyla tüketilecek hale getirilen orcik, eşsiz bir tat oluşturuyor.


HEM BİR LEZZET, HEM HEDİYELİK

Yöre halkının vazgeçilmez lezzetlerinden olan orciğin, zaman içerisinde hediyelik ürün olarak farklı illere gönderilmesi ve yapılan tanıtımlar sayesinde Türkiye genelinde tercih edilen bir ürün haline geldiğini ifade edilirken, bu nedenle talebin her geçen gün arttığına işaret ediliyor.

"TALEBİ KARŞILAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ"

Bir orcik üreticisi olan Habib Durak, geleneksel yöntemlerle yapılan orciğin aranan bir ürün haline gelmesi dolayısıyla Türkiye'nin hemen her tarafından sipariş aldıklarını bildirerek, şöyle konuştu:

"Orciğimize olan talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz. Yaptığım orcikleri sipariş üzerine İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'ya gönderiyorum. Yöremizde orcik hem geleneksel hem de imalathanelerde modern yöntemlerle yapılıyor. Biz geleneksel olarak bağ evimizde yapıyoruz. 20-25 gündür orcik, pestil ve bağ şerbeti dediğimiz pekmezi, 3'ünü de yapıyoruz. Sadece bir günde 400-500 kilo orciği il dışına gönderdim."


KIŞLIKLARIYDI, GEÇİM KAYNAĞI OLDU

Köylülerden Safiye Durak ise geçmişte sadece kendi tüketimlerini karışlamak için yaptıkları orciğin son yıllarda artan taleple birlikte geçim kaynağı haline geldiğini söyledi.

Yaklaşık 1,5 ay kadar süren orcik sezonunda özellikle kadınların büyük emek vererek yaptıkları orcik, pestil ve pekmezi satarak aile bütçesine katkı sağladıklarını ifade eden Durak, "Bölgemizdeki üzümlerin aroması çok güzel olduğu için özel sipariş alıyorum. İngiltere'ye bile gönderdim." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Elazığ Sağlık Yaşam Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title