Haberler

Kış Aylarına Güçlü Bağışıklık İle Girin

Güncelleme:

Solunum sistemi enfeksiyonlarına daha çok yakalandığımız sonbahar-kış aylarına güçlü bir bağışıklık sistemi ile girmek bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatmanın en kolay yolu.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emek Bayrak, yazın sona ermesiyle birlikte sonbahar-kış aylarını sağlıklı atlatabilmek için daha çok ihtiyacımız olacak güçlü bir bağışıklık sistemi için harekete geçmenin zamanının geldiğini belirtti. Bayrak, kişileri güçlü bir bağışıklık için stres, sağlıksız beslenme, sigara ve alkol kullanımı ile uyku bozuklukları konusunda uyardı.


Yeşil-kırmızı sebze tüketimi önemli

Bayrak, "Şeker hastalığı, kalp yetmezliği, KOAH, solunum yetersizliği gibi kronik hastalıkları olan hastalar için de bağışıklık sisteminin daima güçlü tutulmaya çalışılması yaşamsal bir sorundur. Özellikle ileri yaş kronik hastalığı olan hastalarda hastalığın gidişatında kötüleşme, hastaneye yatış, acil servise başvurma gibi istenmeyen durumlar çoğunlukla enfeksiyon hastalıkları kaynaklıdır" dedi. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın ilk vazgeçilmezinin sağlıklı beslenme olduğuna işaret eden Uzm. Dr. Bayrak, şunları kaydetti:

"Özellikle C vitamini ve mineral bakımından zengin yeşil yapraklı sebzeler, antioksidan özellikleri baskın kırmızı sebzeler bu dönemde tüketilebilecek başlıca besinlerdir. Proteinden fakir beslenme durumunda da olumsuz şekilde etkilenildiğinden hayvansal gıdalar, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerin dengeli olarak tüketilmesi güçlü bir bağışıklık için çok önemlidir. Yeterince sıvı tüketmek; doğal meyve suları, maden suyu, bitki çayları gibi içecekleri yapay, katkı maddesi ve şeker içeriği yüksek içeceklere tercih etmek gerekir. Çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması özellikle kansızlık sorunu yaşayan, kalp-damar hastalıkları olan ileri yaş hastalar için önemlidir."

Aşılar için en uygun zaman

Bayrak, sigara ve alkol tüketiminin bağışıklık sisteminin en bilinen düşmanları olduğunu belirtirken, "Düzenli uyku tüm vücut sistemlerinin olmazsa olmaz sağlık belirleyicisidir. Aynı şekilde düzenli olarak yapılan egzersiz de güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmada etkilidir" diye konuştu. Uzm. Dr. Emel Bayrak, enfeksiyon hastalıklarından korunmak için veya kronik hastalıkları olan ileri yaş hastalarda mutlaka yapılması gereken aşılar için de doktora başvurulması gereken en uygun zamanın sonbahar olduğunu söyledi.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

KOAH Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title