Haberler

Kırtasiyeciye Ekonomist Tavsiyesi

Güncelleme:

TÜKİD, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş birliği ile düzenlediği 'İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı'nın dördüncü gününde Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye'nin her yanından gelen perakendecilerle buluştu.

Önümüzdeki dönemde dolar üzerinden borçlanmanın pahalı olacağını belirten Alkin perakendecilere TL cinsinden borçlanmaları tavsiyesinde bulunarak, "İlle de döviz cinsinden borçlanacaksanız, dolar cinsinden borçlanmayın" dedi.

Kırtasiye sektörünü bir araya getiren , dünyanın üçüncü büyük ofis malzemeleri ve kırtasiye fuarı ' İstanbul Kırtasiye Ofis 2017'de, Prof. Dr. Kerem Alkin'in katılımıyla, 'Ekonomi' başlıklı söyleşi düzenlendi. Perakendecilerin büyük ilgi gösterdiği söyleşide konuşan Prof. Dr. Kerem Alkin, 'Küresel ekonomideki sorunların yansımaları', ' Türkiye, ekonomisini nasıl yönetiyor?', 'Dünya ekonomi politiğindeki gelişmeler ne tür ipuçları veriyor?', ' Türkiye'nin 2017 ve 2018 büyüme performansını etkileyecek değişkenler neler olacak?' konularında görüşlerini aktardı.

Darbe girişimi büyümeyi etkiledi

Kerem Alkin, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin Cumhuriyet tarihinde tehlikeli bir kırılma noktası olduğunu belirterek, bu hainliğin perde arkasındaki hedeflerinden birinin Türkiye'yi zayıf gösterip dünyadaki algısını düşürmek olduğunu söyledi. Alkin, "Hedef Türkiye'yi dördüncü, beşinci sınıf ülke durumuna düşürmekti. Küresel algımız da bundan etkilendi. Darbe girişiminden dolayı 2016'nın üçüncü çeyreğinde (üç aylık dönem) yüzde 1.84 küçüldük. Reel sektör de bu travmadan etkilendi. Bu durumu toparlamak için büyük mücadele ortaya koyuyoruz. Bu açıdan hepimize görev düşüyor. Darbe girişimi olmasaydı 2016'da yüzde 2.3 olduğunu düşündüğüm Türkiye'nin büyüme oranı, 2.8 ile 3.2 arasında olurdu" dedi.

İhracat odaklı büyümeliyiz

Kerem Alkin, bugüne kadarki büyüme modelinin dünyadan Türkiye'ye kaynak girişiyle gerçekleştiğini hatırlattı. Bu modelin görevini tamamladığını dile getiren Alkin şöyle devam etti: "Şimdi üretim ve ihracat odaklı yeni bir büyüme modeli üzerinde çalışmalarımızı tamamlamalıyız. İhracatçımızın verdiği mücadele takdire şayan. Tüm dünyada çok da parlak olmayan bir dönemde, Türkiye ihracatçısı ihracat yapıyor. Dünya ekonomisindeki küresel ihracat ortalaması yüzde 5 büyüdüğü dönemde Türkiye'de bu ivmeden yararlandı. O dönemde 60 bin ihracatçımızın yıllık ihracatı 162 milyar dolara kadar çıkmıştı. Küresel ticarette büyüme trendi kırılınca bizim ihracatımız da 142 milyar dolara düştü. Yani, 20 milyar dolar kaybımız var. Türkiye'ye daha az döviz girdi. 'Kur yükselir mi düşer mi böyle olunca?' 2017'de Avrupa'da döviz toparlanırsa Türkiye ihracatı 146 milyar doları görebilir. İhracatçılarımızın Türkiye'nin büyümesine katkı sağlamasına ihtiyacımız var. 2017'de ihracatımızın katkısı için daha çok çaba sarf etmeliyiz."

Dolar cinsinden borçlanmayın

Türkiye'nin döviz ve net sermaye girişini tekrar sağlamak ve ihracatı artırmak zorunda olduğunu vurgulayan Kerem Alkin, "İki yıl öncesine göre döviz girişinde kaybımız var. Dünya ticaretinin yüzde 67'si dolar üzerinden yürüyor. Dolar üzerinden borçlanma pahalı olacak önümüzdeki dönemde. TL cinsinden borçlanmaya (sabit faizli) özen gösterin. Bankalar şu anda makul faiz oranıyla gelmiyorlar belki ama o da olacak. Normalleşme sürecine ihtiyacımız var. İlle de döviz cinsinden borçlanacaksanız, dolar cinsinden borçlanmayın."

Pazar çeşitliliğine gitmek şart

"Çocuk tekstilinde ucuz olan ürünler nasıl tehlikeli ise aynı şey kırtasiye ürünlerinde de geçerli" diyen Kerem Alkin sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'nin ürün kalitesindeki becerisini pazarlamaya ihtiyacımız var. İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı gibi fuarlar, kurultaylar, ihracatta ortak strateji geliştirmek ile ilgili çabalar güçlü olmalı. İhracatımızın yüzde 60'tan fazlası Avrupa'ya idi. Tek bir coğrafyada yoğunluk olması tehlikelidir. En ufak bir ekonomik kırılmada biz etkileniriz. 2016'dan itibaren Türkiye'nin pazar çeşitliliğine gitmesi bu açıdan önemlidir."

İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen ve 26 Şubat Pazar günü sona erecek fuara, 18 ülkeden 165 firma ve 216 marka katıldı. İstanbul Kırtasiye Ofis 2017, katılımcılara okul, kırtasiye, kağıt, ofis malzemeleri ve oyuncak sektöründe yeni iş fırsatları yaratıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kerem Alkin İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title