Haberler

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Makine ve Ekipman Alımı...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı sağlamak için belirlenmiş bireysel sulama makine ve ekipman alımları ile yerinde montajının desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı sağlamak için belirlenmiş bireysel sulama makine ve ekipman alımları ile yerinde montajının desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirledi. Tarla içi damla, yağmurlama, mikro yağmurlama sistemi, lineer sistem, center pivot sistem, tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması ve güneş enerjili sulama sistemleri kurulması gibi 7 yatırım alanına yönelik hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç yüzde 50'sine hibe yoluyla verilecek destekler için başvurular bugünden itibaren 60 gün içerisinde yapılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ; tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama makine ve ekipmanlarının üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, iş gücünü azaltmak ve üretim maliyetlerini düşürerek üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi için bireysel sulama makine ve ekipman satın alımlarının desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.

-PROGRAMIN YATIRIM KONULARI VE UYGULAMA İLLERİ-

Program 7 adet yatırım konusunu kapsayacak. Bunlar; tarla içi damla sulama sistemi kurulması,tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması, tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması, lineer sistem yağmurlama sulama makinesi alınması, center pivot sistem yağmurlama sulama makinesi alınması, tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması, güneş enerjili sulama sistemleri kurulması şeklinde olacak. Bu yatırım konuları kapsamında Program tüm illerde uygulanacak.

-YATIRIMLARIN TAMAMLANMA SÜRESİ-

Program kapsamında kabul edilen başvurulara ilişkin olarak yatırımcılar ile il müdürlüğü veya valiliğin yetkilendirdiği ilçe müdürlüğü arasında hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra, mal alımları en fazla 60 gün içerisinde tamamlanacak. Süresi içerisinde yatırımcılar tarafından usulüne uygun olarak alımı ve tarlada montajı gerçekleştirilen bireysel sulama makine ve ekipmanlarının tespit işlemleri, yatırımcının ödeme talebi tarihi itibarıyla il proje yürütme birimince en geç 30 gün içerisinde tutanağa bağlanacak.

-BAŞVURACAK YATIRIMCILARDA ARANAN ÖZELLİKLER VE SORUMLULUKLARI-

Bakanlık tarafından oluşturulan güncel çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olmak şartıyla gerçek ve tüzel kişiler yatırım konularından yararlanmak üzere sadece birisi ve tek bir parsel için başvuru yapabilecek. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler, kuruluş tüzük ve sözleşmelerinde belirtilen çalışma konularına uygun olması şartı ile tüzel kişilik olarak başvurabilecek. Gerçek kişiler ve yukarıda belirtilen şirketler kendilerine ait arazilerde veya en az 3 yıl ve üzeri süreyle kiralama yaparak başvuru yapabilecek. Sulama kooperatifleri ve tarımsal kalkınma kooperatifleri de ana tüzüklerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin yer alması şartıyla, kendilerine ait arazilerde veya kamu arazilerinden en az 10 yıl ve üzeri kiralama yaparak tüzel kişilik olarak başvuru yapabilecek.

-DAHA ÖNCE HİBE DESTEĞİNDEN YARARLANANLAR BAŞVURU YAPAMAYACAK-

Program kapsamında daha önce hibe desteğinden yararlananlar, bu Tebliğ kapsamında aynı yatırım konusunda başvuru yapamayacak. Ancak, farklı parsel için farklı yatırım konusunda başvuru yapabilecek. 2012 yılı dahil son üç yılda arazi toplulaştırma projesi uygulanmış ve Kadastro Müdürlüklerince yeni mülkiyete esas parselasyonu tescil edilmiş alanlardaki parsellere ilişkin başvurular ilk defa yapılacak başvuru gibi değerlendirilecek. 2012 yılından daha önceki yıllarda başlamış, geçici yer teslimi yapılmış ancak tescil çalışmaları devam eden alanlardaki parsellere ilişkin başvurular da ilk defa yapılacak başvuru olarak değerlendirilecek. Başvuru tekliflerinde, yatırımcılar hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50'si oranındaki katkı payını ve toplam tutara ait KDV'nin tamamını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü ve sorumlu olacak. Mal alımlarının başvuru amaçlarına uygun olarak yapılması, uygulamaların bu Tebliğ ve hibe sözleşmesinde belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilip, belgelendirilmesi ve belgelerin muhafazasından yatırımcılar sorumlu olacak. 2014 yılı dahil son beş yıllık dönemde yürürlüğe giren Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliğleri kapsamında modern basınçlı sulama kredilendirme konularından yararlananlar kredilendirmeye konu olan aynı parsel için hibe başvurusu yapamayacak. Yatırımcılar, hibe sözleşmesi akdinden sonra, teklif ve kabul edilen mal alımını hibe sözleşmesi hükümlerine uygun olarak yapacak. Tüzel kişilikler, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen çalışma konuları ile ilgili yatırım konularına başvurabilecek. Bu kuruluşlar, başvuruları ile birlikte, onaylanmış ve Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanmış en son tüzük/yönetmeliklerini vermek zorunda olacak.

-HİBE DESTEĞİ ORANI-

Tebliğ kapsamında kabul edilen başvurularda, hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Hibe başvuru formunda belirtilen hibeye esas mal alım tutarının, başvuru değerlendirme aşamasında tespit edilen referans fiyatlar içinde kalan kısmı, hibe sözleşmesinde hibeye esas mal alım tutarı olarak belirlenecek. Referans fiyatları aşan kısmı ise yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanacak. Hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler için 100 bin TL, tüzel kişiler için 200 bin TL'yi geçemeyecek. Mal alım bedellerinin, bu miktarları aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanacak. Hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarı üst limit niteliğindedir. Hibenin nihai tutarı fiili gerçekleşmeler sonucunda ortaya çıkacak. Başvuru bütçeleri KDV hariç hazırlanacak.

-PROGRAM KAYNAKLARINDAN KARŞILANACAK UYGUN MAL ALIMI GİDERLERİNE İLİŞKİN ŞARTLAR-

Bireysel sulama makine ve ekipman alımı giderleri, aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde hibe desteği kapsamında değerlendirilecek. Yatırımcılar tarafından, bu Tebliğ kapsamında satın alınacak tüm mal alımları tedarikçilerle yapılacak uygulama sözleşmesi kapsamında sağlanacak. Yatırımcılar tarafından bu Tebliğ kapsamında satın alınacak tüm mal alımlarının gerçekleşme bedelleri hibe sözleşmesinde belirtilen tutarı aşamayacak. Yerinde teslim ve montaj giderleri, mal alım bedeli içinde olacak şekilde mal alım faturası düzenlenmesi durumunda, toplam tutara hibe desteği ödemesi yapılacak. Mal alım giderleri ile yerinde teslim ve montaj giderlerinin faturada ayrı kalemler olarak faturalandırılması durumunda sadece mal bedeline hibe desteği ödemesi yapılacak.

Tebliğ ile sulama makine ve ekipman grupları için belirtilen deneme ve kontrollerin yapılması şartıyla hibe desteği ödemesi yapılacak alanlar ise şöyle belirlendi:

"-Gerçek ve tüzel kişilere ait tarla içi yağmurlama, mikro yağmurlama ve damla sulama sistemi kurulması ile güneş enerjili sulama sistemleri kurulması başvuruları kapsamında; güneş paneli, pompa, filtre, kontrol ünitesi, ana ve yan dallara ait borular, bağlantı ekipmanları, vanalar, damlatıcı ve yağmurlama ekipmanları gibi sadece tarla içinde kullanılan malzemelerin başvuruya ait parselde eksiksiz montaj kontrollerinin yapılması ve tespit tutanaklarının düzenlenmesi,

-Gerçek ve tüzel kişilere ait center pivot, lineer sistem, tamburlu sistem yağmurlama sulama makinelerinin yerinde çalıştırılıp, kontrollerinin yapılması, tespit tutanaklarının düzenlenmesi.

-KAMU KURUMLARI TEDARİKÇİ OLAMAYACAK-

Yatırımcılar ve ortakları tarafından sürekli çalıştırılan veya düzenli ya da dönüşümlü olarak işe alınmış kişiler, kamu çalışanları ve kamu kurumları tedarikçi olamayacak. Başvurularda belirtilecek mal alım tutarları piyasa fiyat araştırmalarına dayandırılmalı ve ayrıntılı olarak belirtilmelidir. Hibe sözleşmesine bağlanan mal alım tutarları hibe sözleşmesi süresince artırılmayacak. Başvuru kapsamında satın alınması planlanan mal ile ilgili teknik bilgiler, şartname şeklinde düzenlenerek başvuru ekinde sunulacak. Mal alım tutarının hibe desteği kısmı, kamu kaynakları kullanılarak karşılandığı için gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanması gereken katkı payının finansmanında hiçbir şekilde kamu kaynakları kullanılamayacak.

-PROGRAM KAYNAKLARINDAN KARŞILANMAYACAK MAL ALIM GİDERLERİ-

Hibe desteği verilmeyecek olan giderler şöyle belirlendi:

"-Her türlü borç ödemeleri,

-Faizler,

-Başka bir kaynaktan finanse edilen harcama ve giderler,

-Kur farkı giderleri,

-Makine ve ekipman kira bedelleri,

-Nakliye giderleri,

-Bankacılık giderleri,

-Denetim giderleri,

-KDV ve ÖTV'de dâhil iade alınan veya alınacak tüm vergiler,

-İkinci el/kullanılmış mal alım giderleri,

-Eğitim giderleri,

-Üretim tarihi 2013 yılından önceki makine ve ekipmanların alım giderleri,

-Faturası olmayan ve başvuru tarihinden önce faturalanmış giderler,

-Güncel Uygulama Rehberinde belirtilen ve Yatırımcıların Tedarikçilerden Temin Edeceği Teknik Belgeler içinde yer alan belgelerden eksiği bulunan satınalma giderleri,

-Tarlaya montajı yapılmayan ve eksik teslim edilen bireysel sulama makine ve ekipman giderleri."

-Basınçlı sulama sistemlerine yönelik mal alımları kapsamında, bent gibi su alma yapısı inşası, su kaynağından sulama alanına kadar sadece iletim hattı yapılması, yeni kuyu açılması, enerji nakil hattı, depolama tesisi gibi yapım işleri hibe desteği kapsamı dışında olacak. Hibe başvurularında su kaynağından sulama alanına kadar olan su iletim hattı maliyeti toplam maliyetin yüzde 20'sini aşamayacak, aşması durumunda artan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanacak.

-BAŞVURULAR-

Başvurular, bireysel sulama makine ve ekipman alımlarını gerçekleştirmek amacıyla, güncel Uygulama Rehberinde yer alan başvuru formu ve eklerine uygun olarak hazırlanacak. Tebliğ kapsamında yapılacak olan mal alım başvuruları, bu Tebliğin yayımı tarihinden başlayarak 60 gün içerisinde il müdürlüğü veya valiliğin yetkilendirdiği ilçe müdürlüğüne yatırımcılar tarafından dosya halinde tek nüsha olarak elden teslim edilecek. Yatırımcılara başvuru tarihini içeren güncel uygulama rehberinde formatı ve içeriği yer alan teslim alma belgesi verilecek. Başvuru son gününün, tatil gününe denk gelmesi halinde takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar başvurular kabul edilecek. Başvuru sahibi statüsüne göre teslim alma belgesinde yer alan başvuru belgelerinden herhangi birinin yer almaması halinde başvuru kabul edilmeyecek ve başvuru dosyası iade edilecek.

-HİBENİN NİHAİ TUTARI-

Hibenin azami miktarı hibe sözleşmesinde yazılacak. Hibe sözleşmesinde yer alan azami tutar üst limit niteliğinde olacak. Hibenin nihai tutarı, belirtilen tutar ve oranları aşamayacak.

-MAL ALIM USUL VE ESASLARI-

Yatırımcılar, yatırımın uygulamasında yapacakları her türlü mal alımını başvuruda belirlediği ve teknik şartnameye uygun olarak yapacak. İl proje yürütme birimi onayı olmaksızın hibeye esas bireysel sulama makine ve ekipmanı değiştirilemeyecek. Yatırımcı hibe sözleşmesindeki miktarı aşmaması ve puanlamayı etkilememesi kaydıyla aynı bireysel sulama makine ve ekipmanın bir üst modelini il proje yürütme birimi onayıyla alabilecek. Referans fiyat listesinde bulunmayan veya metraj gerektiren bireysel sulama makine ve ekipmanlar için, fiyat tespitlerini il proje yürütme birimi bir rapora bağlayarak hazırlayacak. Fatura bedelinin referans fiyattan fazla olması durumunda, sadece referans fiyatın yüzde 50'si üzerinden hibe desteği ödenecek. Ancak, bireysel sulama makine ve ekipmanın hibeye esas yatırım tutarı referans fiyatın altında olduğunda malın satın alımında gerçekleşen fiyat üzerinden kesilen fatura bedelinin KDV hariç yüzde 50'sine hibe desteği sağlanacak. Yatırımcı, satın aldığı bireysel sulama makine ve ekipmanına ait ödemeyi yapar, mal teslim tutanağını düzenleterek alıma ait faturayı kestirecek.

-HİBE DESTEĞİ ÖDEME TALEBİ-

Yatırımcılar, mal alımlarına ait fiili gerçekleşmelerden sonra ödeme taleplerini, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak düzenlenmiş fatura ve sulama makine ve ekipmanlarına ait mal teslim tutanağını bir asıl bir kopya olmak üzere il müdürlüğüne iki nüsha halinde; ayrıca, kendilerine ait T.C. kimlik numarası, vergi numaralarını, gerekli olacak diğer bilgileri ve ödenecek meblağı gösteren listeyi de ödeme talepleri ile birlikte mal alım süresini takiben, 10 gün içerisinde, son gününün tatil gününe denk gelmesi halinde takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar il müdürlüğüne teslim edecek. Genel Müdürlük ihtiyaç duyulması halinde gerekli belgeleri isteyecek.

-HİBE DESTEĞİ ÖDEMELERİ-

Ödemeler bütçe serbestliği çerçevesinde yapılacak. Hibe ödemesi; yatırımcı gerçek kişi ise kimlik numarasına, tüzel kişi ise vergi numarasına göre yatırımcı adına Ziraat Bankasındaki hesaba gönderilecek. Hibe ödemeleri, Türk Lirası olarak yapılacak. Ödemeyle birlikte yatırımcılardan vergi dairelerinden alınacak veya il müdürlüğü tarafından internet ortamından çıkartılacak vadesi geçmiş vergi borcu olmadığına dair belge ile sadece tüzel yatırımcıların Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş prim borcu olmadığına dair belgenin ibraz edilmesi gerekli olacak..

-PROGRAMDAN SAĞLANAN MALLARIN MÜLKİYETİ-

Yatırımcı, hibe sözleşmesi kapsamında sağlanmış bireysel sulama makine ve ekipmanlarının mülkiyetini ve amacını yatırımın bitiminden iki yıl sonrasına kadar değiştiremeyecek. Bu amaçla, il müdürlükleri yılda en az bir kere olmak üzere sulama sezonunda yatırımları yerinde kontrol eder ve tutanağa bağlayacak.

-DENETİM-

Tebliğ kapsamında yapılan tüm işlemler Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından denetlenecek. Bu denetimler sırasında yapılan işlemlere ait talep edilen tüm bilgi ve belgeler il proje yürütme birimi elemanlarınca sunulacak. Program kapsamındaki kaynakların usulsüz kullanılması, israfı veya heba edilmesi durumunda ilgililer hakkında gerekli inceleme ve soruşturma Bakanlıkça yapılacak.

-PROGRAMIN UYGULANMASINA İLİŞKİN YAYINLAR-

Tebliğin genel uygulama usul ve esaslarına açıklık getirmek, destek sağlamak amacı ile Genel Müdürlük tarafından Uygulama Rehberi ve genelgeler yayınlanacak. Uygulama Rehberi yıl içinde oluşan ihtiyaçlar çerçevesinde güncellenebilecek. Bu yayınlar uygulamada dikkate alınacak.

Tebliğ ile 1 Haziran 2013 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ yürürlükten kaldırıldı. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title