Haberler

Kırmızı Ette Seçim Oyunu

Güncelleme:

İthal ette gümrük vergisi sıfırlandı! Hükümet bu yolla fiyatları düşüreceğini iddia ederken, üreticiler ithalatın fiyat artışını engelleyemeyeceği görüşünde

Et fiyatları son 1 yıl içinde yüzde 33 arttı. Dana kıymanın kilosu 30 liradan 40 liraya yükseldi. Kuşbaşı etin fiyatı 32 liradan 43 liraya fırladı. Gelişmeler üzerine devlet harekete geçti. Önce yurtdışından hayvan ithal edildi. Hemen ardından devlete ait Et ve Süt Kurumu (ESK), fiyatlarda ortalama yüzde 5 indirime gitti. Devlet dün üçüncü hamlesini yaptı. ESK'nın Avrupa Birliği'nden yapacağı canlı büyükbaş hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı.

GÖZ BOYAMA OPERASYONU

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, Avrupa Birliği (AB) menşeli canlı büyükbaş hayvan ve karkas et ithalatına uygulanmakta olan gümrük vergisi sıfırlandı.
Et ve Süt Kurumu'na ayrılan toplam 19 bin 100 ton karkas eti ithalatı kontenjanının, 5 bin tonuna yüzde 30 gümrük vergisi, kalan 14 bin 100 tonuna da yüzde 43 gümrük vergisi uygulanıyordu.

"TAMAMEN OYUN"

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, atılan bu adımların kısa vadede fiyatları bir miktar düşüreceğini ancak orta vadede hiçbir işe yaramayacağını söyledi. Millet'in sorularını cevaplandıran Atalık, "İthalatı kolaylaştırıcı adımların atılması yerli üreticileri zor duruma düşürecektir. Bunun faturası da yine vatandaşa çıkacaktır. Kısa dönemde et fiyatları 1-2 lira düşse bile Kurban Bayramı'ndan itibaren fiyatlar yeniden tırmanışa geçecektir." dedi.

Hükümetin 2010 yılında da benzer bir hamle yaptığını anlatan Ahmet Atalık, "Fiyatları ithalat yoluyla baskı altına alma çabaları şu ana kadar sonuç vermedi. Bakın rakamlar son derece açık; Türkiye'de 2010-2014 arasında kuşbaşı etin fiyatı yüzde 64 zamlandı. Kıymanın fiyatı yüzde 73 arttı. Bonfilenin kilosu da yüzde 98 zamla rekor kırdı…" diye konuştu.

MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, et fiyatlarındaki artışın büyük oranda maliyet artışından kaynaklandığını söyledi. Sorunun çözümü için tarımsal desteklerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Atalık sözlerini şöyle sürdürdü: "AB bütçesinin yüzde 40'ını tarımsal teşviklere harcıyor. Türkiye'de ise bu oran sadece yüzde 2. Bu tarım politikasıyla hayvancılık gelişmez. Bunu yapamazsanız vatandaşlarınız AB ülkelerinden daha az kazanmasına rağmen onlardan daha pahalıya et yemek zorunda kalır."
Atalık, devletin tarım sektöründe daha güçlü bir şekilde boy göstermesi gerektiğini vurguladı. Bunun için kapsamlı bir eylem planına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ziraat Mühendisleri Odası Et ve Süt Kurumu Avrupa Birliği Alışveriş Politika Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (12)

Duygu:

Kadinlariniz löp löp et yerse kilo alir tabi, bende 1 gram yag yok .Nedenini yazayim : Vetejeryanim

1
4
yanıtYanıtla
yorumsuz:

inekler ot yediği için mi zayıf. . et yiyen adamın kafası çalışır. . koyunların kafası çalışmasın diye et pahalanıyor. . sultanlara koyun lazım gütmeye. .

yanıt0
yanıt0
samsunlunun dayısı (üretici):

SADİ beyefendi saman 1, 5 TL diyorsun yalan yalan yaaalannnn Çorum Alaca''ya git. . . kapı teslimi 55 kuruş. . . . bütün yaylalarda ot 65 kuruş. . . karavana atmanızdan böyle oluyor. . . . haa ben hayvanımın yiyeceğini ekiyorum kardeşim. . . . . yerlere silaj, mazot desteği de alıyorum. . . hibeli kredide aldım. . . bir buzağı doğdu mu 250TL beyim sen daha ne istiyorsun . . . mazot geçen yıl 4, 65 idi şimdi 3, 65 . . . eeee . . nee! hadi beeee!!!

0
3
yanıtYanıtla
ş.canan:

Son 10 yıldır, güzel ülkemde çiftçilik, hayvancılık, üretim bilerek, isteyerek, planlı olarak; yok edilmek üzere alınan tüm önlemler, eti, sütü, hatta samanı bile ithal etmek için yapılıyor. Böyle bir hainliği ülkesini, milletini devletini seven bir insanın yapması mümkün değil. Ülkesini, üretmeyen, her şeyi dışardan satın alan bir duruma getirmek ancak düşmanın yapacağı bir hainliktir. Hala bunu anlamayıp, hainleri savunan ahmakları da doğrusu anlamak mümkün değil. .

3
0
yanıtYanıtla
ş.canan:

Ne oyunundan, ne seçiminden bahsediyorsunuz Allah aşkına. seçim bahane, bayram bahane. Bir tek gerçek var. Canım ülkem üretmesin, kazanmasın, fakirleşsin, muhtaç duruma düşsün diye; tüm kaynaklarımız, bütün üretimimiz 10 yıldır planlı olarak baltalanıyor. . mazot benzine yaklaştı. samanı, tohumu, üstelik sağlıksız hibrit tohumu bile ithal ettiriyorlar. Ülkem fakirleşiyor. İçerden, dışardan içini oyuyorlar. Bu yapılanları, dost yapmaz. ülkesini seven adam yapmaz. Hala mı görmezsiniz. . .

2
0
yanıtYanıtla
ş.canan:

Millet et yerse, kafası çalışır. Makarna yiyecek ki, koyun gibi gütsünler. . Zenginler canının istediğini alıyor, canının istediğini yiyor nasılsa, onlar çoban siz koyun olduktan sonra, ne yediğinizin ne önemi var. . Kafası zehir gibi çalışan, saraylar yaptıran, yandaşlarına hazineler bahşeden adam, ey fakir fukaram, ey emeklim, işçim; söyle sizin zenginleşmeniz için; ne yaptı. Makarna ile kömür öyle mi, sadaka ya muhtaç bıraktı.

0
0
yanıtYanıtla
Samsunlu:

fırsatçılar, karaborsacılar geberin. . . ben yıllarca hayvancılık yaptım . . . . üreticiler yalan söylüyor. . mazot diyorlar. . . tam 1 tl düştü(3, 60). . bir sürü destek var. . . danaya, krediye, silaja, kilo başına kesime(yolsuzluk yaptınız vaz geçildi) Türk Dili uzman öğretmenim, hafta sonu saati 9 TL ye derse giriyorum. . . hainler, , , biz et yemeyeceğiz mi. . . beter olun. . . 40 TL et mi olur . . . . mal yok mal yok . . . heee. . . canlı ithal doğru. . . beter olun. . . .

0
0
yanıtYanıtla
samsunlu:

mazot 1. 25 dolar. . . et ne kadar 12, 5 dolar. . . sen Türkiye tarihinde böyle şey gördün mü! (rumuz emekli Özal filan diyorsun. . . ) karteller oynuyor. . . köylünün de beş malı var. . . ahırı kapatıyor. . . mal yok yooook . . . . 50''ye satacakmış. . . ulan kim yiyecek kitapsız. . . . artık hastaneler bile kısıtlıyor. . şu millet 3 ay kasaba uğramasın hepsi ciyak ciyak öterler. . . geberin inşallah. . . tefeciler. . hemen zengin olacaksınız. . . haramzadeler. . . .

0
0
yanıtYanıtla
samsunlu:

Felik kutlarım seni. kesmeyin kurban. . . namaz kılmıyoruz oluyor da kurban kesmeyince mi Müslüman olmayacağız. . . zaten karaborsa kurban harama giriyor. . . sorun diyanete. . . çok istiyorsanız Kızılay veya İHH''ya yurt dışı gönderin 460TL. sapasağlam. . geri dönüyor. . kesim çekimini gönderiyor. . .

0
0
yanıtYanıtla
ş.canan:

Ülkesini seven adam; köylüsünü kalkındırır, üretimi arttırır, çiftçisine tarıma destek verir. Hayvancılığı teşvik eder. Üretimi destekler. İç ihtiyacımızı karşıladıktan sonra, fazlasını dışarıya satmamız için ihracatı kolaylaştırır. Üretimi dışarıya satarsak zenginleşiriz. kalkınırız. hem üretenler, hem ülkemiz kalkınır. Son 10 yıldır, tam tersi yapılıyor. Allahın samanına, tohumuna, etine, ayakkabıya kadar dışardan ithal ediliyor. Bu hainliği ancak düşman yapar.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title