Haberler

Kırkpınar Lezzeti: Kömür Ateşinde Kuzu Çevirme

Kırkpınar Güreşleri dönemine yakın zamanda, Er Meydanı'nın da bulunduğu Sarayiçi'ne kurulan çevirmeler, kokusuyla lezzete davet ediyor Edirneliler en az Kırkpınar'ı beklediği kadar, kömür közündeki tarihi lezzet kuzu çevirmeleri de aylarca hasretle bekliyor

SALİH BARAN - Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne yakın zamanda Er Meydanı'nın da bulunduğu Sarayiçi'ne kurulan çevirmeler, kokusuyla lezzete davet ediyor.

Tarihi Sarayiçi Er Meydanı'na 50 metre uzaklıktaki çayırlara kurulan masaları dolduran kömür ateşindeki tarihi lezzet, kuzu çevirme geleneğini, Edirneliler en az Kırkpınar' beklediği kadar hasretle bekliyor. Yalnızca Edirneli değil komşu ülke Yunanistan ve Bulgaristan ile Türkiye'nin çeşitli yerlerinden özellikle kuzu çevirme yemek için Sarayiçi'ne koşanların sayısı hiç de yabana atılacak gibi değil.

Öğle saatlerinde hazırlıklarına başlayan çevirmeciler, ikindinin ardından meşe kömürünü köz olması için yakmaya başlıyor. Kor kıvama geldikten sonra ateşin üstündeki aparata dizilen körpe kuzular, ateşin üzerinden yavaş yavaş nar gibi kızarmaya başlamasının ardından servis ediliyor.

-Kuzu çevirme geleneği Kırkpınar kadar eski

Tescilli markası "Çevirmeci Sakız Recai" ile 20 yılın üzerinde kuzu çevirmeciliği yapan Recai Jalil, AA muhabirine, Sarayiçi'nde kuzu çevirmenin neredeyse Kırkpınar kadar eski olduğu söyledi.

Adalı Halil ve Koca Yusuf gibi nam yapmış pehlivanların kuzu çevirme yemeden güreşmediklerinin dilden dile söylenerek bugün dahi anlatıldığını aktaran Jalil, kuzu çevirmenin Kırkpınar kültürünün bir parçası olduğunu belirtti.

Er Meydanı'nın da bulunduğu Sarayiçi'nde yılardır kuzu çevirme geleneği yaşatılırken, doyumsuz bir lezzet de müşterilerine sunduklarını anlatan Jalil, çevirme geleneğinin geçmişle kıyas edilmeyecek kadar azaldığını, eskilerden bir tek kendisinin kaldığını söyledi.

-"Kömür ateşinde, kuzular gibi biz de pişiyoruz"

Jalil, kuzu çevirmenin bir Balkan geleneği de olduğunu vurgulayarak, çevirme işinin icra edilmesi zor bir iş olduğunu anlattı.

Trakya'nın hastalıktan ari, iyi beslenmiş kuzularını seçtiğini ifade eden Jalil, "Çevirmeyi 5 ayını doldurmamış kuzulardan yaparız. Önce ateş evresi, ateşler yanar, kuzular 4 saat süresince çevrilir. Çevrilir diyoruz ya, bir de çevirene sor. Sıcak adamı yakıp geçiyor. Fakat biz bu geleneği yaşatmaya kararlıyız. 4 saat sonra besmeleyle indirdiğimiz kuzuyu cam bölmeye koyarız orada da buharla demlenir. Sonra müşteri ne kadar isterse. Sabaha kadar açık olduğumuz günler oluyor. Kırkpınar günleri belki de hiç kapatmayız tezgahı..."

Jalil isteyene kilo isteye gram olarak servis ettikleri kuzu çevirmenin 70 lira olduğunu kaydetti. - Edirne

Kaynak: AA / Güncel

Bulgaristan Yunanistan Kırkpınar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title