Haberler

Kırkpınar'ın Hamam Kültürü Yıllara Yenik Düştü

Güncelleme:

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri sonrasında, pehlivanların hamamda yıkanarak, yağlarından arınması geleneği yok oldu.

Geçmişi geleceğe taşıyan en uzun süreli spor organizasyonlarından sayılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni oluşturan kültür ögelerinden bir kısmı zamana yenik düştü.

Sarayiçi Er Meydanı'nda zafer kazanan başpehlivanların, teri soğumadan şehir hamamına gitmesi kültürü artık uygulanmıyor. Son yıllarda başpehlivanlar, er meydanında duş alarak otellerinde dinlenmeyi tercih ediyor.

Pehlivanlar daha çok tartıdan önce kilo vermek amacıyla hamamı tercih ediyor.

Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ender Bilar, Kırkpınar'ın modernleşme çalışmaları sürdürülürken geleneklerinin de unutturmaması gerektiğini söyledi.

Sarayiçi'ndeki er meydanında duşların bulunmasının, hamam kültürünün unutulmasında etken olabileceğini ancak başpehlivanların da buna sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Bilar, şöyle konuştu:

"Kırkpınar bittikten sonra başpehlivan seçilen pehlivan, altın kemerini boynunda taktıktan sonra rakipleriyle kortej eşliğinde kent merkezine gelir buradaki hamamda temizlenirdi. Bu arada da kendisini bekleyen güreşseverleri selamlardı. Şu anda, belediyenin Sarayiçi alanına yapmış olduğu tesislerin içinde duş alma imkanı mevcut. Duş imkanı sonrasında başpehlivanların hamam kültüründen vazgeçtiğini görüyoruz. Bu kültürleri bir kenara atarsak biz Kırkpınar'ı kültürel miras listesinde tutamayız. Bir kırmızı dipli mumu, davul zurnayı bir kenara bırakamayız."

Bilar, Kırkpınar Yağlı güreşlerinin kültürel etkinlikleriyle var olduğunu, çok sayıda kültür ögesinin Kırkpınar'ın bütününü oluşturduğunu vurguladı.

"Kilodan kurtulmak için hamama geliyor"

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanlarının geleneksel olarak gittiği tarihi Mezitbey hamamının işletmecisi Mustafa Kayabaşı da başpehlivanların altın kemer seremonisinin ardından hamama gelme geleneğinin yıllar geçtikçe unutulduğunu söyledi.

Recep Gürbüz, Ahmet Taşçı, Ali Gürbüz gibi başpehlivanları hamamında ağırladığını belirten Kayabaşı, maddi açıdan beklentilerinin olmadığını, kültürü yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

Kırkpınar haftası boyunca, küçük boylarda güreşen pek çok pehlivanın kilo vermek amacıyla hamama geldiğini ifade eden Kayabaşı, "Özellikle küçük boyda güreşen pehlivanların çoğu tartıya çıkmadan önce geliyorlar. Kilo vermek için saunayı kullanıyorlar" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Edirne Belediyesi Mustafa Kayabaşı Kırkpınar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title