Haberler

Kırklareli'ndeki Küçükbaş Hayvan Ölümleri

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Çetinkaya: "Aşılama çalışmalarıyla, hastalığın Edirne ve Tekirdağ'a geçmesini engelledik" "Hayvan ölümlerinde ciddi azalma oldu"

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ülkü Çetinkaya, "mavi dil hastalığı"na karşı yaptıkları aşılama çalışmalarıyla, hastalığın Edirne ve Tekirdağ'a yayılmasını engellediklerini söyledi.

Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığın görülmeye başlamasıyla tüm tedbirleri aldıklarını belirtti.

Hastalığın ilk olarak Demirköy ilçesinde, daha sonra ise Kırklareli merkez ve Kofçaz ilçesinde görüldüğünü anımsatan Çetinkaya, şöyle konuştu:

"Hastalığın görülmesinden itibaren gece gündüz demeden çalışarak gerekli tedbirleri aldık. Aşılama çalışmalarıyla hastalığın Edirne ve Tekirdağ'a geçmesini engelledik. Bugün itibariyle 327 bin küçükbaş hayvan mavi dil hastalığına karşı aşılandı. Hedefimiz 330 bin hayvanı aşılamak. Aşılama çalışmalarımızın yüzde 97'sini tamamlamış durumdayız. Hastalık daha çok Bulgaristan'a sınır olan köylerimizde görüldü. Hastalık sinekler yoluyla bulaşıyor."

Çetinkaya, besicileri, hayvanlarını meralarda otlatmamaları ve toplu sulama göletlerine yaklaştırmamaları konusunda uyardı.

"Ölümler azaldı"

Çetinkaya, aşılama çalışmalarıyla hastalığın önüne geçildiğini vurguladı. Yaklaşık 15 gün içerisinde hastalıktan tamamen arınmayı hedeflediklerini dile getiren Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Hastalığa bağlı olarak bölgede yaklaşık 500 küçükbaş hayvan öldü. Son iki gündür bölgemizde hayvan ölümü yaşanmıyor. Hastalığı kontrol altına almış durumdayız. Besicilerimizin de panik yapmasına gerek yok. Bu doğal bir olay. İstenmeyen olaylar yaşandı ancak elimizden gelen tüm gayreti gösterdik. Önemli olan hastalığın bundan sonra yayılmaması."

Çetinkaya, hastalığa bağlı olarak bazı bölgelerin karantina altına alındığını anımsatarak, karantinanın hayvan ölümünden 40 gün sonra kalkacağını sözlerine ekledi. - Kırklareli

Kaynak: AA / Yerel

Kırklareli Çetinkaya Tekirdağ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title