Haberler

Kırım Tatarları Sürgününün 71. Yılı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Kırım Tatarlarının refah ve güvenlik içinde anavatanlarında yaşamalarını temin etmeye yönelik mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini bildirdi.

Erdoğan, Kırım Tatar Tu¨rklerinin anavatanları Kırım'dan su¨rgu¨n edilmelerinin 71. yıl do¨nu¨mu¨ dolayısıyla yayımladığı mesajda, 71 yıl o¨nce bugu¨n anavatanlarından kopartılmıs¸ Kırım Tatar Tu¨rklerinin, baskı ve s¸iddet kullanılarak su¨rgu¨ne go¨nderildiğini hatırlattı.

Mesajında, sürgünde, en zor s¸artlar altında hayatta kalma mu¨cadelesi veren Kırım Tatarlarının yarısının hayatlarını kaybederek bu¨yu¨k bir kıyıma ugˆradıklarını vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"18 Mayıs 1944 gu¨nu¨ ve sonrasında yas¸ananlar, tarihe utanc¸ verici, kara bir leke olarak gec¸mis¸tir. Bu gayri insani su¨rgu¨nu¨n yol ac¸tıgˆı zulmu¨ ve acıyı, akıl ve vicdan sahibi hic¸ kimse asla unutmayacaktır. Bu matem gu¨nu¨nu¨n 71. sene-i devriyesinde su¨rgu¨nde s¸ehit olan, vatan hasretiyle go¨zlerini yuman tu¨m Kırım Tatarı kardes¸lerimi rahmetle yad ediyorum. Onların aziz hatıralarına sahip c¸ıkmak, Kırım Tatar Tu¨rklerine yo¨nelik insanlık vazifemiz ve go¨nu¨l borcumuzdur."

Erdoğan, Kırım Tatarlarının son yıllarda anavatanlarına do¨nu¨s¸ umudu ve sevincini yas¸amaktayken, su¨rgu¨nden tam 70 yıl sonra, gec¸mis¸ travmaları hatırlatan yeni bir do¨neme girdiklerine dikkati çekerek, "Kırım, 2014 yılında, uluslararası hukuk hic¸e sayılarak ilhak edilmis¸, bo¨lgede hak ihlalleri yeniden bas¸lamıs¸tır. Bu, kabul edilemez bir durumdur" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tu¨rkiye'nin, Kırım Tatarlarının refah ve gu¨venlik ic¸inde anavatanlarında yas¸amalarını temin etmeye yo¨nelik mu¨cadelesini kararlılıkla su¨rdu¨receğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Ayrımcılıgˆa ve haksızlıklara ugˆramalarına ragˆmen, onur ve vakarla demokratik yo¨ntemleri kullanarak haklarını savunmaya devam eden Kırım Tatarlarını yu¨rekten selamlıyorum. Bugu¨ne kadar oldugˆu gibi bundan sonra da Tu¨rkiye, Kırım Tatar kardes¸lerinin yanında olmaya devam edecektir. Bu du¨s¸u¨ncelerle s¸ehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, aziz hatıraları o¨nu¨nde hu¨rmetle egˆiliyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Tatar Kırım Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

tatar tatar..atar:

iyi olmuş onu osmanlıya karşı rusların ordusuna gönüllü asker olarak katılırken düşüneceklerdi. türkiyeye sonradan gelen tüm sonradan gelmeler anavatanımız dedikleri topraklardan çok daha iyi şartlarda yaşamalarına karşın anavatanlarında onlara o zülmü yapanları anadolu insanına tercih ederler. hainlerin köküne kibrit suyu

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title