Haberler

Kırım Tatar Türklerinin Sürgününün 70.yılı Anma Mitingi

Kırım Tatar Türklerinin sürgün edilmesinin 70.yılı dolayısıyla Tandoğan'da bir miting yapıldı.

Kırım Tatar Türklerinin sürgün edilmesinin 70.yılı dolayısıyla Tandoğan'da bir miting yapıldı.

Kırım Tatar Türklerinin vatanlarından sürgün edilmelerinin 70. yılı nedeniyle Tandoğan Meydanında miting düzenlendi. Farklı il ve ilçelerden Kırım Türklerinin bir araya geldiği mitingde konuşan Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatar Türkleri, Türk dünyasının ve İslam aleminin bölünmez bir parçasıdır. Uzunca yıllar İslam alemine çok büyük hizmetleri olmuştur. Özellikle 300 yıl boyunca İslam bayrağını dalgalandıran kırım hanı, müttefiki Osmanlı devleti ile birlikte uzun yıllar mücadele vermiştir" diye konuştu.

Kalkay, Kırım Türklerinin tarihten günümüze yaşadıkları acıları ifade ederek şöyle devam etti:

"Kırım da hayat Rusların lehine devam etmekte, Rusların hemegonyası devam etmekte. Ruslar her zamanki gibi 3 defa çarlık Rusya'sından, Sovyet Rusya'sından sonra Putin imparatorluğu tarafından işgal altına alınmıştır. 'Dün Stalin bugün Putin' Ruslar işgali devam ettirirken bir tarafa yüzyıllardır baskı yaptıkları, yok etmeye çalıştıkları Kırım Tatarlarının, dünyanın ilgisini çekmesinden dolayı yanlarına çekmeleri için çeşitli vaatlerde bulunmuşlar. Kırım parlamentosunun yüzde 20'sini Kırım Tatarlarına ayrılacağını, Kırım'da Kırım Tatarcanın resmi dil olacağını, sürgündeki Kırım Tatarlarının Kırım'a tekrar gönderileceğini, Kırım Tatarlarının ellerinden alınan haklarını verileceğine dair çeşitli vaatleri sıralamışlardır. Ancak yüzyıllardan beri Rusya ile ilgili tecrübeye sahip olan Kırım Tatarları Rusya'nın bu vaatlerine hiçbir zaman inanmamışlardır. Rusya bu işgalini meşrulaştırmak için yapmış olduğu bu işgali, Ukrayna'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne saldıran onu parçalayıp, yok etmeyi amaçlayan uluslararası hukuku ayaklar altına alan Kırım'ın asıl sahibi Kırım Tatarlarının haklarını hiçe sayan bu anlayışla bir referandum gerçekleştirmişlerdir. Kırım Tatarları Ukrayna'nın yanında olduklarını, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden, egemenliğinden vazgeçmeyeceklerini ilan ederek bu referanduma karşı çıkmışlardır."

Miting de, 'İşgalci Rusya Kırım'dan defol, Millet, Vatan, Kırım, Kırımoğlu Mustafa millet senin yanında" sloganları atıldı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Ukrayna Tatar Kırım Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title