Haberler

Kırım Tatar Milli Meclisinin Yasaklanması

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, Rus mahkemesinin Kırım Tatar Milli Meclisini aşırıcı örgüt kapsamına alarak faaliyetlerini yasaklama kararı almasına ilişkin "Kırım Tatarlarının yegane meşru temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin işgale karşı onurlu ve şerefli duruşu nedeniyle yapılan bu yasaklama, hukuken ve siyaseten yok hükmündedir.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, Rus mahkemesinin Kırım Tatar Milli Meclisini aşırıcı örgüt kapsamına alarak faaliyetlerini yasaklama kararı almasına ilişkin "Kırım Tatarlarının yegane meşru temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin işgale karşı onurlu ve şerefli duruşu nedeniyle yapılan bu yasaklama, hukuken ve siyaseten yok hükmündedir." dedi.

Kalkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kırım'ı işgalinden sonra, vatanlarında tutunmaya çalışan Kırım Tatarlarını sindirmeye ve iradelerini teslim almaya yönelik işgalci uygulamalara her gün bir yenisinin eklendiğini söyledi.

Rus mahkemesinin Kırım Tatar Milli Meclisinin faaliyetlerini yasaklama kararı almasını kınadıklarını belirten Kalkay, "Kırım Tatarlarının yegane meşru temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin işgale karşı onurlu ve şerefli duruşu nedeniyle yapılan bu yasaklama, hukuken ve siyaseten yok hükmündedir. Binlerce Kırım Tatar temsilcisine suçlu muamelesi yapan Rusya, her türlü hukuksuzluğunu dünyaya göstermiştir." diye konuştu.

Kalkay, Kırım Tatar Milli Meclisinin kurulduğu günden bu yana tamamen demokratik usullerle yapılan seçimler çerçevesinde, Kırım Tatarlarının hür iradesini temsil ettiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Kırım Tatar Milli Meclisine yapılanlar, Kırım Tatar halkının varlığına tahammülsüzlüğün bir göstergesidir. Kırım'ın asli ve yerli unsurları olan Kırım Tatarları,18 Mayıs 1944 tarihinde Sovyet Rusyası'nın uyguladığı büyük sürgünle vatanlarından koparılmaya çalışılmıştır. 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü'nün 72'nci yılına yaklaştığımız bu günlerde, işgalcilerin sözde mahkemesinin Kırım Tatar Milli Meclisinin yasaklaması, Putin Rusyası'nın Kırım Tatarlarını yok etme planının bir parçası olarak görülmektedir. Yasaklama kararı, Kırım Tatar Milli Meclisinin faaliyetlerini engelleyemeyeceği gibi Kırım Tatarlarının vatanlarından vazgeçmesini de hiçbir zaman sağlayamayacaktır."

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Tatar Kırım Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title