Haberler

Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı"

Eskişehir'de düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.

Eskişehir'de düzenlenen "Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı"nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Eskişehir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Spor Kulübü Derneği tarafından Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştayın son oturumuna Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Eskişehir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Spor Kulübü Derneği Başkanı Evren Olcay ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt katıldı.

Oturumun ardından Evren Olcay, sonuç bildirgesini okudu.

Yapılan çalıştayın Kırım Tatarları'nın milli sorunlarının tartışılması için bir başlangıç olarak kabul edildiğini söyleyen Olcay, daha sonra sonuç bildirgesinde yer alan maddeleri şöyle sıraladı:

Kırım Tatarları'nın milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve aktivistleri Kırım'dan uzak tutacak tüm kısıtlama, karar ve uygulamalara derhal son verilmelidir.

Kurultay ve Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatarları'nın tek ve yegane temsil organı olup bunun dışında hiçbir oluşum kabul edilemez.

Kırım'da insan hakları ve uluslararası hukuka aykırı uygulamalar ile basın, yayın ve haberleşme hürriyetinin önündeki engellemeler kaldırılmalıdır.

Rusya işgali ile birlikte Kırım Tatarları'nın vatan Kırım'da yaşama, ibadet ve eğitim hürriyetlerini kısıtlayan tehdit, darp, insan kaçırma ve cinayetlere son verilmelidir.

Türkiye ve Rusya arasında bu yıl sonunda yapılacak olan "Üst Düzey İşbirliği Konseyi"nde ve Türkiye ile Rusya arasında yapılacak olan tüm toplantılarda Kırım Tatarları'nın yaşadığı sorunlar gündeme getirilmelidir.

Kırım'ın işgaline karşı uygulanan kısıtlamaların bazı Türk şirketleri tarafından çeşitli yollarla delindiği görülmektedir. Bunu engelleyici tedbirler için resmi girişimlerde bulunulmalıdır.

Her yıl yapılan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde tüm dünyada, Kırım'da insan hakları ihlal edilen Kırım Tatarları'nın korunması için Kırım Tatar Milli Meclisinin karar alması beklenmektedir.

Kırım'daki Kırım Tatar varlığı her zamankinden daha ciddi tehdit altındadır. Türkiye ve Türkiye dışındaki Kırım Tatarları'nın işbirliğini geliştirici somut çalışmaları başlatmaları gereklidir.

Kırım'ın işgalini kabul eden kuruluşlarla ve işgalcilerle işbirliği yapan kişi ve kuruluşlar kınanmaktadır. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Rusya Federasyonu Eskişehir Türkiye Tatar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title