Haberler

Kırım'daki Referandum

Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu: "Kırım Tatarlarının yüzde 99'u referandumu boykot etti"

Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının yüzde 99'unun referandumu boykot ettiğini belirtti.

Kırımoğlu, basına yaptığı açıklamada, Kırım Tatarlarının yüzde 99'unun referandumu boykot ettiğini ve oylamaya katılmadığını kaydederek Kırım Tatar Milli Meclisi'nin bu referandumu boykot etme çağrısına Kırım Tatarlarının büyük ölçüde uyduğunu ve referandumda oy kullanmadığını ifade etti.

Kırım Tatarlarının yoğun yaşadığı Bahçesaray, Belogorsk gibi ilçelerde boykot nedeniyle oy kullanma oranının resmi açıklamalarda gösterilen rakamların çok altında olduğunu kaydeden Kırımoğlu ancak Kırım yönetiminin kendileri için lazım olan her türlü rakamı açıklayabileceğini belirtti.

Kırımoğlu, Kırım genelinde, özellikle Kırım Tatarlarının yoğun yaşadığı yerlerde oy kullanma oranının yüzde 70'lerin üstünde olduğuna ilişkin açıklamaları, "komik" diye niteleyerek, yarın için ne olacağını şimdiden söylemenin zor olduğunu ve gerginliğin sürdüğünü kaydetti.

-Kırım Tatar Milli Meclisi Dış İ İdaresi Başkanı Hamzin-

Kırım Tatar Milli Meclisi Dış İ İdaresi Başkanı Ali Hamzin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, referandumun ne Ukrayna ve Kırım Özerk Cumhuriyeti yasalarına ne de uluslararası normlara uygun olduğunu kaydederek referandumun meşru olmadığını ve bundan dolayı Kırım Tatarlarının boykot ettiğini söyledi.

Kırım Tatar Milli Meclisi'nin referandumu yasa dışı ve gayrimeşru ilan eden Ukrayna hükümetini desteklediğini bu nedenle boykot kararını açıkça ilan ettiklerini hatırlatan Hamzin, tüm dünyanın referanduma karşı olduğuna dikkati çekti.

Hamzin, Budapeşte Memorandumu çerçevesinde ABD ve İngiltere'nin yanı sıra Rusya'nın da nükleer silahlarını teslim eden Ukrayna'nın ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin garantörleri arasında yer aldığını hatırlatarak artık uluslararası toplumun İran veya başka bir ülkenin Ukrayna'nın durumuna düşmemek için nükleer silahlarını teslim etme meselesine yanaşmayı bile kabul etmeyebileceğini ve hatta bazı ülkelerin nükleer silahları edinmeye gayret gösterebileceğini, bunun sonucunda dünyadaki dengelerin bozulacağını iddia etti. Kırım yönetiminin referandum sonuçlarıyla ilgili kendileri için lazım olan her türlü rakamı açıklayabileceğini kaydeden Hamzin, asıl "meselenin referandumun ne gibi sonuçlar doğuracağı" olduğunu aktardı.

Kırım'daki sorunun çözümüne ilişkin neler yapılabileceğine ilişkin, Hamzin, ilk olarak Rusya yönetiminden Rus askerlerinin Kırım'dan geri çekilmesinin talep edilmesi gerektiğini kaydetti. Kırım'daki tüm partiler ve kesimlerin yer alacağı geniş katılımlı bir yuvarlak masa toplantısı yapılması gerektiğini bildiren Hamzin, toplantının, Budapeşte Memorandumu garantörleri ülkeleri, AB ve Türkiye'nin de himayesinde olması gerektiğine vurgu yaptı.

Hamzin,  toplantıda Kırım'ın yerli halkı Kırım Tatarlarının menfaatlerinin de dikkate alınması gerektiğini sözlerine ekledi. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Cemil Bahçesaray Ukrayna Tatar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title