Haberler

Kırıkkale'den Kısa Kısa

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, solucan gübresi üretim tesisinde incelemelerde bulundu.

İhsan Yılmaz'ın Aşağı Mahmutlar Mahallesi'ndeki solucan gübresi üretim tesisini gezen Kırbaş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırıkkale'de toprakların organik madde içeriklerinin yüzde 1'in altında olduğunu, bu nedenle böyle bir tesisin üretime katkı sağlayacağını ifade etti.

Kırbaş, hayvan gübrelerinin özellikle organik maddece zengin olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Gübreler üretimde verimlilik artışı sağlayacak. Yapılan araştırmalarda Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır 'kırmızı Kaliforniya solucanları' kullanılarak toprağa organik madde sağlanıyor. Ülkemiz toprakları çok parçalı yapıda. Sulama sorunu var. Organik maddece yetersiz. Bu gübrenin özellikle seralar başta olmak üzere tarımın her alanında kullanılabilecek. Toprağın geçirgenliğini arttırarak hava ve su alımını kolaylaştıracak."

Üretici İhsan Yılmaz da tesiste 6 milyon kırmızı Kaliforniya solucanlarıyla deneme üretimine başladıklarını kaydetti.

-Çelebi'de suni tohumlama çalışmaları

Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, hayvan ırkının ıslahında mevcut şartlarda en geçerli yöntemin suni tohumlama olduğunu bildirdi.

Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Kırıkkale'de 67 bin büyükbaş hayvan mevcudu olduğunu bunların yüzde 25'lik kısmının kültür ırkı sığırlardan oluştuğunu belirtti.

Kırıkkale'de suni tohumlama hizmetlerinin hem il müdürlüğünde hem de serbest veteriner kliniklerince yapıldığını vurgulayan Kırbaş, şunları kaydetti:

"İlimizin kültür ırkı hayvan varlığı oranını arttırmak için çalışmalar yürütmekteyiz. Bu kapsamda serbest veteriner kliniğin bulunmadığı ve hizmetin yeterince gitmediği Delice, Sulakyurt ve Çelebi ilçelerimizde ilçe müdürlüğümüz teknik elemanlarınca suni tohumlama hizmeti yapıyoruz. Kırıkkale'de hayvancılığın iki önemli sorunu var. Yem bitkileri ekiminin, mera alanlarının yetersiz ve verimsiz olması ile yetiştiricilikte kullanılan hayvanların da verimsiz, yerli ve melez hayvanların varlığı."

Kaynak: AA / Yerel

Recep Kırbaş Kaliforniya Mahmutlar Kırıkkale Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title