Haberler

Kırıkkale'de "Su Samurları" Fotokapanlarla Görüntülendi

Kırıkkale'de, yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alana yerleştirilen fotokapanlarla su samuru gibi nesli tehlike altında olan hayvanların görüntülenmesi, bilim insanlarını sevindirdi.

ZEKERİYA KARADAVUT - Kırıkkale'de, yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alana yerleştirilen fotokapanlarla su samuru gibi nesli tehlike altında olan hayvanların görüntülenmesi, bilim insanlarını sevindirdi.

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 15 Aralık'ta büyük memelilerin tespiti ve popülasyonlarının belirlenmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını söyledi.

Kentteki ormanlık alanlara 15 fotokapan yerleştirildiğini belirten Albayrak, şunları söyledi:

"Nesli tehlike altında olan su samuru ile kurt, tilki, çakal, porsuk, sansar, ayı ve domuz gibi hayvanları ilk 6 aylık çalışmamızda yakaladık. Su samurunun olması bizleri çok sevindirdi. Su samuru, sulak alanlarda yaşayan bir aktördür. Bulunduğu suyun kalitesi anlamında gösterge türlerdir. Bu hayvanın yaşadığı yerlerde sular hala çok kirlenmemiş demektir. Balıkların yaşadıklarına ve diğer su ürünlerinin yaşadığına işaret eder. Onun için hem Kızılırmak hem de Delice Çayı bu bakımdan su samurlarını barındıran çevre değerleri itibarıyla önemli yerlerden birisidir."

Su samuru ilk kez görüntülendi

Albayrak, bölgede varlığı bilinen ancak bugüne kadar tespit edilemeyen su samurunun yörede ilk kez görüntülendiğini anlattı.

Başlıca besini balık olan su samurunun karada kuş ve fare ile de beslenebildiğini ifade eden Albayrak, "Samur kürk, bu hayvanın postundan imal edildiği için su samuru hızla azaldı. Bugün yaşadığı sularda kurulan alabalık çiftliklerindeki balıklara dadandığı için sahipleri tarafından öldürülmektedir" dedi.

Fotokapanlarla yaban hayatındaki popülasyonu takip edebildiklerine işaret eden Albayrak, popülasyonda azalma tespit edilmesi durumunda sebeplerini araştırarak bunlarla ilgili sonuçlar elde etmeyi düşündüklerini ifade etti.

Prof. Dr. İrfan Albayrak, biyolojik çeşitliliğinin korunmasının son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, "Önce envanter çalışması olarak neyi koruyacağımızı bileceğiz. O türlerin nerelerde yaşadıklarını tam olarak öğrendikten sonra korumayla ilgili önerilerimizi de sunacağız. Böylece daha yaşanabilir bir coğrafyayı sahiplenmiş olacağız" dedi.

Albayrak, çalışmalarının Türkiye'nin geleceğinin garantisi olduğunu, hayvan türlerine bakılarak insanların geleceğinin de okunabileceğini söyleyerek, "Türlerin başına bir şey geliyorsa, kendiliğinden yok oluyorsa bir problem vardır. Onlar yok olduktan sonra insanları da yok edecek demektir. İşte bu yüzden bu çalışmaları yürütmekteyiz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Kırıkkale Üniversitesi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title