Haberler

Kırgızistan, Şiö Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Başbakanları 15. Toplantısı Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlendi.

Kırgızistan'ın geçici Başbakanı Soroonbay Ceenbekov'un ev sahipliği yaptığı toplantıya, Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzade, Çin Başbakanı Li Kıçiang ve Özbekistan Başbakan Birinci Yardımcısı Rustam Azimov katıldı.

Basına kapalı yapılan toplantının ardından başbakanlar, örgütün gözlemci statüsündeki üyelerinin temsilcileriyle fotoğraf çektirdi ve geniş katılımlı bir görüşme yaptı.

Görüşmede, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Afganistan Başbakanı Abdullah Abdullah, Hindistan Dışişleri Bakanı Mobaşar Djavad Akbar, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, Moğolistan'ın Bişkek Büyükelçisi Jagir Suhee ve Pakistan Başbakanı'nın Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz hazır bulundu.

Başta güvenlik olmak üzere, enerji, terörizm ve suç örgütleriyle mücadele, ekonomi ve ticari ilişkiler, yol ve altyapı, bölgesel konuların ele alındığı görüşmede, ŞİÖ'nün 2017 yılı dönem başkanlığının Rusya'ya geçtiği ifade edildi.

Örgütün 2017 yılı bütçesinin de kabul edildiği toplantıda, Kalkınma Fonu ve Kalkınma Bankasının kurulmasına ilişkin çalışmaların sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Toplantıda, ŞİÖ başbakanlarının konuşmalarının ardından gözlemci statüsündeki ülkelerin yetkililerine söz verildi.

Kırgızistan'ın geçici Başbakanı Ceenbekov, gazetecilere yaptığı açıklamada, ŞİÖ Başbakanları 15. Toplantısı'nda imzalanan belgelerin, örgütün Avrasya Ekonomik İşbirliği ve Çin'in İpek Yolu Ekonomik Kuşağı Girişimi'nin gelişmesine ivme kazandıracağını söyledi.

Ceenbekov, gözlemci ülke olarak örgütte yer alan Hindistan ile Pakistan'ın tam üyeliği için kabul prosedürünün başlatıldığını belirtti.

Toplam 3 bin polisin görev yaptığı toplantıyı yerli ve yabancı 210 medya mensubu izledi.

Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Türkiye ve Sri-Lanka ŞİÖ'de "diyalog ortağı" konumundaki ülkeler olarak yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Şanghay İşbirliği Örgütü Kırgızistan Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title